Thomas Bach

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
PALA JE ODLUKA

Ruski i bjeloruski sportaši bez himne, zastave i međunarodnih natjecanja u njihovim državama

Očekivana odluka Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. veljača 2022. 08:13

Do daljnjega više neće biti međunarodnih sportskih natjecanja i utakmica u Rusiji i Bjelorusiji, a sportaši ove dvije države neće smjeti na međunarodnim natjecanjima nastupati pod svojim državnim zastavama, niti će se intonirati nacionalna himna Rusije i Bjelorusije.

To bi ukratko bio sukus odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora koji je zasjedao u petak kasno u Lausannei. Odluka je točno na tragu onog što su SN pisale prije koji dan. Ne zabranjuju se nastupi ruskim i bjeloruskim sportašima, ali im se oduzima pravo na zastavu i himnu (kao primjerice na OI u Tokiju i ZOI u Pekingu), te se otkazuju sva međunarodna sportska natjecanja u obje spomenute države. U odluci sa sastanka u Lausannei je navedeno:

"Izvršni odbor MOO-a poziva sve međunarodne sportske saveze da premjeste ili otkažu svoje sportske događaje koji su planirani u Rusiji ili Bjelorusiji. Svi međunarodni savezi bi trebali uzeti u obzir kršenje olimpijskog primirja od ruske i bjeloruske vlade, te dati apsolutni prioritet sigurnosti sportaša. Sam MOO nema planirane događaje u Rusiji ili Bjelorusiji.

Osim toga, Izvršni odbor MOO-a poziva da se na međunarodnim sportskim događajima koji već nisu dio sankcija Svjetske antidopinške agencije (WADA) za Rusiju ne ističe ruska odnosno za Bjelorusiju bjeloruska nacionalna zastava, te da se ne intoniraju himne Rusije i Bjelorusije. Istodobno, Izvršni odbor MOO-a izražava punu potporu Međunarodnom paraolimpijskom odboru (IPC) za nadolazeće Zimske Paraolimpijske igre u Pekingu 2022.

Izvršni odbor MOO-a izražava svoju duboku zabrinutost za sigurnost članova olimpijske zajednice u Ukrajini i izražava s njima punu solidarnost. Napominjemo da je posebna radna skupina MOO-a u kontaktu s olimpijskom zajednicom u Ukrajini radi usklađivanja humanitarne pomoći gdje je to moguće.

Izvršni odbor MOO-a traži od radne skupine da nastavi pomno pratiti stanje, te da članove Izvršnog odbora izvješćuje, ali i ažurira u svezi s potencijalnim izmjenama ove odluke" - piše u odluci sa sastanka Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora.

Linker
04. ožujak 2024 02:42