Branko Tamše s igračima

 VLADO KOS Cropix
ČEKA IH HR-KOLONIJA

Trener hrvatskog doprvaka nakon infarktne utakmice: ‘Sad nas čeka bundesligaš kojeg možemo proći‘

‘Prije Nijemaca igramo sa Zagrebom, a to ću doživjeti kao trening-susret...‘, kaže Tamše
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 29. ožujak 2023. 13:54

"Gromovi" baš nisu bili gromoviti u većem dijelu uzvratne utakmice osmine finala rukometne Europske lige te su plasman među osam najboljih momčadi u ovom europskom kupu izborili uz malu dozu sportske sreće nakon što su u svojoj dvorani OŠ kralja Tomislava gubili i osam pogodaka razlike. Trener Branko Tamše upozoravao je da je ukrajinski Motor potentna momčad, govorio je to i uoči prve utakmice u kojoj su Našičani slavili u gostima 27-23. Pokazalo se da se stvarno, kako je to govorio, treba igrati svih 120 minuta. Poraz 27-29 mogao je biti i teži i pritom koban.

Naravno, presudilo je na kraju, osim malo sreće, prvenstveno to što su Tamšeovi igrači na terenu ostavili i zadnji atom snage i stigli protivnika koji je odlučio skupo prodati kožu:

- Upozoravao sam, no čini se da su svi podcijenili momčad za koju sam stalno govorio da je opasna, jaka, potentna i oni su to i pokazali ovaj put na terenu. Ulazak u utakmicu bio nam je jako loš, malo je i umor došao na naplatu, igramo utakmice svaka tri dana uz duga putovanja. Na kraju ipak moram čestitati igračima na karakteru koji su demonstrirali - "alal im vera". Nakon jako napete utakmice ostvarili smo sretni poraz, bitno je samo to da smo prošli.

image

Branko Tamše

DAMIR KRAJAC Cropix

O Göppingenu ne treba puno govoriti, sedmerostruki je prvak njemačke (istina, zadnji put 1972.) dvostruki prvak Europe (1960. i 1962.), a četiri su puta (2011., 2012., 2016., 2017.) otišli do kraja u ovom natjecanju koji se tad zvao Kup EHF-a:

- Dovoljno je reći - bundesligaš - i onda ne treba nešto posebno dodavati. Imaju odličnog trenera Markusa Baura, nekad odličnog srednjeg beka, čovjek zna sve o rukometu. Tu je nekolicina njemačkih reprezentativaca, tu su moji Slovenci Jaka Malus i Blaž Blagotinšek, dečki koje sam trenirao, kao i Josipa Šarca. Imaju tog Portugalca Gilberta Duartea... Riječ je o vrlo jakoj momčadi, no ja vjerujem da i to možemo proći budemo li onakvi kakvi znamo biti. Ne smijemo biti u izdanju kao u ovoj utakmici.

Naši Marin Šego, Krešimir Kozina i Josip Šarac dočekuju Našičane, a onda u uzvratu dolaze doma u posjetu:

- Naravno da je ta hrvatska "kolonija" također jako oružje sljedećeg protivnika. Ponovit ću, neće biti nimalo lako, moramo biti opet savršeni 120 minuta da prođemo takvog protivnika i ponovimo lanjski uspjeh i sudjelovanje na Final Fouru.

Spomenuti umor može biti teška prepreka...

- Nažalost, prije Göppingena igramo protiv Dubrave, zatim i četvrtfinale SEHA lige protiv PPD Zagreba. Bojim se da ću tu utakmicu sa Zagrebom doživjeti samo kao trening utakmicu i koncentrirati se na Euroligu i Göppingen. Treba nam sad malo vremena da se rekuperiramo, da se možda vrate ozlijeđeni Melić i Markušić...Čeka nas turbulentni period, moramo se malo odmoriti i spremiti za završnicu ne bismo li možda ipak opet otišli na završni turnir...

No, i ovo je već veliki uspjeh:

- Da mi je netko rekao tad kad sam dolazio u Nexe da ćemo igrati osminu finala Eurolige, zatim Final Four i sada opet najmanje četvrtfinale - i ja bih se doslovno nasmijao. No, kliknuli smo svi, s igračima sam na istoj valnoj dužini kao i s upravom, navijačima...Baš smo svi kao jedan. Ovo je velika stvar ne samo za Nexe, nego i za hrvatski rukomet u cjelini...

Linker
26. travanj 2024 22:48