IVAN PERIC Cropix
EUROPA PRED VRATIMA

U Našicama imaju razloga za zadovoljstvo nakon ždrijeba: Evo tko što sve čeka Nexe u Europskoj ligi

Nexe je izvuklo povoljan ždrijeb. On nije lagan, ali, izbjegli su jake njemačke klubove, Francuze...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. srpanj 2023. 14:48

Mogu biti zadovoljni u Nexeu nakon ždrijeba Europa lige uza novu sezonu. Slijede im novi sustav natjecanja, vrlo vjerojatno dvije grupe ne faze, deset utakmica u kojima će cilj biti izboriti osminu finala i pokušati se drugi puta u povijesti domoći završnog turnira.

Dakle, prva grupna faza je skupina sa četiri protivnika, tu je šest utakmica, druga grupna faza je skupina sa 4 kluba i tu su još 4 utakmice, jer se bodovi sa jednim protivnikom prenose iz grupne faze broj 1. Nakon toga prvoplasirani iz skupina drugog kruga idu direktno u četvrtfinale, a drugi i treći razigravaju za mjesta u četvrtfinalu međusobno. Kasnije slijedi četvrtfinale, a nakon njega Final four.

Nexe je izvuklo povoljan ždrijeb. On nije lagan, jer na ovoj razini natjecanja nema slabih momčadi. Ali, izbjegli su jake njemačke klubove, Francuze, Dinamo Bukurešt i to je bilo najvažnije za taj početni dio natjecanja.

Najveći protivnik Nexea u skupini bit će danski Skjern. Nexe ih je već dobio dvaput prije godinu i nešto malo, ali te su obje pobjede bile sa po golom razlike, dakle… Lani je Skjern ispao iz grupne faze Europa lige zbog poraza od Fuchsea, koji je kasnije bio pobjednik natjecanja. Skjern je četvrta momčad Danske iz GOG-a, Aalborga i Silkeborga. Vodi ga već niz godina Claus Hansen. Ove godine pojačali su se sa francuskim srednjakom Noahom Gaudinom i portugalskim ljevakom Joaquimom Nazareom. Ključni igrači nisu otišli, u timu su i dalje dobro nam znani pivot Senjamin Burić, te u vanjskoj liniji s lijeva na desno Norvežanin Simen Petterssen, srednjak s Islanda Alfred Jonsson i odlični norveški ljevak Eivind Tangen.

Protivnik za respekt, ali ne za precjenjivanje je Povaszka Bystrica prvak Slovačke. Oni su nakon 17 godina prekinuli dominaciju Tatran Prešova. Trener je Vaclav Straka, lani su izbacili iz natjecanja našu Goricu sa dvije sigurne pobjede. Dobili su veliko pojačanje za iduću sezonu, jer se iz mađarskog Gyongyosa vratio najbolji slovački rukometaš srednjak Lubomir Duriš. U srednjaka Tomasa Vala i dešnjaka šutera Petera Juraka to je bolja vanjska linija i ne smije ih se podcijeniti.

Treći protivnik u skupinu Nexeu će doći iz kvalifikacijskog susreta slovenskog Trebnja i portugalske Brage. Tu favorita nema. Braga ima veliku tadiciju, vraća se europskim nastupima nakon niza godina. Tim predvode dva vanjska Brazilca Leonardo i Carvalho, te domaći pivot da Costa, a vodi ga niz godina Jorge Leite. Trebnje vodi Uroš Zorman, ostali su bez Glavaša, Ćorsovića, Radojkovića… Tim koji malo troši i puno daje, za slovenski rukomet je posljednjih godina dao Staša Jovičića na krilu i Gašpera Horvata mladog lijevog vanjskog. Ove godine doveli su našeg mladog odlične vratare Khalifu Ghetbanea koji je branio za Vardar i našeg Tina Hercega iz Varaždina i bit će to jako zanimljivo dvoboji.

Nexe ako bude među prva dva, a ne bi trebalo imati problema, spaja se sa dva najbolja stava skupine u kojoj su španjolska Cuenca, slovensko Gorenje, švedski Savehof, te švicarski Winterhur ili portugalski Aguas Santas. To je po procjeni jača skupina u kojoj je španjolska Cuenca favorit broj 1. Cuenca je lani bila iz Barcelone drugi sastav u Španjolskoj, izborila je s tim Ligu prvaka, ali nisu željeli igrati i evo ih u Europa ligi. Snaga im je brazilsko – argentinska. Na sredini napada je Brazilac Teixeira, lijevo od njega Argentinac Pablo Simonet, na crti Brazilac Pozzer, a na krilima Argentinci Federico i Ignazio Pizzaro. Imaju i dva odlična Portugalca, dešnjaka Nevesa i ljevaka Nazarea. Jako dobra momčad u kojoj je do ove godine branio sadašnji vratar Zagreba Ante Grbavac.

Švedski Savehof je uvijek jak, bit će i sada makar im je otišao Skipagotu u Kiel. No, trener Mikkael Appelgren koji će nakons lejdeće sezone otići u Szeged ima još odličnih mladih igrača. Recimo pivot Moller, pa Roberts na krilu, jako važan za obranu, pa posebno Olim Mittun, Faranin odmah do Skipagotua najveća senzacija nove rukometne nacije, inače lijevi bek.

Gorenje uvije dobro, vodi ga Zoran Jovičić, brani Matevž Skok, srednjak Domen Tajnik je za respekt, kao i Tilen Sokolić na lijevo krilu. Tradicija, uvijek mladi, uvijek dobri, nekad manje nekad više.

I na kraju bolji iz sudara Aguas Santas – Winterhur. Obje dobre momčadi, Aguas Santas je ove godine pobijedio i Porto, Winterhur je uz Musim i Šipićev Kriens u dobroj ligi odmah do Schaffhausena u kojem su Horvat, Obranović i Pilipović. U oba sastava pregršt domaćin, široj javnosti manje poznatih snaga, izuzev Virana Morrosa koji nosi dres Winterthura.

O tome kako će biti zahtjevna sezona u Europa ligi, samo nekoliko dodataka. Recimo, u skupinama A i B će se za prolaz dalje (dva mjesta) boriti RN Lowen, Hannover, Benfica i Nantes, iz skupina G i H (isto za dva mjesta), Fuchse, Dinamo Bukurešt, Chambery, Sporting, Tatanbanya i Granollers.

Linker
06. svibanj 2024 20:08