Eibner-pressefoto/imago Sportfotodienst/profimedia
BITKA ZA WILD CARD

Velika borba za pozivnicu koja vodi u Hrvatsku: Nakon Srbije, slamku spasa poželjeli i u BiH

Ždrijeb za Svjetsko prvenstvo će biti objavljen 29. svibnja
Piše: SNObjavljeno: 14. svibanj 2024. 08:35

Već smo ranije pisali kako je vodstvo Rukometnog saveza Srbije odlučilo da će u ponedjeljak poslati Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) zahtjev za specijalnom pozivnicom za sudjelovanje na nadolazećem Mundijalu, a sada isto traže i iz Bosne i Hercegovine.

"Orlovi su svojom igrom i ovim trijumfom pokazali da im je mjesto među najboljim selekcijama svijeta, a u to vjeruje i rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije koje će već sutra IHF-u poslati zahtjev za wildcard", stajalo je u priopćenju srpskog Saveza.

Rukometna reprezentacija BiH je jučer u baražu ispala sa Svjetskog prvenstva 2025. godine u dvije utakmice s Portugalom, ali i dalje se nadaju šansi da iduće godine nastupe na SP-u u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Na Svjetskom prvenstvu koje će se održati od 14. siječnja do 2. veljače 2025. godine će nastupati 32 ekipe

Nastupit će 17 predstavnika iz Europe, a to su Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska, pet predstavnika Afrike: Alžir, Zelenortski Otoci, Egipat, Gvineja i Tunis, četiri predstavnika Azije: Bahrein, Japan, Kuvajt i Katar, tri predstavnika Južne Amerike: Argentina, Brazil i Čile, te jedan predstavnik Sjeverne Amerike, a to je Kuba.

Preostala dva mjesta su rezervirana za wild card, a jednu pozivnicu IHF je već dao SAD-u jer se oni spremaju za Olimpijske igre 2028. godine koje će se održati u Los Angelesu. Druga pozivnica ide nekoj od europskih zemalja, a njoj se nadaju i u BiH.

Osim BiH, tu su još neke reprezentacije koje priželjkuju mjesto na Mundijalu. Riječ je o već spomenutoj Srbiji, a tu su i Crna Gora, Gruzija, Farski Otoci, Švicarska, Rumunjska i Grčka. Ime dobitnika wild carda će biti objavljeno u danima koji dolaze, a ždrijeb za Svjetsko prvenstvo će biti objavljen 29. svibnja.

Linker
29. kolovoz 2024 09:08