MONIKA SKOLIMOWSKA Dpa Picture-alliance Via Afp
POVIJESNI TRIJUMF

Veselin Vujović postao najbolja priča Svjetskog prvenstva: ‘Ne mogu objasniti kako smo ovo izveli!‘

Nikad ta reprezentacija nije slavila na Svjetskom prvenstvu. Sve dok nije stigao Vujo...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. siječanj 2023. 18:36

Veselin Vujović opet je u središtu pozornosti. Crnogorski stručnjak prošle godine bio je na meti Podravke Vegete koja se ipak odlučila za domaće rješenje i dovela Željka Babića, dok je Vujović prihvatio jednu od “egzotičnih” ponuda te je postao izbornikom reprezentacije Irana.

I odmah u prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj njegova je momčad ispisala povijest. Ostvarili su Iranci u Krakowu svoju prvu pobjedu u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva, svladali su Čile rezultatom 25:24, poluvrijeme 13:11. Vodili su Iranci u većem dijelu susreta, uključujući i cijelo prvo poluvrijeme, no u završnici su se stvari ipak zakomplicirale.

- Igrači Čilea bili su sjajni. Bila je to jako teška utakmica od samog početka. Ne mogu objasniti kako smo pobijedili u ovoj utakmici, ali naš vratar bio je čudesan - komentirao je Veselin Vujović.

Meč pun preokreta

A njegov se čuvar mreže zove Mohammad Siavoshi Shahenayati i bio je uvjerljivo najbolji pojedinac u iranskoj momčadi. Pogotovo u prvom poluvremenu, kad je svojim obranama omogućio Iranu rezultatsko odvajanje. Prvi put su na 8:5 otišli u 15. minuti, u još dva navrata imali su prednost od tri pogotka, da bi nakon pola sata vodili 13:11.

I jednima i drugima bila je to vjerojatno utakmica odluke kad je u pitanju plasman u drugi krug, pa se Čileanci nisu imali namjeru olako predati. Pritisnuli su u nastavku i u 43. minuti poveli (18:17). Manje od 10 minuta ostalo je do kraja susreta, Čile je vodio 21:20, a Vujovićev je igrač Mohammad Reza Oraei pogrešno pritisnuo gumb za minutu odmora što je rezultiralo isključenjem iranskog igrača na dvije minute.

- U tom trenutku pomislio sam da smo izgubili utakmicu. No, to je sad povijest - kazao je Vujović.

Tu iranskim nevoljama nije bio kraj, jer je Afshin Sadeghi Askari zaradio izravni crveni karton zbog prekršaja na Erwinu Feuchtmannu. Čile je kapitalizirao tu prednost i otišao na 23:20, ali sad su Iranci bili ti koji se nisu predavali.

Briljantni vratar

U velikoj borbi, ali ujedno i igri živaca, Mohammadreza Kazemi je dvije i pol minute prije kraja zabio za izjednačenje. Tu je na scenu opet stupio iranski “superjunak”, vratar Siavoshi Shahenayati. Obranio je dva penala Sebastianu Ceballosu i u kontri pronašao Oraeija, koji se iskupio i zabio za preokret (24:23).

Čile je minutu prije kraja izjednačio, da bi konačnih 25:24 postavio Mohammadmahdi Behnamnia 26 sekundi prije kraja. Najvažniju od svojih 17 obrana (43%) iranski je vratar Siavoshi Shahenayati upisao u samoj završnici, kad je zaustavio udarac Luciana Scaramellija.

- Bila je to teška utakmica. Na kraju nismo imali sreće zatvoriti utakmicu, Iran je odigrao jako dobro. Teško je ovo prihvatiti, ali to je sport - komentirao je Čileanac Emil Feuchtmann.

U subotu Čileanci idu na megdan Španjolskoj, dok će Vujović Irance povesti u rukometnu bitku protiv svojih Crnogoraca.

Linker
26. travanj 2024 21:26