Veselin Vujović

 JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Afp
INCIDENT ZA INCIDENTOM

Vujovića proglasili najskandaloznijom osobom svjetskog rukometa: ‘Sjećate li se kad je premlatio igrača?‘

Novinari Bilda smatraju da Veselin Vujović kao trener ima "podeblji kriminalni dosje"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. veljača 2024. 18:48

Nakon pobjede u gostima protiv TSV Hannover-Burgdorfa, Rhein-Neckar Löwen (32:24) drži drugo mjesto u skupini 1 Europske lige. Rukometni komentatori njemačkog Sport Bilda, sugeriraju kako oba bundesligaša sa strepnjom iščekuju doigravanje, a razlog je novi trener hrvatskog Nexea - Veselin Vujović!?

Naime, našički se Nexe u skupini 2 bori za redoslijed od prvog do trećeg mjesta sa švedskim IK Sävehofom te danskim Skjernom. Trenera hrvatskog kluba Nijemci ne doživljavaju nimalo afirmativno. Smatraju ga jednom od najkontroverznijih, odnosno najskandaloznijih osoba svjetskog rukometa.

Godine 1988. po prvi je puta u povijesti rukometnog sporta izabran najbolji pojedinac na svjetskoj razini. Prvi laureat postao je upravo Veselin Vujović, nekadašnji lijevi bek šabačke Metaloplastike i reprezentacije Jugoslavije.

No novinari Bilda smatraju da Vujović kao trener ima "podeblji kriminalni dosje". Svoju tezu argumentiraju događajem iz travnja 2002. kada je Vujović kao trener Ciudad Reala, po završetku susreta njegovog kluba i njemačkog Flensburga, "premlatio" protivničkog igrača Larsa Christiansena, a zatim i nogom udario kolegu Larsa Krogh Jeppesena dok je ovaj ležao na zemlji. Vujović je ostao bez trenerskog posla u Ciudad Realu, a od EHF-a je kažnjen desetomjesečnom zabranom obnašanja dužnosti te je morao platiti i kaznu od 9.000 eura.

Iz "dosjea Vujović" Nijemci vade i sraz makedonskog Vardara (kojega je tada vodio Vujović) protiv švicarskog Kadetten Schaffhausena, 2008. u Kupu pobjednika kupova. Crnogorski trener je tom prigodom napao suce. Epilog: dvanaest mjeseci zabrane trenerskog posla, uz novčanu kaznu od 3.000 eura.

Iako Nijemci predstavljaju Vujovića kao tipa kojega bi njemački klubovi željeli izbjeći, idućeg će utorka vjerojatno svi za njega navijati. Naime, ako Nexe (17. klub u trenerskoj karijeri Veselina Vujovića) na gostovanju pobijedi Sävehof, izbjeći će njemačke predstavnike.

Na spomen Nexea i Vujovića sportski direktor Hannover-Burgdorfa Sven-Sören Christophersen kratko je prokomentirao za Sport Bild:

- Radije bismo za protivnika Sävehof ili Skjern...

Linker
23. travanj 2024 18:05