Branko Tamše

 CROPIX
KOMENTAR NA SEZONU

‘Ako želiš dobiti Zagreb, onda moraš iskoristiti sve mane, a u Europi smo postavili visoku ljestvicu‘

Slovenac na klupi Našičana ipak odiše zadovoljstvom iako nije ponovljen plasman na Final Four
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. svibanj 2023. 15:27

Iza rukometaša Nexea je još jedna uspješna sezona. Da, može to biti tako i ako se ne osvoji trofej, dok pritom klub raste, razvija se, momčad i igrači napreduju. Nisu Gromovi ove godine uhvatili Final Four Europske lige kao lani kad su povijesni uspjeh obilježili nastupom u Lisabonu, ali i sam plasman u četvrtfinale, među osam najboljih klubova drugog po jačini europskog natjecanja, izaziva respekt.

- Krenuli smo opet u pretkolu Europske lige, imali smo jako težak posao s Azoty Pulawyjem. Prvu utakmicu u Poljskoj dobili su nas sa šest golova razlike, imali su i +10. Nama je bio plan ući u skupinu da “spasimo” sezonu, i u uzvratu u Našicama prikazali smo ono što nas je krasilo i godinu dana ranije protiv Silkeborga. Uz pomoć naše vjerne i glasne publike kojoj i ovom prilikom zahvaljujem, uspjeli smo ući u skupinu sa znanjem, iskustvom, požrtvovnošću i zalaganjem - kaže na kraju sezone Branko Tamše, trener Nexea.

Pala barijera nedodirljivosti

Iz skupine su Našičani izašli u velikom stilu, kao njeni pobjednici.

- Prikazali smo po meni jako dobar, moderan, u nekim utakmicama i fantastičan rukomet, igrali smo onako kako sam to želio kao trener. Potpuno zasluženo osvojili smo prvo mjesto u grupi, s osam pobjeda i dva poraza, tko bi to rekao... Velika je to stvar za Nexe, ali i za hrvatski rukomet. U osmini finala preskočili smo Motor Zaporožje, smogli smo snage i znanja i preokrenuli rezultat u posljednjih 10 minuta.

Njemački Göppingen bio je previsoka prepreka u četvrtfinalu.

- Nažalost, ispali smo, ali i sam ulazak među osam u Europskoj ligi je velik uspjeh našičkog rukometa. Kad smo pomislim koga sve tu nije bilo, znam da smo na pravom putu. Dobili smo potvrdu da dobro radimo, da polako, ali sigurno rastemo. Najvažnije je sada ostati čvrsto s obje noge na zemlji, da bilo tko ne poleti, jer to neće biti dobro. No, koraci koje radimo su ispravni...

U domaćem prvenstvu PPD Zagreb je opet prvi presjekao ciljnu vrpcu.

- Mislim da je “premijerka” bila jako dobra. Ušli smo u borbu za prvaka, u najvažnijoj utakmici u Sesvetama smo dobili izravnog konkurenta na njihovom terenu i izborili mogućnost borbe za titulu. Dvaput u povijesti je Nexe dobio PPD Zagreb u hrvatskom prvenstvu, i to prošle i ove sezone, dakle i ta je barijera nedodirljivosti pala. Zagreb je vječiti hrvatski prvak, ali mislim da idemo dobrim koracima prema njima. Ako želiš dobiti Zagreb, onda moraš stvarno iskoristiti sve mane, odnosno sve što ti on kao suparnik u datom trenutku ponudi, i biti na optimumu svih 60 minuta. Mi to još nažalost nismo, ali mislim da znamo kako doći do toga.

Kup je bio vjerojatno najbolja prilika za željeni trofej, no tu se Našičanima dogodio kiks.

- Podbacili smo u četvrtfinalu, Sesvete su to iskoristile. Na kraju ih je pomazila i sreća, ali sreću uvijek treba izazvati, i to ne umanjuje njihov uspjeh. Sve u svemu, zadovoljan sam sa sezonom. Prošla je bila fantastična, a ova jako, jako dobra. Sve što je bilo dobro nastojat ćemo nadograditi, a ono što nije bilo najbolje probat ćemo popraviti. Jako je bitno da smo neke igrače podigli na višu razinu, dok smo kao momčad prikazivali više-manje lijepe utakmice. A odigrali smo ih stvarno puno, uz 65 službenih tu je i još 15-20 prijateljskih, a osim toga imali smo i igrače u reprezentacijama Srbije, Crne Gore, Hrvatske...

Što vam još nedostaje da bi mogli biti ravnopravni Zagrebu u domaćim okvirima, te za zadržavanje ovakve razine europskih rezultata?

- U Europi smo postavili visoku ljestvicu, a možda Nexe više nikad neće vidjeti Final Four. Naravno, ja se nadam da hoće. Ljudski je razmišljati pozitivno, ali ujedno treba biti i realan. Imamo sjajnu publiku, imamo igrače koji su polako navikli na zahtjeve. Opet ćemo nadopuniti tu ekipu s nekim igračima koji su već radili sa mnom i koji imaju kvalitetu. Trebamo što prije pronaći taj spoj kako bismo mogli imati jaku obranu, jako brzu tranziciju i različite varijante napada. Znamo što bismo htjeli, samo to trebamo “x” puta ponoviti, da igrači to usvoje, i da tome dodaju i svoju inteligenciju, odnosno da u nekim situacijama znaju reagirati i instinktivno.

S Bezjakom triput prvak

Sastav momčadi doživjet će dosta promjena. Zasad je potvrđeno da Našice napuštaju Marin Jelinić, Karlo Godec, Tomislav Severec, Alen Blažević, Fran Mileta i Janko Kević. U rubrici dolazaka su Marko Bezjak, Manuel Štrlek, Adir Cohen i Gal Marguč.

- Mislim da će biti još nekih promjena. Bespredmetno je gubiti riječi o Štrleku, on ima šut s krila 10/9, još uvijek je fit i bit će jako dobra kombinacija s Aleksandrom Bakićem koji je uz Jelinića postao dobar igrač. Bezjak je srednji vanjski, igrač s kojim sam uzeo tri titule u Sloveniji. Bio je 10 godina glavni u Magdeburgu, htjeli su ga još zadržati tamo. Dvaput je bio svjetski klupski prvak, još je u borbi za naslov u Njemačkoj i za Final Four Lige prvaka. On zna sve o meni, ja sve o njemu. Njemu je taj rukomet kakvog ja želim upisan na kožu. Marguč je isto prošao puno sa mnom u Celju, u pet godina 14 trofeja. Ima mekanu ruku, s Melićem će biti dobra kombinacija. Cohen je vjerojatno za sve iznenađenje, mislim da ga je i hrvatska javnost upoznala na Croatia cupu kad je Hrvatskoj zabio devet golova izvan devet metara. On je dakle strijelac izvana, igrač kojem je napredak u ovom trenutku važniji od novca. Može igrati obranu i napad, može povući, skoro sam siguran da će dobro nadomjestiti Severca i biti kompatibilan s Moslavcem. Samo da bude zdravlja, i da što prije počne sljedeća sezona. Jedva čekam da počnemo raditi - zaključio je slovenski stručnjak na klupi Nexea.

Gromovi na okupu do 24. svibnja

Našički rukometaši trenirat će do 24. svibnja, potom će igrači dobiti slobodno vrijeme za ljetni odmor. Dakako, neće se cijelo vrijeme odmarati, jer će im prof. Krolo pripremiti individualne programe rada.

- S pripremama krećemo početkom kolovoza i idemo maksimalno. Glede ovih programa i njihovog provođenja imamo i interne dogovore, i vjerujte da ih se igrači pridržavaju, uvijek dosad su došli jako dobro spremni.

A kako će se odmarati trener?

- Puno toga me još čeka. Prvo seminar trenera u Poreču, onda imam predavanja i mentorstva na Slovenskoj rukometnoj školi, zvali su me i iz Banja Luke za predavanje, pa iz Danske. Najljepši dio ljeta uvijek je odmor s obitelji, i ove godine provest ćemo 20 dana u našem stalnom odredištu, Staroj Novalji na otoku Pagu - otkrio je Tamše.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 06:39