Slavko Goluža

 Ronald Goršić/Cropix
RUKOMETNI DERBI

Goluža: Spremni smo, ne razmišljamo previše o Nexeu. Kritike? Volio bih da ne moram trošiti vrijeme na to

"Nakon dužeg vremena smo se konsolidirali i spremno dočekujemo utakmicu", kaže trener PPD-a
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. ožujak 2023. 15:32

Zagreb spreman dočekuje Nexe u prvom njihovom susretu ove sezone. Naime, slijedi ih sigurno šest u vrlo kratkom vremenu. Minimalno tri u prvenstvu koje se odlučuje na šest dobivenih bodova dva najbolja sastava, potom u Kupu gdje se mogu naći u polufinalu ili finalu, te dvaput u četvrtfinalu SEHA lige jer je Nexe izgubilo četiri razlike u Bitoli, taman dovoljno da ode na Zagreb u prvom krugu SEHA doigravanja ove sezone.

Zagreb je ispao iz Lige prvaka, nije dobro odreagirao u drugom dijelu sezone, ne u stilu u kojem je završio prvi i to ga je u konačnici skupo koštalo, možda više nego što je zaslužio, ali to je tako i promijeniti se ne može. Zagreb se nakon toga polako morao resetirati, trajalo je to i dojam je da je tek sada polako počeo loviti konce koji su ga krasili na kraju prošle polusezone.

Od odličnog na startu, Slavko Goluža ipak nije uspio brod izvući prema europskoj završnici i to je svakako bilo loše i za njega i za momčad. Nio, kako god svjesni su realnosti koja bi značila možda, jako teško, krug više u Europi, ali prioritet je i dalje ostao na domaćoj sceni i na dva domaća naslova. Zagreb je dosad osvojio sva domaće prvenstva i dva Kupa manje od toga, brani oba naslova od prošle sezone, dok je Nexe ponovo najveća prijetnja. Nećemo reći da je u pitanju derbi, jer su brojke drastično na strani Zagreba, ali i vrlo uvjerljiva završnica prošle sezone u kojoj je Zagreb pobijedio najvećeg domaćeg protivnika četiri puta u nizu bez nekih velikih teškoća.

Dakle, sada to vjerojatno mora učiniti pet ili šest puta u nizu, što naravno nikad nije lako, jer su Našičani ove sezone pokazali dobar rukomet, igrački napreduju i pokušavaju pojačavati momčad ne bi li se potpuno približili Zagrebu. No, put je poprilično dug.

Što kaže trener Slavko Goluža o stanju u momčadi u ovom trenutku?

- Evo, moram reći da smo se nakon dužeg vremena konsolidirali i da spremno dočekujemo utakmicu. Ovo je radna momčad, momčad koja ovisi o radu i treninzima i ja sam kada sam je preuzimao to učinio u dobrom stanju koje je iza sebe ostavio Ivica Obrvan. Malo smo dodali nekih detalja i sjajno smo finiširali polusezonu, no već tada sam rekao da ništa nije gotovo, da još nismo prošli i to se upravo dogodilo. Mislim da nismo dobro odreagirali drugi dio sezone, da je SP ostavilo traga, falili su nam mnogi igrači poput Srne, Grahovca, Muse, Gojuna, Leimetera koji je igrao za Mađarsku, Dodića koji je igrao za Srbiju. Svih njih nije bilo 38 dana u trenažnom procesu, a ponavljam da je ovo močad koja od toga najviše ovisi. I to se osjetilo htjeli mi ili ne.

Nije ni sada puno bolje, bila je reprezentativna akcija, a kažete da ste zadovoljniji?

- Istina, bila je, ali je trajala znatno kraće i naših igrača je bilo manje, imali smo ih više na raspolaganju s Leimeterom i Kavčićem, Srna, Grahovac i Sirotić nisu se previše potrošili tako da smo u proteklih nekoliko dana lakše vratili ritam koji smo nakon SP izgubili. Dobro smo reagirali na Osijek, makar svi znamo da nam to nije mjerilo. Zagreb teži najvišem, naš cilj su dva domaća naslova ove sezone i plasman u završnicu SEHA lige, pa možda i nešto više nađemo li se tamo.

Kako će vam biti igrati s istim protivnikom čak šest puta u kratkom vremenu?

- Tu je najveći problem kako motivirati momčad u svakom trenutku koji se može dogoditi. Mislim da igrati nije problem, problem je samo da momčad na to treba pozitivno odgovoriti. A mislim da su naši igrači svjesni da se od njih očekuju neke stvari i ja vjerujem da nam to neće biti problem niti u jednom trenutku.

Dakle, za subotu ste spremni?

- Apsolutno, želimo se pokazati u najboljem mogućem svjetlu.

Nexe je ozbiljan protivnik, igra jako dobro ove sezone?

- Njima svaki respekt, pogledao sam njihove utakmice i sigurno da će moja momčad za protivnika imati respekt, ali isto tako je sigurno da ne razmišljamo previše o njima, da smo usredotočeni na nas i našu igru i da vjerujem da ćemo se pokazati u pravom svjetlu. Izuzetno smo motiviran i u dobrom stanju uoči utakmica koje nas očekuju.

Kako se nosite s kritikama u posljednje vrijeme?

- Nikad to nije lako, ali kao trener bih volio da se na neke stvari ponekad drugačije gleda, da kao trener ne moram iz dana u dan trošiti vrijeme na iste stvari, jer najveći je pomak kada momčad pokazuje da je usvojila nešto i da to više nije upitno. Apsolutno prihvaćam odgovornost trenera, ali stvari nisu uvijek isključivo jednosmjerne i nekad se na njih jednostavno ne može utjecati. Eto, vjerujem u ovu momčad, želim da imamo dobru atmosferu i da to pretočimo u igru na terenu. Žao nam je svima zbog ispadanja iz Europe, ali sada to moramo pretvoriti u našu pobjedu i ja uopće ne želim sumnjati da će to biti tako.

Borozan trenira, ali nitko ne zna koliko i kako može igrati

Zagreb je za sudar s Nexeom kompletan. Provlačilo se kroz medije moguće pojavljivanje Vuke Borozana koji je na početku razočarao sve svojim neigranjem. Javna je tajna da Borozan već neko vrijeme trenira i sam kondicijski i s momčadi, ali ga isto tako nije bilo protiv Osijeka i teško je vjerovati da bi ga Zagreb kao takvog koji dugo nije igrao mogao aktivirati za Nexe. Vjerojatnost su neke druge okolnosti.

Igranje nije problem, jer svi papiri postoje, ali problem je sve što se događalo ove sezone i pitanje zaslužuje li Borozan drugu priliku, da Zagreb pri tome opet ne ostane zakinut. Jer, njegov dolazak, pa neigranje na startu sezone poremetili su mnoge stvari i u konačnici momčad nije na njih dobro reagirala.

S Borozanom kakav je bio nekad Zagreb bi bio puno jači, no nitko ne može reći što je od toga nekad ostalo danas, dok se ne vidi. A ne vidi se dok ne igra. Na slijepo ući u avanturu, preskupa je igra... Ako se Borozan prijavi, to će samo značiti da je sve čisto, hoće li biti, vidjet ćemo. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:30