RONALD GORSIC Cropix
KADROVSKA KRIŽALJKA

Kako će zagrebački sastav izgledati u idućoj sezoni: Bez previše promjena, ali ipak drugačiji nego danas

Odlaze Morales, Čupić, Sirotić, Panjtar i Klis, dolaze Beljavski i Radojković
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. travanj 2024. 06:39

Zagreb bi iduće godine trebao biti jače nego ove. Barem tako izgleda na papiru, makar dok se te stvari ne pokažu na terenu to ne znači previše. Zagreb je ove sezone napravio nakon niza godina europski iskorak i sada je za očekivati zbog činjenice da ostaju skoro u istom sastavu učine barem potvrdu svega što su napravili ove sezone, a svaki korak naprijed bio bi veliki plus. Možda se mnogima to čini kao normalna stvar, ali Europa jako puno ulaže i jako je važna činjenica trajati u njoj, koliko god se mnogima to čini nebitno. A Zagreb traje 30 i više godina u kontinuitetu i po tome je apsolutna posebnost europskog rukometa.

Kako bi Zagreb treba izgledati dogodine? Prvo pitanje je tko će otići. U tom smislu sigurno je da to biti Kubanac Morales koji ide prema mađarskoj Tatabanyji. Zagreb će zasad u nepoznatom smjeru napustiti Karpo Sirotić, a ugovori istječu Aljažu Panjtaru i Edinu Klisu. Igračku priču završava i Ivan Čupić koji je biti trener u klubu, a Zlatko Horvat vraća se u mađarski Dabas.

Novi igrači Zagreba u sljedećoj sezoni bit će Bjelorus Beljavski iz SKA Minska na sredini napada i ljevak Radojković koji je dosad igrao u Sloveniji umjesto Moralesa. Treće pojačanje za ovu momčad trebao bi biti Ivano Pavlović iz Izviđača iz Ljubuškog, no tu stvari još nisu definirane i trebale bi biti uskoro. S Beljavskim i Pavlovićem Zagrebova sredina napada izgledala bi drugačije, Kavčićeva univerzalnost još bi više trebala doći do izražaja. Umjesto Čupića uz Glavaša trebao bi biti trenutno operirani i ozlijeđeni Paolo Kraljević, te mladi Molc koji je stigao ove sezone iz Dubrave.

Dakle, slika bi trebala biti ovakva. Na golu Mandić i Grbavac. Tu još treba utvrditi trećeg što bi trebao biti netko mlađi. Na krilima lijevo Dibirov i Čavar, desno Glavaš i Kraljević. Na crti Faljić, Walczak i Suholežnik. Tu je moguća neka promjena ako se ukaže prilika i potreba. Na lijevom vanjskom Kos, Srna i Kavčić, za obranu Gojun, na sredini Beljavski i Pavlović, te desno Klarica i Radojković. To bi otprilike trebalo biti to. Hoće li biti još nekih dodataka pokazat će vrijeme vro skoro.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Realno najbitnija pojačanja Zagreba su ostanci ključnih igrača kao Mandić, Srna, Klarica, Kos i ta činjenica daje vrijeme Zagrebu da već sada popunjava križaljku za vrijeme koje dolaze, a u kojem ti igrači vjerojatno neće ostati dio Zagreba. Bilo bi dobro očekivati drugačije, ali naše realnosti su takve da to ne mogu garantirati.

U svakom slučaju, Zagreb je pokazao kako se stvari kroz godine radom i strpljenjem mogu pomaknuti, makar je to u mnogim situacijama neke dovodilo do ludila. Ali, to je cijena svega do čega su danas došli i to je vrijedno truda da se situacija očuva. Jer najteže je uvijek počinjati ispočetka. Zagreb je to iskusio na najteži mogući način prije tri godine kada je Ligu prvaka zaključio na nuli. A možda ga je to i ‘trnulo‘ kao nikad ništa dosad. Svako zlo za neko dobro.

Dvije sedmorke Zagreba za sljedeću sezonu

Mandić – Dibirov – Glavaš – Faljić (Gojun) – Srna, Pavlović, Klarica

Grbavac – Ćavar, Kraljević (Molc) – Walczak (Suholežnik) – Kos (Franković), Beljavski, Radojković.

Vijesti iz rukometa

Aggefors zamjena za Portnera

Magdeburg je ekspresno našao zamjenu za Nikolu Portnera koji je pod suspenzijom zbog pozitivnog dopinškog nalaza. On tvrdi da nije, ali Nijemi tvrde da jest, pa će do daljnjeg Magdeburg biti u problemu. A kako Španjolac Hernandez u završnici sezone ne bio sam, na gol će uz njega stati u švedski vratar Mikael Aggefors. On je 39.-godišnjak, dugo je bio u danskom Aalborgu i sada će do kraja sezone pomoći Magdeburgu dok se na razriješi situacija s Portnerom.

Načevskom potvrđena suspenzija

EHF je potvrdio suspenziju nekdašnjem šefu sudaca Makedoncu Draganu Načevskom. Ona će trajati dvije godine, a počela je 12. travnja 2024. godine. Tako ispada da je EHF za sve probleme zbog danske hajke suspendirao Dragana Načevskog i naš sudački par Matija Gubica – Boris – Milošević. Teško da će to pomoći sucima da budu bolji, ali EHF valjda zna što radi. (drp)

Bombač u drugu ligu

Dejan Bombač srednjak Slovenije i mađarskog Gyora iznenadio je sve. Umjesto nekog bogatog kluba izabrao je odlazak u drugu Mađarsku ligu i u njoj će nositi dres Gyora koji se želi plasirati u mađarsku elitu. (drp)

Wanne u Szeged

Totalno preslagivanje u Szegedu. Počelo je dolaskom švedskog trenera Apelgrena iz Savehofa koji će naslijediti Kristiana Karpatyja na kraju ove sezone. Uz Apelgrena u Szegd stižu odmah na kraju ove sezone uz njegovog pomoćnika Kallmana igrači: Rod, Toto, Lagarde, Thulin, Kukić i Smarasson. Klub napuštaju Bombač, Szita, Gaber, Stepančić, Imsgaard, srednjak Martins odlazi u Veszprem. A onda iduće godine odlazi Bodo, a dolaze Oli Mittun, Jim Gottfridsson, Miklos Rosta i kao posljednji Hampus Wanne lijevo krilo iz Barcelone. Ozbiljan posao Szegeda, a u što će se to pretvoriti na terenu tek ćemo vidjeti. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:51