RONALD GORSIC Cropix
KARPO SIROTIĆ ZA SN

Mladić o kojem će puno toga ovisiti u Zagrebu: ‘Kiel nije nedodirljiv, a kritike mi mogu samo pomoći‘

Produkt Zagrebove škole koji je prošao svašta u karijeri, lani je bio otkriće, a onda se ozlijedio...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. rujan 2023. 23:52

Zagreb nije bi Pariz, ni Veszprem, ni Kiel, ni Barca… Zagreb nema mogućnost imati dvije momčadi i jednostavno krpati svaki problem. Ima dobar sastav, ne savršen, ali je svakako zanimljiv za još jednu sezonu u Ligi prvaka koja nas uskoro očekuje.

U toj priči jedan od najvažnijih segmenata bit će još uvijek mladi igrač Karpo Sirotić. Produkt Zagrebove škole koji je prošao svašta u karijeri, lani je bio otkriće, ali se klasično ozlijedio i nije uspio dati onaj štih koji je najviše treba Zagrebu – brzinu.

Karpo se pojavio protiv Wisle u Varaždinu, bio je senzacija, nastavio dobro, dogurao pred vrata reprezentacije, ali dalje od njih zbog ozljede nije mogao doći. Dugo se krpao, sada je ponovo OK i bit će jako važan segment Zagrebove igre.

image

Karpo Sirotic, Luka Lovre Klarica, Filip Ivic.

RONALD GORSIC Cropix

On i Kavčić dijele minute na sredini, Kavčić nije klasični srednjak, ali se dobro prilagodio ulozi, a to se očekuje i od Sirotića koji treba uloviti kontinuitet i koncentraciju i pokazati zašto je godinama bio najbolji mladi igrač u Hrvatskoj. Često na njega eksplodiraju, logično, i zato je na Goluži najteži zadatak da iz njega izvuče maksimum što bi sasvim sigurno ovoj momčadi bio veliki doprinos.

Jeste li se dobro pripremili?

- Bilo je napornije nego prije. Sada je to već mjesec i pol tako da se umor dobro nakupio, pa je spavanje dobro došlo. Priprema se mora dovesti do dobre razine da se rukomet uopće mogao raditi. Mislim da smo mi to učini dobro.

Program je bio malo neuravnotežen, žestok start, pa u finišu pred novu sezonu ništa?

- Dvoboj je dobro došao, ali je došao prerano i nismo bili kompletni. Mislim da smo reagirali uglavnom dobro, makar u nekim utakmicama nismo, jer je umor rekao svoje. Ja osobno igrao sam jako loše protiv Celja, protiv Barce je bilo ok, koliko smo izdržali, kasnije smo priveli turnir kraju… Imamo snagu i kvalitetu nositi sa s najboljima, u to sam uvjeren. Mislim da je taj Doboj bio dobar znak.

Liga prvaka bit će veliki izazov?

- Ove godine je jako teška skupina, klubovi krcati velikim imenima, ali imamo i mi svoje kvalitete, obranu koja može zaustaviti i najbolje na svijetu. Samo je pitanje hoće li naše glave biti spremne za to u datom trenutku, to je uvijek presudno. Razmišljamo pozitivno. Domaće prvenstvo i Kup su fokus, to se ne mijenja. Ni nakon Doboja nismo spuštali ritam rada, moglo bi se to dogoditi tek u ovom tjednu prema početku domaće lige i odmah iza Lige prvaka.

Kako je zdravlje sada?

- Ja sam dobar, sve je sa zdravljem sada ok. Udarci se događaju, ovo je takav sport, ali s tim se ide dalje. Trbušni zid koji me je mučio lani je saniran, osjećam se stvarno dobro i tu neće biti nikakvih problema.

Imate dosta novosti posebno u vanjskoj liniji?

- Rekao bih u koncepciji vanjske linije. Svaki puta kada nismo kompletni je problem, posebno nam fali Srna za obranu i igru u dva pravca. Kos nema dva metra, ali je toliko eksplozivan da je velika stvar za nas. On nema straha to pokazati, to je jako bitno. Kavčić nije klasični srednjak, ali nam je dobar u igri 1 na 1. Ima agresivnu fintu i može biti veliki plus. Što se tiče Moralesa najveći problem je da ne priča ni hrvatski ni engleski, pa imamo Čupića, Gojuna i Grbavca koji govore španjolski s njim. Iskusan je igrač, fizički je zvijer, može ponuditi i jaku obranu i jak prodoran napad. Iskusan je, zna se prištedjeti u nazovimo malo slabijim utakmicama. I Klarica nam se polako vraća i to izgleda ok, ali s njim treba oprezno nakon mononukleoze. Sve skupa to je dosta promjena, treba se na njih adaptirati. E sad kako će izgledati u trenutku, vidjet ćemo. Imamo kvalitete i za brzi i za sporiji rukomet. Čeka nas jako teška Liga prvaka i moramo pokazati da zaslužujemo biti tu.

Često ste suočeni s kritikama suigrača i trenera, pogubite kontrolu igre, a vama je to osnovni posao?

- Kritike su sastavni dio sporta i života. To mi može više pomoći nego odmoći, ako si to tako postaviš u glavi. Dobro je čuti što ti zamjeraju, jer onda puno lakše dođeš do odgovora. Ja volim brzi rukomet, nekad me ponese, a treba se znati zaustaviti ako nije prava šansa. Uvijek ću kao i svaki sportaš reći da želim više minuta, ali zadovoljan sam rolom i znam da mogu biti kotačić u jednom dobrom stroju. Imam lijepu priliku igrati u najjačem klupskom natjecanju na svijetu. To me motivira samo po sebi.

Nije lak prijelaz bio iz Dubrave, Sesvete u Zagreb lani, a nije još ni sada?

- Teško je doći iz drugačijeg rukometa gdje ste glavni igrač, a ovdje se moraš podrediti timu i shvatiti da nisi ti taj koji odlučuje. Zahtjevniji je to fizički posao, znatno, osim toga. Igrati protiv PSG-a ili nekog iz domaće lige je neusporedivo. Nadam se da će sada sve to ići brže.

Kiel je prvi u Areni, ima jako dobar početak sezone?

- To je vrhunska momčad, promijenio im se malo roster, ali imaju dosta igrača koji su dugo skupa. To je jedna od najjačih svjetskih momčadi. Duvnjak je vitalan, igra odlično. Bit će jako teško, ali nema nemogućeg. Mi smo prošli puta od Kiela izgubili doma u zadnjoj sekundi, Reinkind je zabio preko bloka s 12 metara u suprotni, a to se rijetko događa. No, za te sekunde trenira se godinama. Tako i mi moramo. Ponavljam, bit će jako teško, ali nisam pesimist – zaključio je Karpo Sirotić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 11:42