Janko Kević, Željko Musa

 VLADO KOS/Cropix
SVI IŠČEKUJU DERBI

Može li Nexe srušiti dominaciju Zagreba? Našičani su demonstrirali moć, subota daje veliki odgovor

Do kraja sezone čeka nas minimalno šest okršaja u vrlo kratkom razdoblju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. ožujak 2023. 12:46

U subotu od 18 sati u Kutiji šibica počinje ovogodišnja serija utakmica Zagreba i Nexea u završnicama. To su dva najbolja sastava u Hrvatskoj od kojih se očekuju domaća finala. U Prvenstvu će ta “utakmica” trajati do šest osvojenih bodova. Dva susreta su u Ligi za prvaka, dakle ulog su četiri boda, a onda se doigrava dok jedna momčad ne skupi ukupno šest.

Može biti jedna, dok mogu biti i četiri dodatne utakmice. Tu je naravno sudar i u Kupu, ne sastanu li se međusobno prije finala, jer nije realno da ih neki domaći protivnik zaustavi. I na sve to slijede dva četvrtfinalna susreta u SEHA ligi, u četvrtfinalu koje će biti borba za nastup na Final Fouru ove sezone.

Lani je Zagreb slavio u Kupu, u Prvenstvu je Nexe povelo 2-0, pa Zagreb okrenuo na 6-2. Od sezone 2008/09. Nexe je odmah do Zagreba u domaćim natjecanjima, u nekim trenucima blizu, ali bez puno uspjeha, jer su brojke drastično na strani zagrebaša. Nexe je upisalo dvije pobjede protiv Zagreba, obje u Našicama, jednom u SEHA ligi i lani u PH, dok je jednom na počecima SEHA lige u Našicama završilo 20:20. Sve ostalo je otišlo na stranu Zagreba i zato to možda nije derbi kakav mnogi priželjkuju.

Štrlek diže letvicu

Ove godine su dobri i jedni i drugi. Nexe je uspjelo u Europskoj ligi proći do prvog mjesta u skupini i sada u borbi za četvrtfinale čeka Motor. Zagreb je u Ligi prvaka osvojio osam bodova, nije uspio proći, ali je pokazao pomak u odnosu na prošlu sezonu i samo splet nesretnih okolnosti je kriv da nije uspio otići dalje.

Nexe i sada ambiciozno prijeti Zagrebu u borbi za svoj prvi naslov. Nexe je trenutno opterećenije, jer Zagreb je ispao iz Europe i nema obveza koje Našičane tek očekuju. U tjednu za nama nakon reprezentativne stanke, Zagreb je doma odigrao Kup s Osijekom i dobio, dok je Nexe u Bitoli izgubio od Pelistera, ali je demonstrirana moć dovođenjem Manuela Štrleka za sljedeću sezonu. To samo pokazuje da dižu letvicu i da novi napad na Zagrebovu dominaciju slijedi.

Ni Goluža ni Tamše nisu imali kompletne sastave do prije koji dan, jer su Zagreb i Nexe imali reprezentativce Hrvatske (Srna, Sirotić, Klarica, Grahovac, Kuzmanović, Jelinić), Srbije (Dodić i Vejin) te Crne Gore (Bakić). Tamše je poštedio svoje reprezentativce neodlaskom u Bitolu, dok je Goluža svoje odmah gurnuo u pogon i svi su dobro reagirali.

Najveći mogući ulozi

Do kraja sezone nas čeka dakle minimalno šest međusobnih susreta Zagreba i Nexea u vrlo kratkom razdoblju. Zna se koliko je teško u takvim okolnostima protiv istog protivnika uvijek dobro reagirati, no Goluža i Tamše će morati naći način kako to učiniti što najbolje.

Ulozi su veliki, domaći naslovi i završnica SEHA lige, Nexe plus ima i Europa ligu u kojoj pokušava se dosegnuti lanjski uspjeh, kada se otišlo na završni turnir u Lisabonu. Zahtjevna završnica sezone u svakom pogledu. Lani je na terenu bilo OK, izvan terena baš i ne te je to odaslalo lošu sliku o rukometu u cjelini. Ne ponovilo se.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:10