DAMJAN TADIC Cropix
33. IZDANJE PREMIJER LIGE

Nova sezona, priča stara: Zagreb ponovno favorit za naslov, Nexe i Sesvete prvi pratitelji u borbi

Zagreb nije previše mijenjao. Kao pojačanje zasad je došao Beljavski, ostali su u fazi dokazivanja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. rujan 2024. 13:18

Počinje 33. izdanje Premijer lige za rukometaše. U sva dosadašnja 32 izdanja naslov je odnio Zagreb, a i sada je prvi favorit za osvajanje naslova. Iz lige su lani ispali Kaštela i KTC, a novi premijer ligaši su povratnici Zamet i Čakovec. Moslavina je sačuvala premijerligaški status protiv Umaga, a Osijek protiv Siska.

I ove sezone je liga podijeljena u dvije skupine. Prvu predvodi Zagreb, drugu Nexe. Po tri najbolja sastava iz skupina prvog dijela igrat će Ligu za prvaka, dok će ostali, njih po pet iz skupina igrati Ligu za ostanak. U Ligu za prvaka, bodovi se ne prenose. U Ligu za ostanak prenose se. Iz Lige za ostanak dva posljednja sastava ispadaju direktno u Prve lige. Njih zamjenjuju prvaci Prvih liga. Osmoplasirani i sedmoplasirani sastav Lige za ostanak igraju protiv drugoplasiranih sastava Prvih liga, play-off za ostanak ili ulazak u Premijer ligu. To se igra na dvije utakmice.

Vrh će držati Zagreb, Nexe i Sesvete. To su tri kluba koja igraju grupne faze europskih natjecanja. I osnovno je pitanje može li im se priključiti još neki. Naznake daju Poreč i Spačva, no to su zasad samo naznake.

Zagreb nije previše mijenjao. Kao pojačanje zasad je došao Beljavski, ostali su u fazi dokazivanja. Nexe je puno mijenjalo i bit će zanimljivo vidjeti koliko će trebati da se kao momčad postave za konkurenciju Zagrebu kao dosad. Tim izgleda dobro, ali s brojnim promjenama trebat će dosta strpljenja. Sesvete su jače nego lani, jer su na cijeli tim dodale dva vanjska velika potencijala Svržnjaka i Ivaniševića. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će trag na njima ostaviti nastup u Europi, jer takvo iskustvo još nisu imali.

Spačva i Poreč ne bi trebali biti upitni u Ligi za prvaka, ali još jedan će se tražiti. Lani je to bio Varaždin i pitanje je hoće li mu se netko moći suprotstaviti.

Borba za ostanak bit će vrlo ozbiljna, svaki bod i svaki gol dragocjen, za što je savršen primjer prošla sezona kada se sve rješavalo doslovno u posljednjim sekundama utakmica zadnjeg kola.

Jako nam je važna kvaliteta lige, jer liga je temelj svega, a realno problema je u izobilju. Svi bi nešto htjeli, svi imaju svoje mišljenje, ali uložiti nešto je puno veći problem od toga. A bez ulaganja u svakom pogledu nema napretka. Trenerima koji rade u takvim okolnostima treba skinuti kapu i nastojati im pomoći da svoj posao rade još bolje i kvalitetnije. Kritika nije uvijek jedini način, makar znate kako kažu za batinu…

Linker
06. rujan 2024 13:18