Lovre Luka Klarica u akciji

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
BITKA ZA TITULU

Poraz PPD-a od Nexea odlična je stvar za hrvatski rukomet. S jednim jakim klubom ne može se postići ništa

Zagreb i je i dalje favorit, ali imamo pravo sanjati, kaže trener Nexea Branko Tamše
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 08. svibanj 2023. 13:57

Štogod o tome mislili rukometaši PPD Zagreba i njihova uprava, poraz na gostovanju kod Nexea u 10. kolu Paket24 Premijer lige - Lige za prvaka, odlična je stvar za uzdrmani HR rukomet.

Možda čudno zvuči, tek treća pobjeda Nexea nad Zagrebom, točnije rečeno, tek drugi poraz Zagreba u domaćem prvenstvu u zadnjih "sto godina" (jednom je Nexe i u SEHA ligi dobio Zagreb), prva je i polazna točka od koje može krenuti revitalizacija našeg rukometa. Kamo sreće da je još više takvih rivalstava, kakvo su posljednjih nekoliko godina izgradila trenutačno dva najbolja hrvatska kluba te da i u Metkoviću, Splitu, Bjelovaru, Osijeku, Rijeci Varaždinu...- u svim najvećim rukometnim sredinama "pušu takvi vjetrovi" koji bi tijekom sezone donijeli više takvih derbija kakve, nažalost, gledamo samo u utakmicama "plinara" i "gromova".

Kako je to u nedjelju izgledalo u dvorani OŠ Kralj Tomislav u Našicama? Ovaj put iznimno i od samog početka "jednosmjerna ulica" u kojoj je domaćin držao sve konce igre u svojim rukama. Gosti su se mučili u realizaciji, domaćin je brzom tranzicijom kažnjavao svaku grešku i u prvom poluvremenu imao čak i sedam golova prednosti. U drugom dijelu je obrana Zagreba izgledala čvršće, gosti su nakon samo 10 minuta stigli na samo gol zaostatka (19-18). U zadnjih pet minuta utakmice ušlo se rezultatom 24-23 za Nexe kad je nekoliko odličnih obrana Radovanovića Nexeu donijelo pobjedu.

Više ne komentira suđenje

Omjer pobjeda/poraza sada je 1-1, ali Zagreb zbog plus pet iz prve utakmice u "Kutiji šibica" ima prednost domaćeg terena u doigravanju koje se igra do šest osvojenih bodova. Trener PPD Zagreba Slavko Goluža priznao je domaćinu da je zasluženo slavio. S druge strane, trener Nexea Branko Tamše, i sam nekadašnji trener Zagreba, bio je zadovoljan. "Monolog" dan nakon utakmice rekao je sve:

- Borbeni, koncentrirani, pribrani, takvi su bili moji igrači, sve je planski odigrano. Posebno smo bili dobri u obrani i tranziciji, skidam kapu dolje svojim igračima, ali i igračima PPD Zagreba. "Zakuhalo" se malo tijekom utakmice (kao i uvijek, nap.a.), ali ništa strašno. Utakmica je imala sve što pravi derbi treba imati, rukomet je pobijedio. Trebalo smo u prvom dijelu imati i deset razlike, mogli smo i do "jedinice" u doigravanju, a na kraju nas je spašavao Radovanović obranama zicera.

image

Branko Tamše

VLADO KOS/Cropix

Tamše se time nije želio zamarati, odavno je prestao komentirati suđenje, Našičani su opet imalo malo materijala za žaljenje, no to ovaj put nije odlučivalo o pitanju pobjednika, možda tek o prvoj poziciji u doigravanju:

- Opet smo dokazali da nismo neki "lijevi" provincijski klub. Svjesni smo stanja, Zagreb i je i dalje veliki favorit za naslov, mi smo "underdog", ali imamo pravo sanjati. Sesvete su nas nedavno izbacile u četvrtfinalu Kupa, zašto da mi ne sanjamo nove pobjede nad Zagrebom?!

Širenje baze

Premda je iz Slovenije došao Hrvate "učiti" rukometu, Tamše je svjestan trenutačnog stanja u hrvatskom rukometu:

- Ne želim soliti pamet, ali rukomet u Hrvatskoj treba vratiti na "tvorničke postavke" i hrvatski će se rukomet vratiti u svjetski vrh, jer mu nije mjesto tu gdje je sada - negdje na poziciji od 6-12 mjesta, ovisno o trenutku i inspiraciji. Nitko to ne želi priznati, ali bojim se da je tako.

image

Slavko Goluža

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Treba stoga još jednom ponoviti tvrdnju s početka teksta - štogod o tome mislili u Zagrebu, poraz njihove momčadi (k)od Nexea odlična je stvar za naš rukomet. Bilo bi još kudikamo bolje da uz Nexe postoji još neki jaki klub, neki kao što je nekad bio Metković (Jambo) koji je Zagrebu na početku 2000-ih oteo dva trofeja u domaćem kupu - jedina dva trofeja koja nisu završila u trofejnim vitrinama kluba iz hrvatske metropole. Bilo je to vrijeme kad je u Metkoviću igrao sadašnji trener Zagreba Goluža. Znate ono priču o mladima, bazi, "širini"?! Sa samo jednim relativno dobrim klubom ne može se postići ništa...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:48