Slavko Goluža i sljedeće će sezone voditi PPD Zagreb

 MIRKO FERLIN/Cropix
NOVA LICA, NOVI CILJEVI

Potpuni remont u PPD Zagrebu, Goluža za SN otkriva: ‘S ovim igračima već protiv Kiela idemo po bodove‘

"Još jedan igrač bi nam još dobro došao, ali samo onaj koji može pomoći u Ligi prvaka"
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. srpanj 2023. 06:05

Zagreb će s priprema za novu sezonu startati u ponedjeljak u 18.30 u Kutiji Šibica. Polako se zatvara konstrukcija za iduću sezonu. Očekuje se još potpis novog sponzora, možda jednog igrača, a u utorak su objavili u klubu da trener za iduće sezonu ostaje Slavko Goluža.

To nije iznenađenje, iako je Goluži ugovor istekao 30. lipnja i za produženje posla trebao je novi, a on nije bio jedni kandidat. Sada kada je klub potvrdio njegov ostanak, htjeli smo čuti što Goluža misli o prošloj, ali i novoj sezoni koja će sudeći po ždrijebu Lige prvaka za zagrebaše biti vrlo zahtjevna.

Prvo se treba osvrnuti na prošlu, koja nije bila nimalo jednostavna.

- Da, bila je dosta nepredvidiva, puno se toga izdogađalo, ne dobrog za nas, ali smo uspjeli osvojiti dva domaća naslova koja su osnova svake dobre priče. Nažalost, u Ligi prvaka nismo uspjeli izboriti osminu finala, okolnosti nam nisu išle na ruku, iako moram reći da smo pokazali da nismo slabiji od nekih koji su prošli, ali se jednostavno stvari nisu poklopile. Ono što je nas najviše mučilo je to što smo bili nekompletni. Mi nismo momčad koja ima rutinu, mi smo trenažna momčad, a nismo uoči nastavka Lige prvaka imali dovoljno vremena za rad nakon SP na kojem naši igrači nisu puno igrali. Osim toga, Zvonimir Srna se vratio s napuknutom šakom sa SP, Miloša Kosa nije bilo, Karpa Sirotića su mučile crijevne viroze svako malo, pa trbušni zid, na kraju smo ostali i bez Luke Klarice. Mi nemamo toliku širinu da to lako možemo pokrpati. Učinili smo najbolje što smo uspjeli, to nažalost za prolaz u Ligi prvaka nije bilo dovoljno. Poklopilo se da Wisla dobije Magdeburg koji je kasnije bio prvak Europe, da zadnje kolo igra u Portu koji je već ispao, a mi smo od Wisle međusobno bili bolji. Imali smo i mi svoje prilike, ali rekao sam i razloge zašto ih nismo uspjeli iskoristiti.

image

Zvonimir Srna

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Nova sezona nosi nova lica. Trebat će uvesti i nova pravila u cijelu priču. Kako ste zadovoljni s kadrom s kojim raspolažete?

- Kadar je OK s obzirom na mogućnosti koje imamo. Dobro bi nam došao još jedan iskusan igrač, ne da bude 15. ili 16., nego osmi, jer bismo s takvim igračem dobili širinu za nositi se s Europom. U domaćim okvirima, da me se krivo ne shvati, to nije presudno. Ne razbijam glavu, ne treba nam pojačanje po svaku cijenu, ako se dogodi dobro, ako ne, idemo s ovim što imamo, možemo imati dobar tim.

Imate pet novih igrača, morat ćete mijenjati obranu, ima puno posla?

- Uvijek je puno pet-šest novih igrača, ali to je stvar s kojom smo se naučili nositi. Najveća promjena je obrana u kojoj su dva temeljna igrača bili godinama Musa i Gojun koji su nosili i reprezentaciju. Muse sada nema, Jakov Gojun je tu, uz njega dolaze novi i to će biti osnovni zadatak za uklopiti. I Matic Suholežnik i Miodrag Ćorsović su igrači od kojih to očekujem, očekujem da s njima dobijemo i na brzini, imamo za sredinu i Srnu koji je obrambeno polivalentan. Imamo obranu 5-1 koja nam je jako dobro funkcionirala na kraju sezone, sigurno ćemo ustrajati u njoj, jer imamo nekoliko varijanti za nju, od Srne, Ćorsovića, Dibirova, Ćavara… Trebat će malo vremena, ali ja sam uvjeren da mi to možemo.

image

Jakov Gojun

NEBOJŠA TEJIĆ/KOLEKTIFF

I napadački ćete biti drugačiji, otišli su Dodić i Leimeter?

- U tom smislu najviše ovisimo o zdravlju, jer bude li ono OK, imam dobra rješenja za svaku poziciju. Kos je pokazao na kraju sezone samo s nekoliko treninga koliko nam može donijeti i vjerujem da bi trebao biti najveće pojačanje za momčad. Tu je naravno i Srna koji nam je jako važan. Više na sredinu guramo Kavčića kojem to nije strano, očekujem da se Sirotić vrati u profilu u kojem je svojevremeno startao. S Cunijem Moralesom dobili smo dobrog aduta na desnoj strani. Očekujem da se Klarica oporavi, njegov oblik mononukleoze, po onom što znam, nije težak, ali bez obzira na to kakav bio, moramo biti oprezni s njegovim povratkom. On je skinuo 8-9 kila za vrijeme ovog problema, sve što je super napravio prošlih sezona vratilo se na početak i zato trebamo biti strpljivi. Bit će s nama na pripremama, u kojem obimu, to je stvar koju će odlučiti liječnička služba. Na desnom krilu smo dobili Filipa Glavaša, prošle sezone nam se dogodilo da ostanemo samo na jednom desnom krilu, sada tu imamo izbor i uvjeren sam da će sve to dobro izgledati. Ne bih iz priče izbacio ni Adina Faljića, ni Edina Klisa, jer su to igrači koji mogu pomoći.

Imate i jednog novog vratara?

- Imamo zanimljiv izbor. Ono što ljude najviše zanima je razvoj Mateja Mandića. On je lani izgubio veliki dio sezone, pa se vratio, pa se ozlijedio i praktično nije bilo vremena za njegovo uvođenje, jer smo mi već tada igrali odlučujuće utakmice. No Mandić je dobro radio, dobro je branio za juniorsku reprezentaciju i očekujem da se nametne i u klubu. Uz Antu Grbavca koji nam je došao i koji može donijeti puno, imamo Aljaža Panjtara koji je iskusan, mislim da je to sve skupa OK.

image

Matej Mandić

ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

Imate jako ambiciozne pripreme, hoće li biti dosta…

- Trener će uvijek reći da nikad nije dosta, ali ciljevi su jasni i po njima se moramo voditi. Sigurno da ćemo neke stvari unutar momčadi drugačije postaviti. Imamo Vlašić, pa težak turnir u Doboju gdje igramo s Barcelonom, Celjem i Vojvodinom. Ono što tu moramo vidjeti i saznati što od koga možemo očekivati u Ligi prvaka, tu će se puno vidjeti. Ja znam što mogu očekivati od Gojuna, Dibirova, Čupića, znam što može Kavčić, ali me zanima što mogu mlađi i koliko na njih mogu računati. Da me se krivo ne shvati, lako je biti dobar protiv Moslavine, ali kada dođe Barcelona tu se uvijek sve puno bolje vidi. Imamo nakon Doboja Alkaloid, Ferlach, mislim da ćemo nakon toga tražiti do starta sezone još jednog protivnika i to bi bilo to. U dobar rad ne sumnjam, za zdravlje se nadam da će biti dobro i da ćemo Ligu prvak dočekati spremni.

Skupina je vrlo teška, teža nego prošle sezone?

- U Ligi prvaka je svaka teška, ali ja od svoje momčadi očekujem da osvaja bodove već od 1. kola kada nam dolazi Kiel. Ne smijemo se vidjeti u pričama, ‘ovi su jaki, tu nemamo šanse, gledamo sljedeću tekmu‘, jer jednostavno svaku utakmicu moramo maksimalno iskoristiti. Vidjeli ste lani što se u Ligi prvaka sve može dogoditi i takve šanse moramo biti spremni iskoristiti ako se ukaže prilika. Pričati o snazi Kiela, PSG-a, Kielca, Aalborga nema smisla, i Pelister će biti jači i Szeged je jak i Kolstad, premda mu se sve ovo događa, ali vjerujem da će oni ostati velikom većinom na okupu. No ponavljam, od svoje momčadi očekujem da vjeruje u sebe i da to pokaže na terenu. Svaka utakmica je važna, svaki bod je važan. Prošli smo nezgodno vrijeme u posljednje dvije sezone, puno toga naučili i zapamtili i dobro znamo što to znači.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:41