Ivan Perić/Cropix
SVE JE ISTO K‘O I LANI

PPD Zagreb nakon velike borbe slavio u odlučujućem susretu u Našicama i po 31. puta postao prvak Hrvatske

Nexe ponovo blizu, ali nije uspjelo i za njih je ova sezona završena. Zagrebu ostaje još Kup krajem svibnja u Poreču
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. svibanj 2023. 21:58

NEXE - PPD ZAGREB 27:28 (15:17)

NEXE: Car (6), Radovanović (3); Račić 2, Bakić, Mileta, Vejin, Sršen 4, Jelinić 4, Blažević, Severac, Moslavac 3, Kević 2 (1), Tomić 1, Melić 10 (6), Markušić 1, Velkavrh. Trener Branko Tamše

PPD ZAGREB: Slavić (1), Panjtar (5), Kos 4, Ćavar, Faljić, Gojun, Srna 5, Klis, Kraljević, Musa 2, Čupić 7 (3), Dibirov 4, Ceković, Kavčić 2, Leimeter 3, Grahovac 1. Trener Slavko Goluža

SEDMERCI: Nexe 7 (7), PPD Zagreb 3 (3)


PPD Zagreb je i po 31. puta prvak Hrvatske. U odlučujućem susretu u Našicama, baš kao i lani svladao je Nexe i pobjedom 6-2 u finalu ponio pehar doma iz Slavonije. Bila je to teška borba Zagreba s Nexeom, ali i sa samim sobom u kojoj je presudno bilo iskustvo zagrebaša, posebno mirnoća i sigurnost Čupića. Nexe ponovo blizu, ali nije uspjelo i za njih je ova sezona završena. Zagrebu ostaje još Kup krajem svibnja u Poreču.

Na novim mukama bio je Zagreb uoči drugog susreta doigravanja u Našicama. Ionako skraćena vanjska linija neigranjem Klarice i Sirotića, dobila je novi problem u neigranju Dodića kojem je na zagrijavanju uoči utakmice propalo koljeno, što je bila dodatna nevolja za Golužu. U sastav je uskočio Ceković.

image
Ivan Perić/Cropix

Obrane definitivno nisu obilježile prvo poluvrijeme. Dobio ej je Zagreb zbog nekoliko grešaka Nexea u finišu prvog dijela. Prvo je Račić nakon dva gola bio ohrabren, pa je kod trećeg šuta napravio prestup, pa ej Zagreb zabio. Pa je Jelinić skočio iz nedovršene akcije iz mrtvog kuta, promašio, a Srna podigao na kraju prvog dijela prednost Zagreba na +2 (15:17). Zagrebovi vratari u tom prvom dijelu imali su tek dvije obrane. Morao je Goluža tražiti rotacije s kojima bi odmorio udarne snage, poglavito Musu, pa je s 5-1 u kojoj je bio Srna pronašao dobru kombinaciju koja je usporila igru Nexea i dovela ih u probleme.

Zagrebov gol je ovaj puta pripao Slaviću, no samo 1 njegova obrana vratila je u igru Panjtara, no nije se ni on proslavio kao u prvom susretu u Našicama prije neki dan.

Nexe je igralo svoju utakmicu, dobro trčalo. Ništa im skoro vratari nisu obranili, no Radovanović malo više nego Zagrebovi. Imali su prednost od dva gola razlike, ali to nisu uspjeli kapitalizirati, dozvolili su da se Zagreb vrati i s plusom od dva gola ode na predah. Početni problem Zagreba bila su dva uzastopna isključenja Srne i Leimetera, no spretno su se izvukli iz toga s kud i kamo većom disciplinom nego prije tjedan dana u Našicama. Kod Nexea dvije promjene u odnosu na prethodne utakmice. Blažević na sredini obrane umjesto Manci Mičevića, a u sastavu i Velkavrh. Nexeu je falilo dobre obrane, primilo je 17 golova, što je u ovakvim okršajima malo previše. Zagreb je primio 15, 12 iz igre, što je bilo granično, nikako ne dobro, posebno vratarski.

image
Ivan Perić/Cropix

Zagreb je mogao biti mirniji, doveo utakmicu u svoj ritam, držao je rastojanje i čekao svoju priliku za konkretniji rezultatski bijeg. Panjtar je počeo pomagati na golu, Kos je vukao napad, no, Nexe je svaku nekonkretnost kažnjavao i držao priključak. Tamše je pokušao preokret tražiti s Carom na golu, jer Radovanoviću nije baš išlo. Car je na -3 skinuo tri čista zicera Kavčiću, pa Leimeteru i Kosu i Nexe se spustilo na -1 i ponovo bilo Zagrebu za petama. Zagreb je stao, a Moslavac je u 44. minuti izjednačio na 21:21 i sve je bilo na početku na oduševljenje našičkih navijača.

U 44. minuti Nexe ostaje s dva igrača manje zbog isključenja Severca i Jelinića, Čupić pogađa penal i domaći su u nezgodnom problemu s četvoricom igrača. Zagreb to koristi, bježi na +2. Nexe ima šansu za smanjenje, ali Panjtar s dva čuda drži Zagreb u prednosti.

image
Ivan Perić/Cropix

Na +3 Dibirov dobiva crveni zbog hvatanja za vrat Markušića, tenzije rastu s krajem utakmice. Nexe mora riskirati. Ima dvije čiste prilike u brzim akcijama, ali oba puta ne pogađa. I Srna diže na +3 manje od 4 minute prije kraja. Kada Leimeter zabija, a Moslavac zbog udarca u glavu mora van, kraj se polako nazire. Nexe je 13 sekundi prije kraja zabio penal za 27:28, Goluža je pozvao time out na pet sekundi prije kraja. Zagreb je sačuvao loptu i prednost.

Čupić: Bolji smo, zasluženo smo osvojili naslov

Zagrebaši su baš kao lani završili sezonu u drugom susretu doigravanja u Našicama. Nakon 4-2 u bodovima, pobijedili su uz sve svoje brojne probleme Nexe u uzbudljivom susretu i zasluženo ponijeli naslov prvaka u Zagreb. Tj. iz Zagreba nikad nije ni otišao 31 godinu. Mnogima je to lako, ali nije lako, nimalo…

Slavko Goluža imao je težak posao protiv Nexea.

- Pokazali smo karakter, nije bilo lako pripremati momčad s toliko problemima. Uz sve što smo vidjeli i znali, problema je imao i Kos. U najvažnijim trenucima smo ostali mirni. Nexeu čestitke za igru i ambijent, to je jako dobro za hrvatski rukomet.

Jakov Gojun kapetan Zagreba koji ej podigao pehar.

- Imali smo peha, danas nam se ozlijedio Dodić, Srna je bio dugo ozlijeđen, da nema Klarice i Sirotića, ali smo pokazali da smo momčad koja se zna s ovim nositi, da igramo ligu prvaka i da smo zasluženo prvaci Hrvatske. Sezona nije gotova, cilj je uzeti duplu krunu i ići na zasluženi odmor. Veliki je pritisak igrati ovdje, stres, ali nije bilo lako ni Nexeu. Žao mi zbog onog poraza u Našicama, ali dobro, popravili smo stvari.

Ivan Čupić miran kada je najviše trebalo, klasično…

- Svi derbiju s Nexeom su dobre utakmice, pune nervoze, stresa, dobre atmosfere. Ulog je bio veliki, ali pokazali smo usprkos padova da smo kontrolirali utakmicu, što nije lako bez crne rupe. Mislim da smo pokazali da smo kvalitetnija momčad i da smo zasluženo osvojili naslov. Za Dodića šteta, kao za svakog igrača, ali Kavčić se pokazao i ovaj puta kao naš joker ove sezone koji je odradio veliki posao. Znali smo da nam ova utakmica nosi prvenstvo, dali smo sve od sebe i uspjeli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. srpanj 2024 20:51