Nenad Šoštarić

 

 VLADO KOS Cropix
CIJENJENI STRUČNJAK

Prvak je ekspresno našao novog trenera: Evo tko bi trebao naslijediti Slavka Golužu na klupi Zagreba

I njemu kao treneru sigurno treba novi izazov, a Zagreb to svakako jest
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. rujan 2023. 20:56

Nakon što su se rastali sa Slavkom Golužom i nakon što je Andrija Nikolić, uz pomoć suradnika poveo, Zagreb u drugom kolu Lige prvaka u Parizu, prvak Hrvatske je nakon povratka iz Francuske nastavio potragu za novim šefom struke. To nije jednostavan posao, najviše zbog činjenice da nije lako biti trener Zagreba, pritom nema trenera u Hrvatskoj koji to ne bi želio biti. Možda ćete čuti drugačije interpretacije, ali suština je da bi svi rado na klupu najuspješnijeg hrvatskog kluba.

Zato nije problem izabrati, nego kako izabrati, naći u treneru rješenje za rad i mir u kući, što nije jednostavna stvar u okolnostima u kojima klub djeluje, ali ne samo klub već kompletan hrvatski sport. Zato vjerojatno imena koja se najčešće vrte kao mogući nasljednici Slavka Goluže, uopće nisu u opticaju i bit će zanimljivo vidjeti što će u Zagrebu odlučiti.

Neslužbeno kandidat broj 1 za Zagrebovu klupu je Nenad Šoštarić, trenutni trener Lokomotive i izbornik ženske rukometne reprezentacije Hrvatske. Šoštarić je dijete Zagreba, bivši igrač ovog kluba, čovjek za kojeg se može reći "ako je itko zaslužio sjesti na klupu Zagreba, onda ja to baš Šoka". Zašto? Zato što je Šoštarić dokazao u svom poslu koliko je ozbiljan, zato što je u skromnim okolnostima stvorio državnog prvaka, zato što je trener ogromnog iskustva iz kojeg stoje najveći uspjesi ženske reprezentacije i njezina jedina medalja u povijesti, bronca s Eura u Danskoj 2020. godine.

Priznati i cijenjeni stručnjak

Šoštarić je instruktor Svjetske rukometne federacije (IHF), izuzetno priznat u svojoj struci, dobro zna što i kako bi se trebalo da se priča pomakne naprijed. Dokazao je to tisuću puta i ono jako važno što mnogi zaboravljaju, Šoštarić je u cijeloj svojoj karijeri dio domaćeg rukometa i u njega je uložio cijelog sebe, što nije nimalo jednostavna stvar.

On je sada u situaciji da je nakon nekoliko godina s Lokomotivom na novom početku, a to su stvari koje umaraju koliko god bile izazov. I troše. I njemu kao treneru sigurno treba neki izazov, a Zagreb to svakako jest. Makar je promjena sa ženskog na muški rukomet značajna, rukomet je u suštini rukomet, a Šoštarić dobro zna što je biti sam rukometaš i to baš u nekad odličnog Zagrebu koji je bio početak svega što će kasnije kulminirati najvećim uspjesima. Šoka je bio ‘all around‘ igrač i dobro zna što znači tim. Naravno da bi se i njemu u tim okolnostima mnogo stvari promijenilo, jer Zagreb je nešto sasvim drugačije nego svi ostali u Hrvatskoj. I sam bi živio sa bitno drugačijim očekivanjima i pritiscima nego onima koje je imao u ženskom rukometu. No, prije svega to je izazov, jer Zagrebu je baš potrebno ono što je slagala Lokomotiva svih proteklih godina sa generacijom koja je povela hrvatski rukomet do europskog postolja.

Tko će preuzeti Hrvatsku?

Ali, to nije jednostavan zahvat, jer to povlači druge stvari za sobom. Osnovna je ne toliko Lokomotiva u kojoj je stasao, uz Šoštarića, mladi trener Vedran Hrkač koji se pokazao i u kadetskoj selekciji kao vrlo ozbiljan. Puno veće pitanje je izborničko mjesto ženske reprezentacije na kojem bi u tom slučaju došlo do "naguravanja", dok situaciju dobro treba promotriti kako bi se sačuvao mir i kako bi ta ženska reprezentacija koja izgleda obećavajuće, baš zahvaljujući Šoštariću, nastavila dobrim putem. A taj put nosi i skorašnje kvalifikacije za Euro koje bi u slučaju promjene postale zanimljivije i nastup ubrzo na SP u Švedskoj, gdje se treba pohrvati za olimpijske kvalifikacije koje nisu nemoguća misija.

Ženska reprezentacija ima svoj red koji traje punih 12 godina, ima svoj rad, kretanje i zato je jako važno ako bi se dogodilo da Šoštarić ode na klupu Zagreba tko će ga i kako naslijediti. I sigurno da bi Šoštarićeve riječi u tom slučaju bile jako bitne, makar ne i odlučujuće, jer konačnu odluku uvijek u tom slučaju donosi HRS koji je - ako se dogodi Šoštarićev odlazak - kolateralna žrtva. Dakle, tek ćemo vidjeti kako će se stvari pokrenuti sljedećih dana i hoće li Šoštarić već u četvrtak protiv Kolstada biti na klupi Zagreba, što bi značilo da neće biti na klupi Lokomotive u derbiju protiv Podravke 30. rujna.

No, realnije je očekivati da se te stvari dogode tek uskoro. Nakon velikog hrvatskog derbija Podravke i Lokomotive 30. rujna, dok treba ukalkulirati i da žene igraju kvalifikacije za Euro 11. listopada u Karlovcu protiv Grčke i 14. listopada u Cazinu protiv BiH, a prva sljedeća utakmica Zagreba u Ligi prvaka nakon Kolstada u četvrtak, bit će gostovanje kod Aalborga 12. listopada, nakon čega 19. u Arenu dolazi Pelister. A do tada, do tog 19. listopada bi puno stvari trebalo biti jasnije...

Dosta je pitanja, treba naći puno odgovora, a to nikad nije lak posao kako se čini kada je biranje u pitanju. Lako je izabrati, ali nije lako pogoditi i dobiti ono što svi žele, a to je trajanje, socijalne vještine, odnos, red, rad i disciplinu. Zato, nema žurbe.

Trenerska karijera Nenada Šoštarića

Modea Šparta Tuing, od 1989. do 1991.

Karbon Zaprešić, od 1992. do 1996.

Hrvatska U-18 (ž), od 1994. do 1996.

Al Jazira, od 1996. do 1997.

Lokomotiva, od 1997. do 1998.

Hrvatska (ž), od 1997. do 1998.

Jordan (m i ž), od 1999. do 2000.

Al Jazira, od 1999. do 2001.

Hrvatska (ž), od 2001. do 2003.

Al Jazira, od 2003. do 2006.

Sesvete, od 2008. do 2009.

Anfui Hefei (Kina), 2010.

Lokomotiva, od 2009. do 2014.

Hrvatska U-20 (ž), od 2010. do 2012.

Lokomotiva, od 2016.

Hrvatska (ž), od 2017.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 03:45