BEAUTIFUL SPORTS/MARIO M. KOBERG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Beautiful Sports/mario M. Koberg/imago Sportfotodienst/profimedia
SPORTCAST

Rukometna legenda na čelu najljepše sportske priče u Hrvatskoj: ‘Stvaramo igrače, ali smo i gladni bodova‘

Igor Vori je trener, sportski direktor i generalni menadžer rukometaša Sesveta koji igraju Europsku ligu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. listopad 2024. 13:13

Lijepa sportska priča. Svaki sportski zaljubljenik malo zadrhti na ove tri riječi jer svi volimo ispratiti takve priče, a jednu od najljepših u Hrvatskoj priče rukometni klub Sesvete koji se u par godina prvoligaškog iskustva etablirao kao treći klub u Hrvatskoj. Sesvete su posvećene stvaranju mladih igrača, ove sezone igraju i Europsku ligu, a na klupi im je legenda hrvatskog rukometa Igor Vori kojeg smo ugostili novom izdanju našeg Sportcasta.

- Klub je to koji je napravljen na entuzijazmu jednog čovjeka, našeg predsjednika Josipa Ćurkovića, klub koji je iz zagrebačkog kvarta postao europski klub, a politika kluba je da se ulaže u mlade igrače i od njih probati stvoriti igrače za hrvatsku reprezentaciju i za klubove koji su na višem nivou. Za sada ide u dobrom smjeru. Teško je, ali borimo se i idemo dalje - rekao je Vori koji u Sesvetama obavlja i funkcije sportskog direktora te glavnog menadžera.

- U Sesvetama sam od osnutka kluba na bilo koji način, čak i kad sam bio aktivan kao igrač u inostranstvu. S predsjednikom sam cijelo vrijeme bio u kontaktu i u jednom trenutku je došla ideja da dignemo klub na još viši nivo, koliko je to moguće. Došao sam u klub kao sportski direktor i menadžer. U tom trenutku je trener bio Silvio Ivandija koji je u četiri godine napravio izvrstan posao i u svemu što se sada događa ima velike zasluge. Međutim, došlo je do njegovog zasićenja, mi smo ostali bez trenera preko noći pa sam ja preuzeo i tu ulogu. Prva je ideja bila da trener budem dva mjeseca, a to je sada već otišlo na godinu dana.

Sesvete su ove sezone napravile iskorak te nakon par godina igranja u Europskom kupu, ove sezone igraju u Europskoj ligi i to u skupini s njemačkim Flensburgom, mađarskom Tatabanyom i češkom Karvinom. Nakon tri utakmice Sesvete su bez iti jednog boda, ali dobro su igrali protiv Mađara i Čeha. No, presudile su crne rupe u igri.

- Tu se radi o iskustvo koje ovi dečki nemaju. Mi u momčadi imamo tri igrača od 18 godina, a bez obzira na to što smo prethodnih godina igrali Europski kup, Europska liga je nivo više, to je mala Liga prvaka. U te dvije utakmice se vidjelo da nam u nekim situacijama nedostaje iskustva. To malo što nedostaje je jako malo, ali vidimo da možemo. Trebat će vremena da tu stepenicu pređemo, ali drago mi je da se neki igrači mogu nositi s jačim igračima i većim izazovima.

Vori ističe kako je lijepo da igrači skupljaju iskustvo, ali da on želi pobjeđivati.

- Bodovi su hrana, a trenutno smo gladni. Dok smo gladni, to je dobro. znači da napredujemo, odnosno da imamo želju za napretkom. Greške se događaju, ali ako se ponavljaju onda smo u problemu. Ako nešto naučimo iz grešaka, onda je to ok.

Bez obzira na lijepu europsku priču, fokus Sesveta je ipak na hrvatskom prvenstvu. Zagreb je u njemu nedodirljiv, ali Nexe više nije.

- Nexe je bio prošle godine bolji od nas samo zbog gol-razlike, a izbacili smo ih u polufinalu Kupa. No, to je bilo prošle godine, sada je nova sezona. Ne živimo na staroj slavi, vidjeli smo tada da možemo i sada ćemo probati to ponoviti.

Europske ili domaće utakmice su tu za razvoj mladih igrača. To je politika Sesveta, a Vorija smo pitali kada je pravi trenutak za odlazak.

- Teško je to reći. Imali smo situaciju s Aleksandrom Čaprićem koji je otišao prije sezone u Bundesligu, u Eisenach. Ne mogu ga zaustaviti, ali ga mogu savjetovati kao trener i kao netko tko je prošao nešto u životu da sada nije vrijeme za to. Svima je to privlačno, ali treba biti realan da on traži minutažu u Bundesligi. Ja sam mu rekao da je veliki potencijal, ali njegovo vrijeme nije još za Bundesligu. On nije bio glavni protagonist ni kod nas, a kako će tamo igrati. Odgovorio mi je da mu je trener rekao da će igrati. Nažalost, sad se dogodila situacija da on uopće ne igra. Igrači moraju sazreti, ne samo igrački. Kad si kod nas dominantan, onda možeš otići u Bundesligu. Svi skoče na neku prvu ponudu, prve ozbiljnije novce, ali ne razmišljaju što će se dogoditi za dvije godine kada taj prvi ugovor istekne.

image
BEAUTIFUL SPORTS/MARIO M. KOBERG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Beautiful Sports/mario M. Koberg/imago Sportfotodienst/profimedia

Postoji li razlika između mladih igrača sada i u njegovo igračko vrijeme?

- Ogromna je razlika u poimanju sporta. Generacije su se promijenile, pristup prema igračima je potpuno drugačiji i onaj tko se nije tome prilagodio je u gadnim problemima.

Možemo li reći da su igrači sada osjetljiviji?

- Puno. Puno traže, a nisu se spremni toliko odricati. To tako ne ide. Vrhunski sport je krvav, okrutan i moraš biti spreman na sve, a prije svega na ogromna odricanja. Nama je bilo teže jer tada nije bio toliko fokus na mladim igračima, odnosno nije im se toliko davala prilika koliko je to sada. Promijenio se i sport pa je lakše i doći do prilike. Uglavnom, bilo je dosta drukčije.

Želja Sesveta je da imaju igrače u krugu reprezentacije. Kad će se to dogoditi?

- Očekivao sam Davora Gavrića na listi od 20 igrača jer on godinu dana u kontinuitetu igra na visokoj razini. Igra fenomenalno europske utakmice, igrao je dobro i protiv Zagreba i protiv Nexea i meni kao treneru bi bilo drago da je na popisu. Ali doći će i taj trenutak i kad taj trenutak dođe želim njemu i drugima da ga maksimalno iskoriste.

I za kraj je Vori kratko komentirao stanje u reprezentaciji, posebno nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama.

- Sam izbornik nije bio zadovoljan. Nitko nije očekivao da ćemo ići kući nakon prvog kruga i trenutno ne znam gdje smo i što smo. Znao sam da ćemo se kvalificirati na Olimpijske igre, a u pripremama i na Igrama nismo reagirali kako smo očekivali. Tu smo negdje, ali nam nešto nedostaje. Da me pitate gdje smo, rekao bih ‘nemam pojma‘. Reprezentacija gura svaki sport i nadam se da ćemo se stabilizirati čim prije.

Pogledajte cijeli Sportcast s Igorom Vorijem i saznajte dodatne stvari o rukometnom čudu iz Sesveta:

Linker
25. listopad 2024 13:19