DAMIR KRAJAC Cropix
PPD U PREDNOSTI

Što je pokazao prvi hrvatski derbi? Ovo je tek početak, a ovakve utakmice dižu kvalitetu lige

Zagreb poveo 2-0 u bodovima (igra se do šest) protiv Nexea za broj 1 u prvenstvu Hrvatske
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. ožujak 2023. 14:35

Bila je to vrlo dobra utakmica za domaće okvire. Zagreb je bez velikih napora pobijedio Nexe. Za to mu je bilo dovoljno deset minuta dobre obrane u drugom poluvremenu kada su Našičani slomljeni i pali u minus iz kojeg se do kraja više nisu mogli vratiti. Nijedna momčad nije bila savršena, imala je dobre momente, dok je taj jedan dobri moment presudio u korist Zagreba.

Prva nakon Lige prvaka

Dok je imao strpljenja, Nexe je igrao dobro. Lopta je išla u napadu brzo, dodavanja na široko razbijala su Zagrebovu obranu i, uz odličnog Kuzmanovića na golu šio i nije vijest više, Nexe se jako dobro držao u prvom dijelu susreta. Zagreb je napadom održavao razliku, jer obrana je na individualnim pogreškama padala u mnogim situacijama, pa se učinak njene sredine s Musom i Gojunom, nije vidio koliko je mogao. Naravno da uz to nije bilo ni veće golmanske pomoći.

Onda je ta obrana postala kompaktna, jako dobro su reagirali Kavčić koji je došao ne sredinu Zagrebovog napada, makar su tamo i Dodić i Sirotić, te Leimeter koji je “resetirao” Klaricu da bi ovaj popravio dojam na kraju. A u trenucima kada je trebalo trebalo prelomiti rezultat učinili su to najiskusniji Čupić i Dibirov. Čupić je imao učinak 12/12, Dibirov je dodao 4/5, tako da su njih dvojica zabili 16 komada što je više od pola golova Zagreba u subotu. Uz to, što je svakako plus, nisu promašili sedmerce, među lakim golovima bilo je teških, majstorskih što je karakteristika ova dva super igrača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nakon Lige prvaka bila je to prva ozbiljnija utakmica zagrebašima, trebalo im je vremena nakon SP da se pokrenu, vrate treninzima i pomak se vidi, ali još nije blizu onoga što trener Slavko Goluža očekuje od svoje momčadi.

Nexe je pao na igraču više. Nije ga dobro igrao ni Zagreb i to je stvar koju će obje momčadi morati i te kako popraviti. Kod Nexea se to u konačnici vidjelo, jer je odmah na startu drugog dijela loše reagirao nakon isključenja Srne, nije iskoristio dvije prilike, dapače primio je dva gola, onda dočekao isključenje Blaževića i tu se utakmica polako počela lomiti na stranu Zagreba.

Sam Branko Tamše rekao je da je bez toga zadovoljan kako je njegova momčad igrala i reagirala, što pokazuje da pomak ove sezone postoji i da s optimizmom mogu čekati utakmice s Motorom iz Zaporožja za plasman u četvrtfinale Europa lige. Da su Kuzmanović i Jelinić dobri to se pokazalo još jednom, dobro je reagirao i Mileta nakon što je bio dugo alternacija Meliću koji je ozlijeđen. S Kevićem je igra Nexa znatno sigurnija i Severac i Moslavac u tom smislu daju više. Vrlo dobar je bio Vejin, opalio je 7/7, što je iznimno vrijedno, makar je sa Sršenom na startu imao dobar protok lopte u igri. Tamše će te detalje morati usavršiti u jakom ritmu koji ih tek očekuje.

Nije bila gužva u dvorani

Makar su s našičke klupe puno skakali i negodovali na svaku odluku sudaca, Jurinović i Mrvica nisu ni u jednom trenutku izgubili konce, nisu reagirali povrijeđeno, i ni na koji način nisu utjecali na rezultat. I taj dio bi Nexe morao smanjiti, baš kao što je pozitivno da je smanjio lanjski izričaj s kojim je mnoge povrijedio bez i jednog razloga. I samo su u konačnici zaključili da su sami krivi za poraz. I na kraju je prošlo OK, jer sve su to ljudi čiji se rukometni putovi isprepliću i praktično žive isti život. I dobro je da je tako, bolje nego ono što se dogodilo lani.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nije bila gužva u Kutiji šibica, upozorenja od lani Zagreb je shvatio organizacijski jako ozbiljno i u tom smislu profesionalno odradio posao. Zagreb je poveo 2-0 u borbi za šest bodova koji nose naslov prvaka Hrvatske. No, to je tek početak, jer slijede još minimalno dvije prvenstvene utakmice, prva od njih u Našicama, pa jedna u Kupu u Poreču, gotovo sigurno i dvije u četvrtfinalu SEHA lige ova dva protivnika. Ovakve utakmice dižu kvalitetu Hrvatske lige i to je plus za sve.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:53