Nexe - Zagreb

 IVAN PERIC Cropix
PRIČA IDE DALJE

Strani suci nakon incidenta i u hrvatskom rukometu? ‘Zašto bi sudili samo derbije, zašto ne i druge utakmice?‘

Dojučer najbolji sudac na svijetu, danas šef sudaca u Hrvatskoj analizira za SN goruću temu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. travanj 2024. 22:44

Trend je da su suci pod velikim pritiskom, a sport je samo jedan dio te priče. Utakmica u Našicama bila je eskalacija ružnih stvari koje nikome nisu trebale, realno, a u cijeloj toj priči prozivani suci imaju pravo na svoj glas. I uvijek je priča ista, nikad to nikom nije trebalo, ali eto događa se, htjeli to ljudi ili ne. Naravno, kodeks ne dopušta da događaje iz Našica komentiraju suci koji su vodili utakmicu, ali ima pravo njihov šef, dojučer najbolji svjetski sudac i danas predsjednik svih sudaca u Hrvatskoj Boris Milošević.

Kakvo je bilo suđenje u 29.56 minuta derbija u Našicama?

- Utakmica je bila tvrda, ali suci nisu utjecali na bilo koji način na ovo što se dogodilo na kraju. Odmah nakon što je sve prošlo sve istu večer sam napravio analizu.

Nexe se ponovo poziva na činjenicu da im najviše sude Jurinović – Mrvica?

- Nexe se opet poziva da im najviše sude Jurinović i Mrvica, što ne odgovara istini. Od 26 posljednjih susreta Gubica i ja smo dok smo bili aktivni sudili njih 16, Jurinović i Mrvica 9, a Cindrić i Gonzurek jednu. Za jednu utakmicu koju su sudili kolege Cindrić i Gonzurek, isto smo bili nominirani mi, ali smo sudili istovremeno poljski finale Kielce – Wisla. Dakle, apsolutno netočno se to navodi. A usput, u Poljskoj dvije godine kasnije opet sude domaći suci.

Što se tiče prekida utakmice, vaša ocjena?

- Koliko je meni poznato ovo je prvi puta da smo imali fizički napad na službenu osobu. Kada je riječ o fizičkom napadu na službenu osobu (suci/delegat) jedino moguće rješenje je trajni prekid utakmice što su suci i učinili. Da su suci kojim slučajem odlučili nastaviti utakmicu napravili bi veliku pogrešku.

Stvara se priča o stranim sucima, što mislite o tome?

- Pitanje je vrlo zanimljivo i aktualno s obzirom na nogometna događanja, ali bojim se da je odgovor malo kompleksniji i da traži dublju analizu, analizu u smislu da nesvjesnim načinom dovedemo ostale klubove neravnopravni položaj, jer primjerice borba za opstanak je jednako zanimljiva kao i utakmica za prvaka – pa se nameće logično pitanje, ako mogu strani suci suditi derbi zašto isti ti ne bi sudili i druge utakmice osim derbija, primjerice Lige za opstanak ili utakmice 1. HRL žene koja jednako zanimljiva. Svi imaju pravo postaviti onda pitanje zašto njima sude strani suci, a nama ne? Jesmo li mi manje bitni? No, ako se HRS odluči za takvu odluku, mi takvu odluku moramo poštovati. Osobno gledajući, ovo što je HNS napravio je bila razumna odluka, jer toliki pritisak koji je stvoren na nogometne suce, ali dugoročno gledano to nije rješenje problema. Naglasit ću, informacije radi, jedan međunarodni sudac košta 800,00 eura x 2 = 1600,00 (to je taksa Lige prvaka) + što moraju doći dan ranije + dan kasnije + što se moraju pokriti troškovi aviona ili automobila. I zaključno, pokazalo se da strani suci nisu riješili problem, jer to i nije suština problema – zaključio je Milošević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 17:47