Josip Ergović

 RK Nexe
REAKCIJA IZ NAŠICA

‘Sve je upućivalo na festival sporta, a onda se dogodilo ovo. Bilo je frustracija, ali to nije bio fizički napad‘

‘Ovo je bio jedan nesretan događaj koji je vrlo loš za hrvatski rukomet‘, kaže predsjednik Nexea
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. travanj 2024. 17:42

Prije nešto manje od dvije godine, rukometaši Nexea sudjelovali su na Final Fouru Europske lige u Lisabonu. Bio je to sjajan, povijesni uspjeh kluba iz Našica koji je ostvaren pod vodstvom trenera Branka Tamšea. Nisu u Portugalu Gromovi osvojili trofej, ali su svojim navijačima najavili da bi se takvo što moglo uskoro dogoditi u domaćim okvirima.

Jer, klub je rastao, glavni sponzor Nexe uložio je ozbiljan novac, planira se i izgradnja nove dvorane koja bi mogla ugostiti i Ligu prvaka jednog dana. Našice su postale sinonim za rukomet, no trofej se kao konačna potvrda dobrog i kvalitetnog rada i dalje čeka.

Na polovici aktualne sezone smijenjen je uspješni trener Branko Tamše, i taj je potez ostao obavijen velom tajne. Nije bilo potpuno jasno što je zapravo presudilo slovenskom stručnjaku, a njega je naslijedilo također jako i još poznatije ime, Veselin Vujović.

Međutim, ni legendarni Vuja nije uspio probuditi momčad iz letargije u koju je zapala. Uspio ih je tek, kako se izrazio vratar Dominik Kuzmanović, ‘usporiti‘, ali to nije donijelo pomake. Ni u Europskoj ligi u kojoj je jači bio Rhein-Neckar Löwen, ni u domaćem prvenstvu gdje je nakon nekompletnog prvog poluvremena derbija u Našicama Zagreb imao prednost od 9:16.

Domaći rukometaši, stručno vodstvo i gledatelji navodno su bili iznervirani odlukama sudačkog dvojca Dalibor Jurinović Marko Mrvica, kojeg od ranije baš ne pamte po lijepim stvarima. Međutim, ma kolika bila količina frustracije nakupljena u njima zbog novog poraza od Zagreba koji je bio na obzoru, baš ništa ne može opravdati (u najmanju ruku nesportsku) reakciju Marka Bezjaka u završnici prvog poluvremena.

Iskusni slovenski reprezentativac koji je ove sezone pojačao Nexe iskazao se tako što je u prolazu ramenom u leđa udario delegata utakmice Antu Josića. Bio je to šok za bivšeg uglednog suca i aktualnog dužnosnika, koji je ostavio svoje posljedice i na njegovom zdravstvenom stanju te je nakon svega bilo jasno da nema smisla nastavljati utakmicu.

Naravno, sve su zabilježile i kamere, i koliko god komentatori na društvenim mrežama nastoje relativizirati i umanjiti incident, aludirajući da je Josić ‘simulirao ozljedu‘, Bezjak si takav ispad jednostavno nije smio dozvoliti, jer tako se sportaši ne ponašaju, osobito ne profesionalci.

Bacio je time veliku mrlju i na sebe i na klub koji ga skupo plaća, bez obzira je li Josića zakačio namjerno ili slučajno. U sportskom žargonu bi se reklo, prekršaj je prekršaj, bez obzira na to je li bilo namjere...

Tijekom ponedjeljka se iščekivala službena reakcija iz Nexea, u popodnevnim satima oglasio se predsjednik kluba Josip Ergović.

- Iznimno mi je žao zbog ovog što se dogodilo. Potrudili smo se da napravimo praznik rukometa, potrudili smo se da bude jedna veličanstvena utakmica, organizirali smo zajedno s udrugom naših navijača druženje s navijačima Zagreba da pokažemo jednu ljepšu stranu sporta, da se izvan terena možemo družiti zajedno. Naši i njihovi navijači postali su prijatelji, sve je upućivalo na to da će to biti festival sporta, a bolji neka pobjedu zasluži na terenu. I onda se dogodi ovo što se dogodilo, i zbog čega iskreno žalim – rekao je Josip Ergović.

Prvi čovjek Gromova smatra da iskusni internacionalac nije namjerno izazvao incident.

- Maksimalno vjerujem Marku Bezjaku da nikakve namjere tu nije bilo. On je za delegata, gospodina Josića kojeg iznimno cijenim, zapeo ramenom dok je kao isključeni igrač koji je dobio dvije minute izlazio kroz prostor za izmjene. I tada je ramenom zakačio gospodina Josića, zbog čega mi je iskreno žao. Isto tako, htio bih naglasiti da Marko Bezjak tvrdi da u životu nikad ni na kog nije nasrnuo, i da nikad nikog nije fizički napao. To je igrač koji je osvajao Ligu prvaka, koji je dugogodišnji reprezentativac Slovenije i za kojeg svi koji ga poznaju tvrde da je vrlo blage naravi, tako da jednostavno on nije taj da bi nekog fizički namjerno napao. Ponavljam, taj događaj ne opravdava ništa. Iznimno mi je žao što se utakmica nije mogla nastaviti, a za sve dalje očekujemo odluku Hrvatskog rukometnog saveza – dodao je Ergović.

Utakmica je u početku bila izjednačena, a u završnici prvog poluvremena bilo je dosta sudačkih odluka na koje su igrači Nexea burno reagirali?

- Što se tiče utakmice, atmosfera je bila fantastična. Mi želimo da se ljudi u našoj dvorani uvijek osjećaju sigurno, to je i moja dužnost. Mi smo u nedjelju bili dobar domaćin igračima i upravi Zagreba, čestitam im na fantastičnoj igri, igrali su odlično. Oni nisu naši neprijatelji, oni su naši takmaci na terenu. Ovaj događaj koji je po meni bio slučajan je zasjenio sve. Igrači jesu bili frustrirani, to je istina, ali kroz svu tu frustraciju koju mogu razumjeti, mi ne smijemo dozvoliti da se ona manifestira bilo kakvim vrijeđanjima ili fizičkim napadom. Ponavljam, ovo fizički napad po meni definitivno nije bio, nego je bila jedna slučajnost koja nije dobro završila. Srećom pa je, hvala Bogu, delegat zdrav. Mislim da je isto tako tužan kao i ja i da mu je jako žao zbog ovog što se dogodilo.

Uslijedit će sankcije?

- Ne mogu reći što će se dogoditi, čekamo odluku saveza, pa ćemo sukladno toj odluci djelovati dalje.

Događaj je, logično, izazvao i veliku pozornost medija, a neki od napisa nisu baš najbolje ‘sjeli‘ predsjedniku Nexea.

- Nije dobro kada netko ide dolijevati ulje na vatru. Ovo je bio jedan nesretan događaj koji je vrlo loš za hrvatski rukomet i mislim da bi bilo fer da pokušamo smanjiti tenzije, a ne još nadolijevati ulje na vatru, i ti komentari nisu dobronamjerni. Htio bih naglasiti da zahvaljujem publici koja nas je fantastično bodrila, koja je uvijek naš osmi igrač. Hvala njima i svim simpatizerima i prijateljima kluba, i svima onima koji su nam slali pozive i poruke potpore – zaključio je Josip Ergović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 19:50