TOMISLAV KRISTO/CROPIX
VELIKO RUKOMETNO IME

Veselin Vujović o novom poslu i HR derbiju: ‘Za mene je Zagreb izrazit favorit, objasnit ću vam i zašto‘

‘Nexe ima respekt od Zagreba, u dobrom je trenutku forme, ali sigurno neće imati utakmicu kao protiv Gudmea‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. svibanj 2022. 09:05

Veselin Vujović čovjek je koji o rukometu uvijek ima što reći. I to uvijek bez dlake na jeziku. Veliko rukometno ime zato je uvijek drag i dobar sugovornik, a ovaj puta smo ga zatekli u Teheranu, gdje je stigao da bi 10. svibnja u pripreme poveo Iran gdje je na novom trenerskom izazovu.

- Teže je bilo doći do Irana, jer sam išao preko Turske, pa me bez PCR-a nisu pustili na let, pa sam stigao s danom zakašnjenja. Iran me, iskreno rečeno, oduševio već na prvu. Rekao bih da je Teheran, u kojem boravim, neka kombinacija Istanbula, Atene, Skoplja i Sarajeva, jedan prekrasan grad bez mišljenja koja su kod nas uobičajena kada se spomene ovaj dio svijeta. Rekao bih da imaju sve.

Imaju li rukomet?

- Imaju i te kakav, pa bih se po ovom što sam dosad vidio, usudio reći da su u Aziji sigurno najtalentiraniji za to, izuzme li se Katar koji je u odnosu na ovo ipak legija stranaca. Usuđujem se reći da ovdje ima igrača koji bih odmah mogli igrati u mnogim jakim europskim klubovima, u Zagrebu ili Vardaru recimo gdje sam radio sigurno. Stanje? Liga se igra turnirski, sad će završnica, imaju igrača u Europi, u Rumunjskoj u Dinamu iz Bukurešta, Mađarskoj, drugoj Njemačkoj ligi. Dobar spoj, odlični uvjeti za radi. Definitivno im je problem fizička sprema za turnirski sustav i to ćemo promijeniti. Dovest ću ljude koji će mi pomoći u tome.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Stvari koje jako dižu

Kakav je plan?

- Bogat, imamo u kolovozu azijski turnir u Turskoj, pa u rujnu Azijske Igre u Kini, a nakon toga i SP 2023. u Švedskoj i Poljskoj. Vidjet ćemo ždrijeb, pa ćemo po njemu napraviti planove.

Mi imamo derbi Zagreba i Nexea u Kutiji šibica?

- Znam, pratim. Zagreb je uvijek favorit protiv Nexa i usprkos silnim problemima malo mu je nedostajalo da ne izgubi u Našicama. No, dogodilo se. Nexe ima respekt od Zagreba, u dobrom je trenutku forme, ali sigurno neće imati utakmicu kao protiv Gudmea, koju je sjajno realiziralo i prošlo na Final Four. Ne umanjujem uspjeh Nexea kada kažem da je Gudmeu falilo baš nekoliko važnih igrača, jer pobjeda je više nego zaslužena. Ali, pazi, na -4 golman Nexea obrani sve i oni se vrate u igru. To su stvari koje jako dižu. Zagreb će sigurno izgledati puno čvršće, poznajem to razmišljanje, taj stav, taj rukomet i zato kažem da je Zagreb za mene izraziti favorit u tom dvoboju.

Trčiš koliko dopuste

Nexeu bolje ide trčanje?

- S trčanjem ti je to ono koliko ti protivnik dopusti. Sumnjam da će Zagreb dopustiti jurnjavu. Gledao sam ove sezone u Ligi prvaka, izgledali su jako čvrsto i jako dobro.

Gledali ste i nedavne kvalifikacije za SP, Hrvatska je prošla Finsku, “vaša” Slovenija je ispala od Srbije...

- Moje je generalno mišljenje da svake dogodine malo padnemo u posljednje vrijeme svi skupa i da to nikako nije dobro. I dobro je da nismo imali više teškog posla s reprezentacijama poput Nizozemske, jer bi se problemi još više vidjeli. Što god da kažem za Sloveniju, reći će da govorim iz svoje perspektive nakon što sam s njima osvojio medalju, pa možda bolje ne komentirati. Krenuo sam na jedan način, sad se sve vratilo na početak, ako je… Srbija je dobra reprezentacija s odličnim golmanima. A što se Hrvatske tiče, mislim da vas ne smije zavarati dvoboj s Finskom i visoka pobjeda, da se ne smiju zanemariti posljednja posrtanja i tražiti alibiji gdje ih nema, i da to sve skupa mora izgledati puno bolje na onome što slijedi, a to je u prvom redu SP dogodine. Ovako neće biti dobro - zaključio je iskreno kao i uvijek Veselin Vujović.

Linker
26. rujan 2022 01:32