DAMJAN TADIC Cropix
PREMIJER LIGA

Zagreb juri prema novom naslovu prvaka Hrvatske, ‘ekstra‘ su ovoga puta bili samo Mandić i Kuzmanović

Nakon zagrebačkog derbija Zagreba i Nexea u kojem zagrebaši u utakmici do 6 imaju prednost od 4:0
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. svibanj 2024. 21:56

Zagreb je i u drugoj utakmici ove sezone pobijedio Nexe. Nije bilo uzbudljivo. Zagreb je kontrolirao utakmicu do prve do posljednje minute i ostvario sigurnih šest golova prednosti. Zagreb je u dva navrata imao po +7, ali ni u prvom ni u drugom poluvremenu nije imao snage stisnuti ga s do daske i završiti priču. Zagreb je obrambeno izgledao OK, najviše zahvaljujući vrataru Mateju Mandiću, koji je još jednom briljirao, ali napadački to nije bila razina koja ikog od Zagreba može zadovoljiti. Puno je tu bilo soliranja, promašaja, izgubljenih lopti.

Djelomično je za to zaslužan i sjajni vratar Nexea Dominik Kuzmanović koji je uspio usporiti zagrebaše na putu do pobjede. No, Nexe ni imalo snage protiv za njih prečvrste obrane Zagreba. Zbog te obrane ispalo im je puno lopti posebno u startu utakmice, a dosta onog što je prošlo uspio je obraniti Matej Mandić. Tek 18 postignutih golova, od čega 16 iz igre dosta govori o problemima Našičana.

Nexe je imalo problema s rotacijom, jer je ranije ostalo bez Bezjaka i Velkavrha, ozlijeđeni su Manci Mičević koji je falio u obrani i Ante Gadža koji je falio u napadu i to se osjetilo, makar Nexe ima dobru posloženu momčad. No, kada u njoj svi ne odgovore kako treba, dolazi do problema. Recimo, Bakić je s krila opalio 0/3, Cenić sa sredine 1 od 4, Sršen je bio bez gola, a to je za pobijediti Zagreb bilo previše.

Zagreb izgleda loše svaki puta kada iz duge stanke ulazi u neku jaku utakmicu. To se pokazalo puno puta ove sezone, posebno u Ligi prvaka, posljednje protiv Montpelliera u Zagrebu. Taj problem nekad je jednostavnije rješavan SEHA ligom, a sada će zagrebaši morati naći način da im se slične stvari ne ponavljaju i dogodine.

Krila su odradila posao kako treba, Dibirov je zabio 6/6, dizao momčad cijelu utakmicu, penale je zabio 4/4, Glavaš je bio bolji nego ranije zabivši 4/5, ali u zbroju Srna i Kos napadački nisu bili na razini Klarice koji je jedini držao vanjsku liniju na pristojnoj realizaciji (4 od 6 realizacija plus 4 asistencije). Otežavajuća okolnost je bila indisponiranost Kavčića. No, i takav Zagreb našao je rješenja za Nexe i prva sljedeća prilika za osvajanje naslova bit će utakmica u Zagrebu 22. svibnja. Protekle dvije godine Zagreb je gubio po jednu startnu utakmicu od Nexea, pa se doigravanje činilo neizvjesnije, no ovaj puta je sudeći po svemu u dobivenoj poziciji i šansu ne namjerava propustiti.

Zagreb i Nexe igraju i u polufinalu Kupa Hrvatske, Zagreb protiv Spačve, a Nexe protiv Sesveta i realno je očekivati da će se dvije najbolje hrvatske momčadi naći i u Kup završnici. Hoće li Nexe do tada pronaći način da se suprotstavi Zagrebu, vidjet ćemo, ali sigurno je da i jedini i drugi mogu znatno bolje nego u nedjelju.

Utakmica je nakon svih gluposti koje su se dogodile nedavno u Našicama prošla mirno, bez dodatnih tenzija i pritisaka i to je svakako stvar na kojoj trebaju svi raditi i dalje. I sam trener Našičana Ivanković je rekao da mu je zbog toga drago, da je svjestan problema i da se spreman uloviti u koštac s njima. Koliko će uspjeti ove sezone teško je reći, ali kako god Nexe je dobra momčad i na tom dobrom treba graditi svoje ambicije.

Zagreb ide svojim putem, na njemu nema iznenađenja. Uvijek su cilj dva domaća naslova, a Europa ako ide… Ove godine je išla, ali su usput saznali i što treba da bi dogodine išla još bolje, jer to će se od njih očekivati. A domaći naslovi – logično.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 11:24