Ihar Bialiauski

 EHF
KADROVSKA KRIŽALJKA

Zagrepčani doveli igrača iz nekadašnjeg prvaka Europe: ‘Hrvatska? Znam da se tu snimala popularna serija‘

‘Nikad nisam igrao protiv hrvatske reprezentacije ni hrvatskih klubova‘, kaže Bialiauski
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. travanj 2024. 20:21

Hrvatski prvak Zagreb ove je sezone napravio veliki korak naprijed prolaskom skupine Lige prvaka u kojoj je, nažalost, ipak u dvije utakmice (27-27, 24-30) ispao u play-offu za prolazak u četvrtfinale protiv Montpelliera. Na domaćem planu rukometaši iz hrvatske metropole zasigurno će opet uzeti dva domaća naslova, no uprava je već počela pojačavati momčad za sljedeću sezonu u kojoj im ciljevi neće biti ništa manji. Kadrovska križaljka za sljedeću sezonu nije još upotpunjena, ali je sigurno da će Zagreb sljedeće sezone biti jači za bjeloruskog reprezentativca Ihara Bialiauskog, 22-godišnjeg srednjeg vanjskog, dosadašnjeg člana nekadašnjeg trostrukog prvaka Europe SKA Minska. Zašto je baš Zagreb nova destinacija mladog igrača kojem mnogi predviđaju veliku karijeru?

- RK Zagreb privukao me svojom rukometnom ekipom koja sudjeluje u Ligi prvaka, u najprestižnijem rukometnom natjecanju. Kao i svaki igrač koji želi napredovati, želio sam osjetiti tu atmosferu, jer do sada nisam imao mogućnost igrati rukomet na toj razini. O Zagrebu sam čuo sve najbolje. Također, za mene je veliko iskustvo igrati u timu s igračima kao što su Timur Dibirov, Ivan Čupić...

Kako ste i zašto počeli igrati baš rukomet?

- Situacija je zapravo klasična. Pohađao sam gimnaziju i treneri su dolazili regrutirati igrače za rukometnu momčad. Odmah su me primijetili među mojim školskim kolegama, prvenstveno zbog moje visine. Odradio sam nekoliko treninga, sudjelovao na nekoliko natjecanja i shvatio da želim posvetiti svoj život rukometu.

Bjeloruski rukomet bio je loš tijekom 1990-ih i 2000-ih, a onda se digao od 2010. do danas. Koliko su sankcije sada problem za daljnji razvoj bjeloruskog rukometa? Kakva je situacija po tom pitanju u zadnje dvije godine?

- Trenutno je situacija za bjeloruski rukomet loša jer ne sudjelujemo u europskim natjecanjima. Bjeloruski nacionalni tim nema priliku igrati protiv velikih europskih reprezentacija i saznati svoju razinu u ovom trenutku. Ne bih rekao da u protekle dvije godine klubovi i igrači u Bjelorusiji ne dobivaju dovoljno igračkog iskustva i da nazaduju u smislu igre. Postoji izvrsno natjecanje u SEHA ligi između bjeloruskih i ruskih momčadi, gdje je svaka utakmica puna napetosti, uzbuđenja i svaki tim se bori do posljednjeg trenutka. Nacionalni tim također redovito održava pripreme i igra prijateljske utakmice. Dakle, iako nedostaju utakmice s europskim timovima, igrači čine sve što mogu kako bi napredovali i pokazali svoju razinu dok se situacija ne razjasni.

Poznajete li malo bolje nekog od trenutačnih igrača u Zagrebu i koliko ste uopće upoznati s hrvatskim rukometom?

- S igračima nisam osobno upoznat, poznajem ih samo vizualno i po prezimenima. S Timurom Dibirovim ponekad održavam kontakt. S hrvatskim rukometom upoznat sam samo po pričama, nikad nisam igrao protiv hrvatske reprezentacije ni hrvatskih timova, ali sigurno ću ih u dogledno vrijeme upoznati.

Koga biste od starijih bjeloruskih igrača izdvojili kao idola ili nekoga tko je utjecao na vaš rukomet?

- Od starijih bjeloruskih igrača istaknuo bih Dmitrija Nikulenkova. On je po mom mišljenju bio najpametniji i najjači igrač, vrhunski razigravač. Trenutno je moj trener i dobivam ogromno iskustvo radeći s njim.

Tko je po vama trenutačno najbolji srednji vanjski na svijetu?

- Mislim da je trenutno najjači organizator igre Francuz Nedim Remili. Iako je također jedan od najboljih na desnom vanjskom, on može preuzeti puno odgovornosti, ima dobar pregled terena, asistira suigračima i vrlo je efikasan.

Kako biste opisali svoje kvalitete kao igrača? U čemu ste najbolji i što biste voljeli kao mladi igrač popraviti?

- Moja je najbolja kvaliteta igra jedan na jedan. Za razigravača je vrijedno da može braniti drugoga, što ja mogu prilično dobro obaviti. Želio bih poboljšati svoju igru u interakciji s linijskim igračima i za to ću imati dobru priliku u Zagrebu.

SKA Minsk je nekad bio jedan od najboljih rukometnih klubova u Europi, kao i Zagreb u svoje vrijeme. Zašto više nije tako?

- Trenutačno je SKA Minsk sastavljen od mladih talentiranih igrača koji su jaki i individualno i kao tim. S obzirom na ono što sam rekao ranije, ne možemo provjeriti svoje snage na europskoj razini pa stoga ne mogu ništa reći.

Koju rukometnu školu - skandinavsku, španjolsku, francusku, njemačku... preferirate?

- Svaka škola ima svoje prednosti i zanimljivo je promatrati i primijetiti posebnosti u igranju rukometa kod svake od njih. Ne mogu izdvojiti najbolju, svaka je dobra i posebna na određeni način.

Koji su vaši ciljevi i ambicije u idućem periodu sa Zagrebom? Jeste li bili u Hrvatskoj i što znate o njoj?

- U rukometu i u životu postavljam si samo maksimalne ciljeve. Zato želim osvojiti sve moguće trofeje zajedno s Zagrebom, želim pronaći zajednički jezik sa suigračima i uklopiti se u kolektiv te ostvariti individualne rezultate za daljnji razvoj. Nikad nisam bio u Hrvatskoj, ali po pričama znam da je vrlo lijepa zemlja i da je ljudi često izabiru kao destinaciju za odmor. Također znam da se u Hrvatskoj snimala popularna serija "Igra prijestolja". Potrudit ću se da je što bolje upoznam...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:22