Matej Mandić

 GORAN MEHKEK Cropix
FINALE RUKOMETAŠA

Zvijezda zagrebačkog sastava: ‘Uvjeren sam da danas igramo posljednju utakmicu sezone‘

‘Nema nikakvog opuštanja. Nexe je puno bolja momčad nego što to pokazuje u posljednje vrijeme‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 08:04

Zagreb je dogurao do prve meč-lopte u Paket24 Premijer ligi ove sezone. Vodi 4-0 protiv Nexea nakon prve dvije utakmice odigrane u ligaškom dijelu i samo jedna pobjeda dijeli ga od novog, 32. - od 32 - naslova prvaka Hrvatske. Protekli vikend odradili su zagrebaši posao na završnici Kupu u Poreču rutinski, makar je evidentno da je sezona na kraju, da su baterije više prazne, nego pune. Nije bilo puno slavlja nakon Poreča, malo su odmorili i vratili se poslu da bi obavili sve do kraja onako kako su zacrtali na početku sezone.

Matej Mandić je jedan od onih koji je apsolutno obilježio ovu sezonu u dresu Zagreba. U glavnoj roli u Poreču je dočekao svoj prvi Kup, makar ih je imao i ranije kao mladi vratar. Uz obranu koja nosi Zagreb ove sezone, Manda je svoj posao obavio odlično, dok veliku pomoć u posljednje vrijeme ima i u Anti Grbavcu.

Poreč je ispao bez napora, niste to baš očekivali...

- Nećemo reći bez napora, jer su i Spačva i Sesvete igrali jako dobar rukomet, ali mi smo u ovom trenutku bolja momčad i to je presudilo. Da, malo nas je iznenadilo to što se dogodilo Nexeu u polufinalu, bili smo zbunjeni kada smo došli u dvoranu na njihoov polufinale i pogledali semafor. Mi smo se realno pripremali na utakmicu s njima, no ispalo je da su oni uvjerljivo poraženi i sve je ispalo drugačije. Uglavnom, mi smo pehar zaslužili.

Sada trebate zaslužiti i prvenstveni naslov, vodite 4-0, igra se do šest bodova, ovo će vam biti u Kutiji šibica prva meč-lopta za titulu?

- Mi smo uvjereni i posljednja. Ne može nas iznenaditi rezultat Nexea u Poreču, jer znamo njihovu kvalitetu, makar je evidentno da ove sezone imaju puno problema i da im ne ide onako kako su vjerojatno željeli. Nas to ne dira previše, gledamo sebe i kako da taj posao u četvrtak završimo. Spremni smo odigrati još jednu dobru utakmicu. Teško je naći koncentraciju uvijek, ali mislim da tu nećemo imati problema. Nema nikakvog opuštanja. Nexe je puno bolja momčad nego što to pokazuje u posljednje vrijeme.

Niste imali problema u prve dvije utakmice?

- Nismo, makar je bilo vidljivo da smo u njih ušli bez jačih utakmica i to se vidjelo u našoj igri koja nije bila idealna, ali je bila OK.

Imate dosta problema?

- Imamo poluozlijeđenih igrača, Srne, Klarice, Ćavara nam nema uopće, Moralesa isto, ali dobro djelujemo kao momčad. Obrana je naš forte i mislim kada smo pravi da nam malo tko što može doma. Europa je drugi kriteriji, ali i tu smo pokazali veliki napredak, pokazali da možemo i da će dogodine biti još i bolje.

Vaša prva sezona u komadu na golu prošla je sjajno?

- Sam sam sebi na početku rekao, moraš stisnuti i dokazati jesi li taj ili nisi. I meni je to bio jedan novi, drugačiji moment, znatno veće opterećenje nego dosad, pa je bilo nekih opterećenja, istegnuća na koje nisam računao, ali dobro je sve prošlo. Duga je sezona bila, ali neću reći umor, jer ovo je tek prva kakvu sam želio, vjerujem da će ih biti još mnogo. Bit će vremena i za odmor i za sve, samo da mi danas napravimo ono što treba i da završimo sezonu kako smo planirali.

Alilović je i jedan od "zicera" u reprezentaciji Hrvatske za Pariz ovo ljeto. Olimpijske igre smo izborili, imamo dva super mlada vratara, ali ono što se nedavno dogodilo u Oslu, teški pripremni porazi od Norveške i Danske, nije baš da nam ide na čast. Takve stvari se ne smiju događati, kamoli ponavljati...

- Da, slažem se, jedan nezgodan trenutak, koji je sve nakon olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru ostavio u šoku, ali bilo pa prošlo, treba gledati dalje i kako da se takve stvari ne ponavljaju. Problemi su bili vidljivi, izbornik je bio opravdano ljut i rekao je da pripreme za OI počinju odmah. Rekao je da nitko tko ne dođe spreman na pripreme neće biti dio reprezentacije, bez obzira na ime. Dobili smo vrlo precizne programe koje treba odraditi i spremiti se za nastup na Olimpijskim igrama. Uvjeren sam da ćemo tamo izgledati puno bolje. Favoriti nismo, ali moramo biti spremni iznenaditi svakoga.

Još da vam se prijatelj i kolega na golu, Dominik Kuzmanović oporavi.

- Kuzma je operiran, bit će ok do priprema. On je isto imao jednu drugačiju sezonu nego dosad. A nas dvojica, sve se zna - zaključio je Matej Mandić, veliki dobitak Zagreba i hrvatskog rukometa ove sezone.

Lani je branio samo povremeno, često bio ozlijeđen, danas je na golu Zagreba nezamjenjiv, makar taj izraz u životu ne postoji...

Prve dvije utakmice

Našice, 7. IV.

Nexe - Zagreb 9:16, prekid

(Melić 3, Moslavac 3/Dibirov 7, Kavčić 3, Čupić 3)

- Utakmica je prekinuta u 30. minuti nakon što je domaći igrač, Slovenac Marko Bezjak ramenom zakačio delegata Antu Josića te se ovaj srušio. Zbog "napada na službenu osobu", HRS je suspendirao Bezjaka na godinu dana, trenera Našičana Veselina Vujovića (podnio ostavku nakon utakmice) na tri mjeseca i drugog našičkog Slovenca, Andraža Velkavrha četiri utakmice.

Zagreb, 5. V.

Zagreb - Nexe 24:18 (13:9)

ZAGREB: Mandić (13+1), Grbavac; Kos 2, Walczak, Faljić 2, Klarica 4, Gojun 2, Srna 1, Horvat, Sirotić, Čupić 2 (2), Dibirov 6 (4), Franković, Kavčić 1, Glavaš 4, Suholežnik. Trener Andrija Nikolić.

NEXE: Kuzmanović (10+1), Radovanović, Car; Račić 1, Bakić, Vejin 3, Marguč, Sršen, Jotić 2, Štrlek 3 (1), Moslavac, Tomić 2, Cenić 1, Cohen 4, Melić 2 (1), Pribetić. Trener Krešo Ivanković.

Zagreb dobio 12 od posljednjih 14

U posljednje dvije godine Nexe je uspio svladati Zagreb u Našicama i nakon toga sudari dva najbolja hrvatska kluba na neki način postali su pravi derbi. No, ove godine zasad ništa od toga. Prije toga Zagrebova dominacija bila je velika. U te posljednje dvije godine igra se sustavom do šest bodova za naslov, prije je bila samo Liga za prvaka.

U posljednje tri godine u ligi i u Kupu Zagreb i Nexe odigrali su 14 utakmica, u njih 12 slavio je Zagreb, dvaput je bolji bio Nexe. Našičani su slavili posljednje dvije sezone u Ligi za prvaka.

Najveća pobjeda Zagreba dogodila se u tom vremenu prije tri godine, kada je u Našicama slavio 10 golova razlike, a najveća pobjeda Nexea bila je lani kada je u Našicama bilo +3. Ove godine u Našicama se dogodio prekid, dok je Zagreb doma bio siguran.

Nisu igrali sva četiri finala kupa prošlih godina, jer je Nexe posljednje dvije godine ispao, lani u četvrtfinalu od Sesveta u Našicama, ove godine od istog protivnika u polufinalu. Obje godine prije toga Zagreb je u finalu svladao Nexe. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 08:05