Finalna utakmica za prvaka Hrvatske u rukometu, RK Nexe - RK PPD Zagreb (14. svibnja 2023.)
 

 IVAN PERIC Cropix
USUSRET SEZONI

Gdje je nestala negdašnja radost novog početka? Uskoro slijedi ključni trenutak za ligaški rukomet u Hrvatskoj

Sustav se čini jako teško održivim, pa su nekako uvijek bliži razgovori o opstanku nego o kvaliteti
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. rujan 2023. 09:42

Idući vikend startaju najbolje hrvatske lige rukometašica i rukometaša. Bit će to još jedna sezona, što za klupski sport u Hrvatskoj odavno nije novost. Uvijek je start nosio posebno uzbuđenje, sad istoga nema, dok kraj sezone sugerira da su ga mnogi jedva čekali. Najgore je što se niže lige gase, što se one koje su bile brojne bitno smanjuju i što rješenja problema zasad nema na pomolu.

I premda su klubovi oslobođeni mnogih uobičajenih davanja i iako imaju pomoć HOO-a, sustav se čini jako teško održivim, pa su nekako uvijek bliži razgovori o opstanku nego o kvaliteti. To naravno dugoročno nikako nije dobro, ali je realnost s kojom se treba nositi.

Ljeto je pokazalo da perspektive u našem rukometu ima, ta će perspektiva sigurno dobiti priliku, ali što je iza toga zasad se sve svodi na pojedinačne poteze. Nismo dobili rješenje da nam igrači u bescjenje odlaze po destinacijama koje nisu bolje, ali su malo isplativije. Mnogi, čak i oni europski vrijedni, bore se s infrastrukturom, dok europski rezultati samo sve te probleme jasno oslikavaju.

Neparan broj ženskih prvoligaša

Tražimo način kako zaštiti ligu, rukomet. Treneri su najčešće prve žrtve nerealnih ambicija, igrači igraju bez ugovora, sve su to načini da se lakše opstane u problemima, jer kada se baviš sportom baš ih nitko ne želi. Liga je prilagođena opstanku, baš kao i svaka druga u Hrvatskoj, izuzme li se nogomet. Pitanje je samo hoće li to stati i potpitanje je ako hoće, kada će se to dogoditi.

image
Ivan Perić/Cropix

No kako god, Premijer liga rukometaša ide dalje, gledat ćemo je na Sportskoj televiziji svako kolo, dostupna će prvi put biti u kompletnom obliku sve utakmice na YouTube kanalu Hrvatskog rukometnog saveza koji se trudi održati to na visokoj razini, ali klubovi teško prate, mnogi od njih nemaju ni internetske stranice s osnovnim podacima, jer i to košta i to treba netko raditi, voditi...

Veliki problemi bili su s Prvom ligom rukometašica. Nju će ove godine igrati neuobičajen broj klubova - 13. Dakle, iz lige su lani ispali Trogir, Zamet i Umag. Ušli su kao prvi iz drugih liga Rudar iz Labina, Sinj i Zelina. Zelina je odmah odustala od višeg ranga, Zamet je dobio priliku ostati, onda je u kolovozu odustao Sinj, pa je odlučeno da će Prva liga dalje ići s klubom manje, tj, neparnim brojem klubova. Jedini novi prvoligaš tako je Rudar iz Labina. Naslov će braniti Lokomotiva koja je na tronu već dvije godine u nizu, Kup Podravka koja je u istom ritmu. U tom paru ništa se ne mijenja desetljećima, pitanje je samo tko će odnijeti što.

image
Damir Krajač/Cropix

Sustav natjecanja je čista liga, svaki sa svakim doma i vani, bez doigravanja, pa se sve uglavnom svodi na sudare Lokomotive i Podravke koje nitko ne može pratiti. Možda bi bilo idealnije ligu i smanjiti, pa napraviti slično muškoj, ali u situaciji kad je puno bitnije da se igra, a ne kako se igra, to nažalost nije realnost. Možda bismo u nekoj ligi 6 ili 4 za prvaka dobili neki plus, no sve je to zasad možda.

Kod muških Premijer liga broji 16 klubova, podijeljenih u dvije skupine. Iz lige su ispali Zamet, Bjelovar, novi prvoligaši su Karlovac i Spačva, točnije radi se u povratnicima u elitu nakon godinu dana izbivanja. Moslavina i KTC preživjeli su dodatne kvalifikacije. Naslov će braniti Zagreb, napadat će ga Nexe, a svako drugo približavanje bilo bi i dalje iznenađenje, s tim da napredak Sesveta zaslužuju respekt posljednje dvije sezone.

Bitno je stvoriti sustav

Sustav natjecanja je dvije mini lige, plus Liga za prvaka i Liga za ostanak s dodatnim kvalifikacijama i dodatnim play-offom za prvo i treće mjesto do šest osvojenih bodova je maksimum koji daje priliku svakome i za vrh i za ostanak.

U ovim okolnostima, uz činjenicu da je opstanak natjecanja najvažniji, ključno će biti ono što će se samo klubovi dogovoriti na svom sastanku koji slijedi u srijedu u Zagrebu uoči početka sezone. To će biti ključni trenutak za ligaški rukomet u Hrvatskoj u ovom trenutku. Koliko se sami uspiju unaprijediti, koliko za to sami nađu snage, toliko će im se i vratiti u budućnosti. Sve to postaje samoodrživo i rukomet mora tako početi razmišljati, jer čekati da se nešto dogodi i nema nekog posebnog smisla. Barem tako pokazuje prošlost. Stvoriti svoj mini sustav pravila je i osnova svega, inače će svaka godina viti sve teža i teža.

Linker
08. rujan 2024 01:30