Arhiva

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
FESTIVAL RUKOMETA

Još jedan hrvatski derbi nismo mogli vidjeti na TV-u: Podravka na kraju slavi veliku pobjedu!

U drugom polufinalu Kupa rukometašica Podravka svladala Lokomotivu u sjajnoj utakmici
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. svibanj 2022. 21:26

Podravka Vegeta – Lokomotiva 27:24 (12:12)

POREČ SD Žatika. Gledatelja 500. Suci: Jurinović (Zadar) i Mrvica (Biograd)

PODRAVKA VEGETA: Tucaković (3), Dumanska (8+2); Zadravec, Turk 1, Karlovčan 1, Milošević, Gudelj, Milosavljević 6 (4), Megerle, Mugoša 3, Franušić 7, Šenvald 1, Stelmakh 4, Barišić 4, Pavković. Trener Goran Mrđen

LOKOMOTIVA: Ivančok, Bešen (6+2); Burić, Fureš, Šimara 2, Posavec 4, Ćurić, Petika 4, Kalaus 3, Japundža 1, Lisjak, Dežić 5 (5), Škarić, Malec, Prkačin 2, Mamić 3 (2). Trener Nenad Šoštarić

SEDMERCI: Podravka Vegeta 7 (5), Lokomotiva 10 (8)

ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 8 minuta (Šenvald 5, 14, 51 ck, Franušić 58), Lokomotiva 6 minuta (Posavec 9, Kalaus 13, Burić 14)

IGRAČICA UTAKMICE: Lea Franušić



Podravka je u svom 29. finalu Kupa Hrvatske. Lokomotiva je predala naslov i Koprivničanke će igrati u subotu u 17.00 sati protiv Bjelovara za svoju 24. kantu u ovom natjecanju.

Svima je bilo jasno da je sudar Lokomotive i Podravke finale prije finala, preciznije utakmica koja će 99 posto riješiti pitanje pobjednika ovogodišnjeg Kupa rukometašica. Lokomotiva bolje stoji u prvenstvu, bliže je naslovu, a dvostruku krunu osvojila je 2014. i 1992. godine. Lokomotiva je i branila Kup osvojen u Poreču lani, a Podravka je imala plan uzeti svoj prvi trofej ove sezone, vjerojatno i jedini. Dakle, ulog je bio veliki.

Sjajnu utakmicu smo gledali i neopisiva je +teta da TV kamere za nju nisu bile zainteresirane. Nije to prštalo od kvalitete, ali jest od borbe i stalnih izmjena u vodstvu. Lokomotiva je bolje krenula, Podravka bolje nastavila, pa se opet vratila Lokomotiva i poluvrijeme je završilo u egalu. Lucija Bešen je obranila dva sedmerca igračicama Podravke (Milosavljević i Milošević), Sara Šenvald koja je u tandemu sa Ukrajinkom Stelmah bila sredina obrane Podravke u 14. minuti je imala dva isključenja što je bio dodatni teret za Mrđenovu ekipu. Odlične dionice imala je Milosavljević, Karlovčan koju je Mrđen gurnu na vanjsku poziciju, koja je i ubrzala igru Podravke i rješenjima jedan na jedan otežala posao obrani Lokomotive. Kod Lokomotive odlične dionice je imala Petika, ali i zastoje koje u vođenju ekipe nije imala Stela Posavec. Lokomotiva je bolje pucala sedmerce, točnije Dežić je opalila 3 za 3 i to je bila prednost s kojom je zagrebački sastav došao do egala u poluvremenu.

Bolja obrana Podravke obilježila je start drugog poluvremena. To je sjajno na drugoj strani iskoristila Lea Franušić koja se konačno opustila i igrala rukomet kako zna te s njim ponijela Podravku do 17:14 nakon čega je Šoštarić morao zvati time out. Lokomotiva je prešla u 5+1 prema Milosavljević koja je igrala strpljivo i za ekipu. Onda je Dumanska skinula šesti penal Ivani Dežić i Podravka je bila sve sigurnija. Ali Lokomotiva nije odustajala. Čekala je greške Podravke i obranu golmanica. Ali obranila je prije Dumanska i Podrvaka je sa +1 opet otišla na plus 3, a vremena je bilo sve manje. A onda je Dumanska obranila i penal i odbijeni šut Mamić i tu je sve gotovo bilo.



Odlučila je obrana Podravke

Podravka je zasluženo u finalu Kupa i vjerojatno s naslovom, jer teško je očekivati da Bjelovar može pružiti veći otpor.

Goran Mrđen je odlično vodio utakmicu, vukao dobre poteze, resetirao je Podravku i vratio joj krv u obraze.

- Odigrali smo odličnu utakmicu. Nije bilo lako, no mislim da je naša obrana u prvom redu diktirala tempo i na kraju vratarka Dumanska koja je dodala ono što je trebalo. Radimo puno, radili smo stvari i s Franušić i s Karlovčan i to se vidjelo u ovoj velikoj pobjedi.

Koja vjerojatno znači novi Kup Hrvatske?

- A joj, ja sam već šesti put u završnici i uvijek kada smo dobili ovakvo polufinale nismo izgledali dobro u finalu. Trešnjevka nas je zadnji puta mučila do 45. minute i zato pušem na hladno, makar smo Bjelovar uvjerljivo dobili ove sezone.

Lea Franušić samo je dokazala ono što o njoj mislimo i lijepo je vidjeti da su ona i Ema Guskić bile dvije najbolje igračice polufinala, dvije suigračice iz mlade selekcije.

- Bilo je odlično, obrana jednako kao i napad i u mom slučaju. Iskreno, jedva sam čekala ovakvu priliku i nadam se da sam ispunila očekivanja i dolaze bolja vremena.

Lokomotiva je bila ispod razine koju je očekivao trener Nenad Šoštarić.

- Igrali smo loše, to je glavni uzrok poraza. I to loše posebno u obranu u kojoj je naša sredina ispadala. Franušić nam je zabila sa 7 metara, Stelmakh je ostajala sama na crti, i ništa ne vrijedi što su glavne poluge Podravke bile zaustavljene. Osim toga nedostajala nam je obrana vratarki u drugom dijelu, što je Podravka imala s Dumanskom. Podrvaki čestitke za finale, uz dužno poštovanje Bjelovaru mislim da je Podravaka ogroman favorit u završnoj utakmici. Mi se okrećemo prvenstvu, zadnje tri godine smo osvojili dva kupa, ali prvenstvo već nismo 10 i zato nam je ono posebno važno, no nije kraj prije nego odigramo u Dugom Selu i doma protiv Umaga. Prvenstvo je prvi cilj. Mi smo htjeli i ovo, dali sve, kao Stela Posavec sa tri treninga, ali jednostavno nismo mogli.

Složila se i Tena Petika s tim.

- Nije bio naš dan, nismo igrale dobro, falio nam je šut u napadu s vanjske pozicije, dosta toga je falilo, tako da je Podravka zaslužila pobjedu.

I te sve izgovorene riječi su najveća pobjeda, jer prošlo je kako treba, bez omalovažavanja, uvreda. A sudili su tešku utakmicu Jurinović i Mrvica. Šteta da ni ova njihova međusobna nije bila pred TV gledateljstvom. Katastrofa!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 04:25