RK PODRAVKA VEGETA
IDU U LOV NA TITULU

Kreće uzbudljiv projekt, stiglo i 16-godišnje čudo iz Crne Gore: ‘Čast je biti pozvan u takav klub‘

Najvećem rivalu i momčadi koja će igrati Ligu prvakinja, iz Koprivnice su preoteli čak tri igračice.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. srpanj 2022. 13:39

Osam novih igračica priključilo se Podravki Vegeti na početku priprema za novu sezonu. Novi je i trener Željko Babić, koji u Koprivnici stječe prva iskustva u radu s rukometašicama nakon uspješnog mandata u sjevernomakedonskom Eurofarm Pelisteru.

Dovela je Podravka tri hrvatske reprezentativke iz redova najvećeg rivala Lokomotive, to su vratarka Lucija Bešen, desna vanjska Dora Kalaus i lijevo krilo Andrea Šimara.

Posebno je zanimljiv Dorin povratak u Koprivnicu, kamo se prije godinu dana vratila i njena sestra blizanka Larissa, te odmah stekla i status kapetanice.

- Nismo očekivale kad smo se razdvojile da ćemo se za godinu dana opet naći u istome klubu. Obje smo vrlo uzbuđene, meni se jako sviđa ovaj novi Podravkin projekt, da se radi s domaćim igračicama, da mlađa ekipa kreće u nove izazove. Sviđa mi se i novi koncept s trenerom Babićem, tako da mislim da će ovo biti jedna dobra sezona. Larissa se nažalost tek vraća nakon ozljede ramena, oporavak je bio težak. Ja sam pak u novom klubu, tako da će i taj dio biti zanimljiv i interesantan, ali vjerujem da će na kraju sve biti super – rekla je Dora.

Bolji uvjeti

Andrea je objasnila zašto je otišla iz Lokomotive koja je osvojila naslov prvaka te će nastupati u Ligi prvakinja.

- Često su me pitali baš to u posljednje vrijeme, ali presudili su bolji uvjeti, i to je bilo to. I dalje ću igrati hrvatsku ligu, isto tako i Europsku, tako da i u Koprivnici očekujem kvalitetan rad i velik napredak.

Što može ponuditi Podravki?

- Vidjet ćemo. Dosta kontri, istrčavanja s krila, šutiranja... Nastavit ću sa svime što sam radila dosad, ako ne još i bolje – poručila je Andrea.

Na golu Podravke u novoj sezoni bit će Lucija Bešen. Koprivnički klub pokušao ju je dovesti i lani, tada neuspješno, ali za dobre stvari uvijek vrijedi čekati. Tako je i Lucija stigla kao veliko pojačanje.

- Uzbuđena sam, atmosfera u klubu je odlična. Sviđa nam se sustav rada u kojem ćemo raditi. Trebat će nam dosta vremena da se to usavrši, ali vjerujem da ćemo uspjeti – kaže Lucija Bešen.

Usporedba Lokomotive i Podravke?

- Tek smo krenuli, prošlo je tek tjedan dana od prvog treninga, tako da je još rano za procjene takve vrste. No, sad sam tu i dat ću sve od sebe da pomognem klubu i da ostvarimo naše ciljeve u novoj sezoni.

image
RK PODRAVKA VEGETA

Sve je blizu

Na vratima će dijeliti minutažu s Antonijom Tucaković.

- Nas dvije smo bile tandem i na Mediteranskim igrama. Super se slažemo i vjerujem da ćemo funkcionirati i u narednim sezonama.

Kako joj se svidjela Koprivnica?

- Nemamo baš puno vremena za uživanje zbog previše treninga. No, sve je na jednom mjestu, sve je blizu i sviđa mi se.

Osječanka Ema Guskić dolazi iz Bjelovara. Ovu lijevu vanjsku igračicu stručnjaci su označili kao veoma talentiranu, može li svoj talent konkretizirati u Podravki?

- Nadam se i iskreno vjerujem u to. Ovdje je profesionalizam na nivou, svi su treninzi odlični, tako da se nadam da ću ostvariti i svoj i klupski cilj. Veselim se.

Kaže kako nije očekivala interes iz Koprivnice.

- Iskreno, iznenadila sam se kad je stigao poziv Podravke, ali jako mi je drago da su me pozvali. Vidim da cijene moj trud i sva odricanja koja radim svih ovih godina.

Kaže kako su joj odlike brzina, igra ‘jedan na jedan’ te pregled igre. A kako komentira veliku konkurenciju na vanjskim pozicijama?

- Mi smo tu sve prijateljice, tako da se vjerojatno ne gledamo kao konkurenciju. Vjerujem da ćemo jedna drugu motivirati da budemo još bolje.

Odličan pristup

Katja Vuković je sa 16 godina najmlađa članica prve ekipe.

- Cure su me stvarno prihvatile odlično, i uopće ne osjećam tu razliku u godinama. I suigračice i treneri prema meni imaju odličan pristup – ističe Katja, koja je stigla iz Dugog Sela.

Pažnju Podravke privukla je igrama na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Crnoj Gori, gdje je prošle godine bila proglašena najboljim lijevim krilom.

- Mislim da je za svaku igračicu u Hrvatskoj, pa i izvan nje, san i velik uspjeh dolazak u Podravku. Prije svega je čast biti pozvan u takav klub, a kad je došao poziv osjećala sam se počašćeno. Znamo da je rukomet jako važan u Koprivnici, kao i Podravka sama po sebi, tako da mi je doista čast biti dijelom takvog kluba.

Kako je prošao odlazak iz roditeljskog doma?

- Samo se čekao taj trenutak. Teško je otići od kuće s toliko godina, ali sve je u prilagodbi. Treba proći neko vrijeme da se naviknem, ali svi u klubu su odlični prema meni i za sve imam samo riječi pohvale.

Ana Pandža rođena je u Beču, prošla je Hypovu školu, a sad će svoje ime nastaviti graditi u redovima nekad ljutog rivala bečkoga kluba.

- Bila mi je želja otići u Hrvatsku, a zna se da je Podravka ovdje najbolji klub. Nije bilo nikakve dvojbe, odmah sam došla potpisati ugovor. Ekipa je top, skoro sve smo mlade. Pripremamo se intenzivno, moramo osvojiti ligu i Kup, a u Europi ćemo vidjeti kako će biti. Prva je želja plasman u skupinu Europske lige – rekla je Ana, kojoj je najjača rukometna vrlina igra ‘jedan na jedan’.

Još jedna od povratnica je Hannah Vuljak, rođena Koprivničanka koja je provela dvije sezone u Zrinskom iz Čakovca.

- Oduvijek mi je bila želja vratiti se u Podravku. Trenirala sam naporno, jako sam se trudila, no nisam očekivala da će prilika uslijediti tako brzo. Vjerujem da ćemo dobro raditi i trenirati, igrati dobro i pobjeđivati. Što se tiče mene, želim dati sve od sebe, nadam se da ću zadovoljiti sve kriterije koji se tu zahtijevaju – kazala je Hannah, desna vanjska snažnog udarca.

Imamo vremena

A za građenje igre bit će, između ostalih, zadužena i Ivona Mrđen. Još jedna Koprivničanka vraća se kući, ona nakon samo godinu dana provedenih u poljskom Jaroslawu.

- Nije puno prošlo, ali poziv za povratak kući se ne odbija. I ovdje su se neke stvari okrenule, tako da bi to možda mogla biti i malo bolja pozicija za mene nego dosad. Ekipa je prilično mlada, rekla bih i obećavajuća. Sve smo voljne rada i motivirane. Ima nas dosta, što će vjerojatno rezultirati boljim angažmanom svih. Tu je i novi trener koji je donio neke nove vizije, tako da ne može ispasti loše, samo nam treba dati priliku. Možda iznenadimo i odmah otpočetka, daj Bože da sve ispadne kako je zamišljeno – kaže Ivona.

image

Željko Babić

RK PODRAVKA VEGETA

Ključne europske utakmice igrat će se tek u prosincu.

- Ako gledamo odsad, onda vremena ima na pretek. Znamo što hoćemo, samo to treba dovesti na razinu koju trener želi vidjeti. Mislim da će to biti dobro.

Koliko joj je značila sezona u Poljskoj?

- Osim rukometa, koristila je što se tiče životnog iskustva, bilo je to nešto novo za mene. Vidjela sam kako stvari funkcioniraju negdje drugdje, izvan Hrvatske. Bilo mi je OK, igrala sam sve vanjske pozicije, tako da me to vjerojatno učinilo još i boljom nego dosad. Osobno se ipak najbolje osjećam dok igram srednjeg, mislim da tu mogu dati najveći doprinos ekipi – zaključila je Ivona Mrđen.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 10:59