KEVIN DOMAS/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
TO NISU MOGLI PREDVIDJETI

Barceloni se za samo deset dana obio o glavu raskid ugovora s hrvatskim asom, a plaćat će ga i u novom klubu?

Teško se ozlijedio Domen Makuc pa su Katalonci ostali na samo jednom srednjem vanjskom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. kolovoz 2023. 14:08

Početkom kolovoza Barcelona je objavila da je postigla dogovor s Lukom Cindrićem i dvije godine prije isteka raskinula ugovor s našim srednjim vanjskim. Od proljeća se znalo da katalonski klub mora smanjiti budžet, a jedan od najjednostavnijih načina pronašli su u rastanku s hrvatskim reprezentativcem koji je, kako su objavili iz Barcelone, imao jedan od najvećih ugovora.

Uglavnom, dogovor je postignut, Cindrićev novi klub iduće tri godine bit će Dinamo iz Bukurešta, a pozicija srednjeg vanjskog, smatrali su u Barci, ostala je dobro pokrivena. Domen Makuc i Pol Valera Rovira trebali su biti sigurni tandem, ali još se jednom pokazalo kako u sportu nema sigurnih stvari i kako se preko noći sve može okrenuti.

image

Domena Makuca su suigrači morali odnijeti s terena na koji će se vratiti tek za 9 do 12 mjeseci

BARCELONA HANDBALL

Samo deset dana nakon Cindrićevom oproštaja s Barcelonom, na samom startu utakmice između njegovog bivšeg kluba i Vojvodine na Turniru šampiona u Doboju stradalo je koljeno Domena Makuca. Odmah je bilo jasno da je riječ o težoj ozljedi, a kompletni pregledi objavljeni u Barceloni to su samo potvrditi, 23-godišnjem Slovencu su pukli prednji križni i lateralni kolateralni ligament lijevog koljena. U srijedu će biti operiran, a izvan rukometa bi trebao biti od 9 mjeseci do godinu dana, objavila je Barcelona.

Novi kapetan Dika Mem

Velika šteta za odličnog mladog slovenskog igrača, ali i veliki problem za Barcelonu koja je od viška neočekivano završila s manjkom srednjih vanjskih, a sezona tek što nije počela. Jedini pravi srednji vanjski je sad 25-godišnji Pol Valera Rovira.

I dok su u Barceloni “pod obavezno” željeli raskinuti ugovor s Cindrićem, golmanu i kapetanu Gonzalu Perezu de Vargasu su ponudili produženje postojećeg ugovora, ali je on to odbio. U međuvremenu je službeno objavljeno kako će Perez de Vargas od 2025., nakon što mu istekne ugovor s Barcelonom, pojačati Kiel. Potvrda transfera, premda tek za dvije godine, trenera Carlosa Ortegu je odmah potaknula na promjenu vlasnika kapetanske vrpce. Novi kapetan je Dika Mem, a u Barci imaju i tri “pomoćna kapetana”, pa je uloga drugog pripala Aitoru Ariñu, trećeg Timu N’Guessanu i četvrtog Blažu Jancu.

- Ispred mene je osma sezona u Barceloni i znam što znači ovaj dres. Ovo je velika čast, iako bih više volio da sam postao prvi kapetan iz nekog drugog razloga - rekao je novi “prvi kapetan” Dika Mem, a stari ili smijenjeni, kako god, Perez de Vargas vrlo je mirno prokomentirao promjenu koju je i očekivao:

- Znao sam da će moja odluka o odlasku u Kiel imati posljedica poput ove da nisam više kapetan. Poštujem i prihvaćam odluku stručnog štaba. Bila mi je čast biti kapetan, a moja predanost momčadi bit će još i jača i radit ću jednako jako da ostvarimo zajedničke ciljeve. Moji suigrači i treneri znaju da sam na raspolaganju za sve što treba.

Iako su iz Barcelone poručili kako su oni klub koji uvijek napada najviše ciljeve ili kako je sažeo Ortega “naš cilj moraju biti domaće titule i plasman na Final Four Lige prvaka”, činjenica je da su ostali bez tri jako bitna igrača iz prošle sezone nakon što je Ludovic Fabregas otišao u Veszprem, s Cindrićem raskinut ugovor, a Makuc se ozlijedio.

Zanimljivo, prema pisanju handball-world.newsa dogovor između Barce i Cindrića je navodno postignut tako da se katalonski klub obvezao isplatiti Cindriću plaću za jednu od dvije godine ugovora koliko je još imao. Ako je istina, ispada da će platiti sezonu igraču koji igra za drugi klub, a njima bi trenutačno jako dobro došao.

Puno uzbuđenja za Ortegu

Ostaje za vidjeti hoće li Barca, unatoč nužnom smanjenju proračuna za 10%, posegnuti za nekim pojačanjem “iz nužde” ili će se “krpati” isključivo s onim što ima. Da ne bi bilo zabune, i dalje imaju odličnu momčad, ali ipak “tanju” nego prijašnjih sezona što je rekao i Ortega u razgovoru za Marcu...

- Bez sumnje, izgubili smo dvojicu jako važnih igrača i moramo stegnuti pojaseve. Na papiru, možda nemamo momčad s imenima kao prošle sezone, ali mislim da će sezona biti uzbudljiva.

S obzirom na to da je u međuvremenu izgubio i trećeg jako važnog, Ortega će vjerojatno imati i puno uzbudljiviju sezonu nego što je mislio.

Skupo plaćen trofej na Turniru šampiona u Doboju

Barcelona je osvojila Turnir šampiona u Doboju. U skupini je svladala Vojvodinu (39:29), PPD Zagreb (31:25) i Celje PL (36:28) i potom u finalu Al Ahly (37:31), ali s obzirom na ozljedu Makuca ispao je to vrlo skupo plaćen trofej.

Linker
25. travanj 2024 22:25