Ivana Kapitanović, Tea Pijević

 RONALD GORSIC Cropix
EURO 2024.

Čeka nas okršaj s ponajboljima: ‘Želimo u dvije utakmice biti bolji od njih, igramo samo na rezultat‘

Danas našu reprezentaciju čeka susret 3. kola kvalifikacija i borba za prvo mjesto u skupini
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. veljača 2024. 08:58

Najteže je bilo doći do Bistrice. Putovalo se cijeli dan u ponedjeljak, u utorak jedan trening i u srijedu s tim jednim treningom - utakmica. Hrvatska protiv Rumunjske igra prvi od dva susreta koji će odlučiti o broju 1 u skupini A kvalifikacija za ovogodišnji Euro. Obje su selekcije u padu, nisu izborile šansu za Pariz, Hrvatska nastavlja s istim snagama, Rumunjska je u potpuno novom ruhu. Tajni nema, sedam naših igračica ili igra ili je igralo u Rumunjskoj. Uzvrat će u nedjelju u Koprivnici, dakle, treba napraviti što bolji rezultat u Bistrici da bismo se borili za broj 1.

Malo duža stanka nakon SP

Ivica Obrvan u Rumunjskoj ima uglavnom sve snage, nedostaje samo Lucija Bešen koja je ostala doma, jer imamo dvije vratarke koje brane baš u Rumunjskoj i dobro su im poznate protivnice s kojima igramo. Hrvatski izbornik koji je nakon SP prije kojeg je preuzeo reprezentaciju ostao na čelu reprezentacije, uoči gostovanja u Rumunjskoj kaže:

- Analizirali smo Rumunjsku, koliko će to biti dosta pitanje je, jer sa SP s kojeg smo analizirali njihove utakmice nema sedam igračica. Bolji uvid u situaciju definitivno ćemo imati nakon prvog susreta u Bistrici. Ono što nam može pomoći je naših sedam igračica koje igraju u Rumunjskoj i znaju s kim imamo posla. Veselilo bi me da u dvije utakmice budemo bolji od njih. Ovo će u Bistrici biti samo utakmica na rezultat.

Valentina Blažević, liderica ove reprezentacije na izbornikove riječi će dodati:

- Malo duža stanka nakon SP. Nemamo puno vremena, ali imamo dobra saznanja o rumunjskim igračicama. Zato moramo biti maksimalno koncentrirane i ući u utakmicu najbolje što možemo. Nema dosad glavnih igračica, ali sve su to igračice koje igraju vrlo jaku rumunjsku ligu i sigurno su dobra ekipa. Sve smo zdrave, novih ozljeda nema i to nam je u ovim trenutku najvažnije.
Jaka koncentracija bit će presudna, utakmica s Rumunjskom traje 120 minuta i kako god da završilo u Bistrici odluka o broju 1 past će u Koprivnici u nedjelju.

Rade novu reprezentaciju

Protivnik nam je reprezentacija koja spada u vrh europskog ženskog rukometa. Najbolja liga u Europi, Cristina Neagu četiri puta najbolja rukometašica svijeta, odlični klubovi CSM i Rapid, medalje sa EP i SP - po svemu tome prepoznaje se njihov ženski rukomet. Trenutno u malom padu, 12. u svijetu i 12. u Europi, ali uvijek dobre.

Imaju smjenu generacija nakon što se nisu plasirali u Tokio, pa ni u kvalifikacije za Pariz. Florentin Pera mijenja ekipu i u njoj više nema sedam dosad nezamjenjivih igračica na čelu s najvećom, Christinom Neagu. Nema tu njihove najbolje igračice posljednjih godina Bucheski, sjajne vratarke Dumanske, snažne Pinee na crti, fale Dinca na lijevom krilu, Balog na pivotu i lijeva vanjska Pascan.

Imaju sedam novih, sve dolaze iz Rumunjske lige, raspon je između 18 i čak 31 godinu. Osamnaest ima odlična srednjakinja Boicuc iz Brašova, 31 pivot Ciolan iz Targu Jiua. Ipak, iskusne su ostale na svakoj poziciji i zato su za maksimalni respekt, tim više što u utakmicu ulaze s pet dana priprema, mi s jednim. Tri su igračice iz dosadašnjeg top sastava koje igraju Ligu prvakinja, dvije stare vratraka Ciuca i pivot Ostase iz Rapida, te lijeva vanjska Stoica i desno krilo Mihai iz CSM Bukurešta. Definitivno rade novu reprezentaciju i utakmice s Hrvatskom bit će im prvi test u toj novoj priči.

Linker
27. travanj 2024 19:51