ANTE CIZMIC Cropix
DEKLASIRALI NJEMAČKU

Čudo u Kölnu, Kuzmanović skupio nestvarni broj obrana, Hrvatska se oprostila sa stilom

Hrvatska je u posljednjih 10 minuta iskoristila crnu seriju Nijemaca za visoku pobjedu
Piše: SNObjavljeno: 24. siječanj 2024. 21:56

NJEMAČKA - HRVATSKA 24:30

NJEMAČKA: Wolff, Knorr, Häfner, Golla, Köster, Steinert, Mertens, Späth, Dahmke, Kastening, Kolbacher, Fischer (Hanne), Heymann, Lichtlein, Weber, Uščins.

HRVATSKA: Kuzmanović, Duvnjak, Klarica, Srna, Načinović, Šoštarić, Jelinić, Mandić, Mihić, Cindrić, Karačić, Maraš.


Slaba utjeha, nažalost. Pobijedili smo Njemačku za kraj Eura, ali kako god gorak okus ovog Eura nismo uspjeli isprati. Prava šteta da smo se uopće doveli do ovoga, jer sigurni smo da se moglo bolje, ali to je sada teško dokazati.

Nakon što je Austrija uzela bod Njemačkoj, u drugom kolu ovdje u Kolnu napravljena je kalkulacija po kojoj Hrvatska može s Njemačkom igrati za plasman u polufinale. Francuska je dobila Austriju i Mađarsku, Island je dobio Austriju, a Njemačka Mađarsku. Sve se baš ostvarilo kako smo željeli, osim što smo mi sve baš uspjeli zabrljati s dva poraza od Mađarske i Islanda koja su nas bacila na pod. I umjesto da dođemo do cilja, a to je konkurentnost u drugom krugu mi smo se doslovno raspali.

Bilo je jako upitno kako će to izgledati protiv Njemačke. Nizozemska ima bod i -19 gol razliku, mi smo prije Njemačke bili na bodu i -10.

Počeli smo s nešto izmjena. Kuzmanović koji se nametnuo bio je na golu i bio je ponovo sjajan, daleko naš najbolji igrač u prvom dijelu u kojem je zasjenio čak i Wolffa na vratima Njemačke. Obranio je devet lopti i umjesto da vodimo mi smo na poluvremenu bili u minusu za gol.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Druga promjena je bio Glavaš na krilu, treća u obrani aktivirani Mamić, ali ubrzo i u napadu, jer Lučina nije išlo, pa smo se jer nismo mogli s Mamićem morali krpati s dva niska igrača na vanjskim pozicijama, a protiv snažne njemačke obrane bilo jako teško.

Dobro je bilo vidjeti da se Duvnjaku otvorilo s tri uzastopna gola, da je to rasteretilo naš napad, ali greške koje smo radili spadaju u red nevjerojatnog. Još jednom na ovom Euru. Dakle, imali smo vodstvo 6:7 i dva igrača više dvije minute, ali nismo uspjeli baš ništa. Onda smo imali 10:13, Kuzmanović je branio sjajno, Duvnjak zabijao i onda umjesto da to iskoristimo, Njemačka nam radi 4:0 u finišu. Samo za minuti su nam 10:13 pretvorili u 13:13. Kako su sve te lopte ispadale, što smo sve radili u napadu teško je razumjeti, a Nijemci su ni krivi ni dužni nakon prvih 30 minuta imali prednost.

image
SofaScore
SOFASCORE

Budimo iskreni da Kuzmanović nije branio zicere to bi bilo i više za Njemačku koja je lako probijala naš blok, prvo Knorr, pa Uscins, pa Heymann. Nismo ih mogli zadržati u igri jedan na jedan, makar je dojam bio da Njemačka ne igra punom snagom. Mi ni tu snagu nismo imali.

Gislasson je bio strpljiv na -3, čekao je da njegov tim sastavi obranu i kada se to dogodilo brzo su okrenuli rezultat. Zarotirao je mlađe snage, oni su mu donijeli uzlet, a Knorr i Wolff sve su to iskontrolirali kao i obično na ovom prvenstvu. Ista je da utakmica nije bila rezultatski bitna, ali pred ovakvom publikom Nijemci su pokazali da im je stalo da budu najbolji što je moguće u tom trenutku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nijemci su u nastavak krenuli sa Spathom na golu, ali ne samo s njim nego i sa Lichtleinom, Fisherom, Uscinsom sve dojučerašnjim juniorskim reprezentativcima, jer bila je to idealna prilika mladim igračima za sazrijevanje u utakmici bez pritiska rezultata. Ali naš klinac Kuzmanović sve ih je zasjenio i u drugi dio smo krenuli s prednošću 17:15 nakon čega je Gilsasson zvao time out. Ali nije mijenjao, nego je od mladih tražio više. I jako brzo su se vratili na 17:17.

Hrvatska je s 'ludim' Kuzmanovićem stigla na +4 (23:19) u 49. minuti, pa je Gislasson morao po hitnom postupku vratiti najiskusnije, ali Kuzmanovića nije mogao zaustaviti. Sve je branio doslovno, a penal Kasteningu na +5 bio je vrh njegove sjajne epizode u Lanxess Areni.

I na +6 bilo je samo važno kako zadržati tu prednost, da ne počnemo opet bez veze gubiti lopte. No i to uz Kuzmanovića koji je branio sve nije bilo nikakav problem.

Pobjedom smo počeli i pobjedom završili ovaj Euro, a opet smo silno razočarani makar su skalpovi Španjolske i Njemačke u Kolnu posebno vrijedni.

Igor Karačić najbolji je strijelac susreta sa šest pogodaka, prate ga Duvnjak i Klarica koji su zabili po četiri. Toliko imaju i najbolji strijelci Njemačke - Golla i Heymann.

image
INA FASSBENDER Afp

Dame i gospodo, Dominik Kuzmanović prikupio je 22 obrane! Nevjerojatne 22 obrane, 48 posto je učinak našeg vratara! Naravno da je Kuzmanović igrač utakmice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

60. Šoštarić je precizan sa sedam metara!

58. Dominik Kuzmanović stiže do - vjerovali ili ne - 22. obrane na ovoj utakmici!!!

55. Karačić zabija za plus šest, ali odmah Dahmke vraća na staro.

55. Ni Uščins nema lijeka za Kuzmanovića, koji stiže do nestvarne 19. obrane u ovoj utakmici!

53. Duvnjak zabija svoj četvrti pogodak, no Knorr uzvraća s druge strane.

image
ANTE CIZMIC Cropix

52. Još jednom je Golla precizan.

51. Kuzmanović ipak može i primiti gol, dokazao je to Golla nakon šestominutnog posta Njemačke.

image
INA FASSBENDER Afp

50. Ma ne ide Nijemcima ni iz sedmerca! Točnije Kasteningu, koji nije uspio savladati Kuzmanovića! Kaznio je to Karačić za plus šest.

49. Maraš zabija udarcem izvana za plus pet!

48. Kuzmanović upisuje novu obranu, ali onda Cindrić griješi u napadu. Ali ništa to ne znači Nijemcima, jer Kuzmanović je još jednom uspješan! Trenutno je na 62 posto obrana!

48. Lovro Mihić za plus četiri! Njemačka poziva još jedan time out ili u ovom slučaju - krizni sastanak.

47. Načinoviiiiić! Napokon smo počeli kažnjavati sve promašaje Nijemaca, evo nas na plus 3!

image
ANTE CIZMIC Cropix

46. Karačić je ponovo precizan za vodstvo, a onda Kuzmanović izvodi još jedno čudo, sada protiv Fischera. Klarica je zatim zabio za 21:19!

45. Heymann odmah zabija za 19:19.

44. Dvije čiste kontre ne iskorištavamo, a onda Njemačka dolazi do pogotka. Nevjerojatno koliko možemo prokockati napada i promašiti šansi za vodstvo, Kuzmanovićevi manevri nemaju smisla ako ih nikako ne možemo naplatiti... Sada je Karačić napokon precizan!

43. Maraš ide na dvije minute "hlađenja".

image
ANTE CIZMIC Cropix

42. Nevjerojatni potezi Kuzmanovića! Prvo vrhunska obrana zicera, a onda asistencija preko cijelog terena za uspješnog strijelca Šoštarića!

41. Nijemci ponovo dolaze do izjednačenja, Kastening je strijelac.

39. Heymann vraća Nijemce na minus jedan!

39. Maraš zabija gol za dva razlike! Prvi mu je ovo pogodak na susretu, postigao ga je čim je ušao u igru. Sada je Njemačka "prekopirala" Hrvatsku iz prvog dijela, šest minuta je bez pogodaka! Zato protivnički izbornik zove time-out i ne zvuči baš oduševljeno...

37. Opet Dominik Kuzmanović, ovaj put brani Heymannu! Naš vratar ima 14 obrana, odnosno 48 posto. Pomalo je nevjerojatno da s takvom golmančinom mi i dalje ne možemo do nekog osjetnijeg vodstva... Sada je Karačić zabio za plus 1.

image
ANTE CIZMIC Cropix

34. Lichtlein zabija za vodstvo Njemačke, no Klarica ispravno odgovara na drugoj strani! Potom Kuzmanović dolaz do 13. obrane, ali spreman je i Wolff na drugoj strani...

33. Dvije obrane Kuzmanovića u istom napadu! Hrvatski vratar već je prikupio 11 obrana...

image
ANTE CIZMIC Cropix

32. Duvnjak pogađa blok, a zatim Klarica otima loptu u njemačkoj kontri i servira Načinoviću, koji zabija za izjednačenje .

31. Počinje drugo poluvrijeme! Njemačka ima prvi napad.

Domagoj Duvnjak i Filip Glavaš najbolji su strijelci prvog poluvremena s tri pogotka, koliko s druge strane broje Dahmke i Heymann. Hrvatska je mirno držala vodstvo većinu prvog dijela, a onda upala u crnu seriju - nepunih šest minuta nismo zabili pogodak, stoga Njemačka s plus jedan odlazi na predah...

image
INA FASSBENDER Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30. Time out zovu Nijemci uoči svog posljednjeg napada. To znači da smo mi još jedan prokockali...

29. Još jednom nismo uspjeli iskoristiti napad, zatim nas je spasila stativa, a onda Jelinić promašuje gol i traži prekršaj u kontri, ali uzalud. Hrvatska je bez pogotka punih pet minuta.

image
INA FASSBENDER Afp

28. Heymann zabija za preokret Njemačke! Kako su nas okrenuli u završnici prvog dijela...

27. Uščins zabija, a potom i Heymann. Seriju od 3:0 zaokružuje Fischer, evo Njemačke na 13:13!

25. Kuzmanović dolazi do devete obrane! Zatim Duvnjak zabija treći svoj pogodak u nizu.

image
INA FASSBENDER Afp

24. Golčina Domagoja Duvnjaka! Čini se da mu se sviđa "domaća publika". Potom i prvo isključenje za Hrvatsku, zaradio ga je Mamić zbog prekršaja na Heymannu.

23. Dahmke još jednom za smanjenje hrvatskog vodstva!

22. Još jednom Kuzmanović! Njegovu obranu iskoristit će Duvnjak, koji zabija za 11:9, a publika ga je nagradila velikim aplauzom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

21. Evo nam i Tomislava Kušana! Hrvatska ima dva razlike, ali samo kratko, jer Heymann trese mrežu Kuzmanovića.

20. Perkovac je pozvao time-out, a potom Jelinić zabija za 9:8 u korist Hrvatske!

19. Dahmke je je zabio za minus jedan, a Uščins za potpuno izjednačenje.

18. Još jednom Dominik Kuzmanović! Sedma obrana u nešto manje od 20 minuta...

17. Kuzmanović upisuje šestu obranu, trenutno mu je obrambeni učinak na 50 posto! Potom Karačić nije uspio napraviti ništa korisno udarcem izvana, a zatim smo izborili kontru i preko Glavaša poentirali za 8:6!

15. Nema pogotka za Njemačku, ali šteta što je Glavaš s polovice igrališta gađao prazan gol i promašio.

image
ANTE CIZMIC Cropix

14. Karačić je sada dobio još jedan udarac, Heymann također ide na "hlađenje"! Čini se da ga je Nijemac zakačio po nosu, a Glavaš će realizirati sedmerac za vodsvo Hrvatske!

image
ANTE CIZMIC Cropix

14. Steiner je isključen zbog prekršaja na Karačiću.

13. Karačić je napravio prekršaj u napadu, a Njemačka potom izborila sedmerac kojeg je obranio Kuzmanović! Vrhunska partija našeg vratara, opet i opet...

12. Načinović nas je doveo u vodstvo, napravili smo odličnu seriju od 3:0, no brzo je Koster zabio za 6:6.

Sjajna atmosfera u areni u Kölnu gdje trenutno boravi oko 20 tisuća navijača.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

10. Luka Cindrić zabija za izjednačenje.

9. Još jedna sjajna obrana Kuzmanovića!

7. Klarica vraća Hrvatsku na minus jedan.

Loše vijesti stigle su uoči utakmice, Hrvatska je ostala bez Zvonirima Srne, a bit će to i problem za državnog prvaka. Više pročitajte OVDJE

6. Njemačka ima 5:3 drugim pogotkom Golle.

5. Lučin nije uspio savladati Wolffa, Njemačka ima napad za 5:3.

5. Kuzmanović je upisao drugu obranu pa pokušao dodati preko cijelog terena, što je uhvatio protivnički vratar, da bi Dahmke s krila zabio za 4:3, a potom Wolff obranio zicer Jeliniću.

4. Glavaš za 2:2, ali kratko je trajalo vodstvo jer Hafner vraća na plus 1. No, precizan je i Jelinić s druge strane!

3. Wolff je obranio zicer Načinoviću i ponudio Nijemcima napad za vodstvo. Iskoristio ga je Golla za prvo vodstvo domaćina.

2. Veliki balon s tribina je došetao na parket i nakratko zaustavio napad Njemačke. Potom Kuzmanović upisuje prvu obranu na susretu, ali Knorr zabija za izjednačenje.

1. Klarica zabija za vodstvo Hrvatske!

1. Počinje utakmica, Hrvatska prva ima napad!

20.28 Svaki tren počet će posljednji susret Eura za Hrvatsku! Igrači su na parketu, poslušali smo himne, sve je spremno za ogled.

Nadali smo se da ćemo ovu utakmicu zvati ključnom, no Hrvatska u sraz s domaćinom Njemačkom ulazi potpuno rasterećeno. Isto vrijedi i za naše protivnike, koji su izborili polufinale i prije nego što će istrčati na parket.

Budući da je Island pobijedio Austriju (26:24), a Francuska se pokazala boljom od Mađarske (35:32), rukometaši Njemačke već mogu "otvoriti šampanjac". Francuska (10 bodova) i Njemačka (5) sigurni su polufinalisti naše skupine, Mađarska je treća (4), a s jednakim brojem bodova četvrto i peto mjesto zauzimaju Austrija i Island.

Hrvatska je, dakle, posljednja u skupini s jednim bodom i kako god završio večerašnji ogled u Kölnu, naši reprezentativci ostaju prikovani za dno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. kolovoz 2024 14:23