Veron Načinović i Zvonimir Srna 

 ANTE CIZMIC Cropix
OSTALA SAMO TEORIJA

Čuveni trener o Hrvatskoj: ‘Dečki, nije ovo odbojka! Sami smo se ubili, jedna stvar me posebno ljuti‘

‘Zagreb je igrao dva puta ove sezone protiv Banhidija, pokazali smo da postoji način‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. siječanj 2024. 15:25

Gard pobjednika, kojim je hrvatska rukometna reprezentacija (pobjedom nad Španjolskom) započela Euro u Njemačkoj, nepovratno je nestao. Dvoboj s Mađarskom, pokazao je brojne manjkavosti u igri mlade i (za velike turnire) nedovoljno iskusne momčadi.

- Nažalost, i u ovoj smo utakmici pokazali previše slabosti. Ponajprije u fazi obrane. Pritom treba naglasiti da smo imali vrlo dobre vratare. Ali, njihovu odličnu formu nismo uspjeli iskoristiti. Jedna me stvar posebno ljutila u igri naše obrane. Lijevi vanjski mađarske momčadi Richard Bodo nam je u nastavku "trpao" ulazeći u sredinu, a naši igrači nijednom nisu na njemu napravili prekršaj. Samo su ulazili u blok. Dečki, pa ne igrate odbojku. Ovo je rukomet – srdio se analizirajući igru hrvatske reprezentacije trener RK Zagreb, Nenad Šoštarić.

Dodatni problem hrvatskoj je obrani predstavljao pivot Bence Banhidi, "ogromni kit" od 130 kilograma, kojega nitko nije uspio "pomaknuti".

- Mogu samo konstatirati da je Zagreb igrao s Pick Szegedom dva puta ove sezone i mi smo tog igrača limitirali na gol ili dva. Znači da postoji način kako se može riješiti "slučaj Banhidi". Ne znam zašto ga naši igrači nisu više "uništavali" u obrani. Ne bi imao snage za napadačku igru, jer je praktički bez izmjene "preživio" cijelu utakmicu.

No, osim loše obrane Hrvatska je imala i neinventivni napad. U 15. minuti utakmice Mađari su držali prednost 9-5. Još lošije su hrvatski rukometaši otvorili drugi dio susreta. Za prvih osam minuta postigli su jedan gol!?

- Zapravo su nas Mandić i Kuzmanović držali u igri. Vratari su bili najbolji segment naše momčadi. Jedini na željenoj razini, jer njihove uspješne intervencije nisu produkt naše igre u obrani već vratarskog instinkta i odlične forme. Moram priznati da su mi neke stvari ostale nejasne s igračkog aspekta. Uporno smo pokušavali kroz sredinu, posve smo zanemarili igru preko krila.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Protiv Francuske su hrvatski rukometaši napravili nevjerojatnih 16 tehničkih pogrešaka. Protiv Mađarske dvije manje...

- Gledao sam utakmicu između Švedske i Danske. Do 29. minute Danci nisu imali nijednu tehničku pogrešku, a igraju možda i najbrži rukomet na turniru. Momčadi koje pretendiraju boriti se za medalje na ovoj razini ne mogu raditi toliko tehničkih pogrešaka. U trenucima kada se "lomila" utakmica Lučin je napravio grešku kakva se teško viđa i u pionirskom uzrastu.

Kao da je utakmica sa Španjolcima na startu turnira bila – "duda varalica"...

- Možda je za neke igrače taj susret bio kontraproduktivan. Pomislili su da svakog protivnika na turniru mogu dobiti napadačkom igrom. Očigledno – ne mogu!

Do kraja imamo odigrati još utakmice s Islandom i Njemačkom.

- Ova je utakmica sličila na onu narodnu – "sami pali, sami se ubili". Sada moramo do kraja barem sačuvati dignitet. Konačno, naš nastup na Euru je i zamišljen kao prijelazno razdoblje prije kvalifikacija za Olimpijske igre, odnosno kao priprema za naredno Svjetsko prvenstvo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U najavama utakmice često se spominjala "masivnost i sporost" mađarskih igrača. Prema uputama stručnjaka hrvatski su rukometaši trebali "pretrčati" Mađare i dobiti ovu utakmicu!?

- Takva je ideja igre i postojala, ali se nije uspjela realizirati upravo zbog slabije igre u obrani i ponovno iznimno velikog broja tehničkih pogrešaka. Igrali smo emocijama, a ne glavom. Također se ponovno pokazalo da imamo veliki problem s realizacijom igrača više. Zvuči paradoksalno, ali mi smo najbolje izgledali dok smo imali čovjeka manje - tvrdi Šoštarić.

Protok lopte u napadačkoj igri hrvatske momčadi ponovno je bio iritantno spor...

- Lopta je putovala sporo i preblizu protivničkoj obrani. Bilo je i premalo kretanja u napadu. Dok su Mađari išli okomito prema našim vratima, mi smo njih napadali – "u paralelama".

Pokazalo se da bez Duvnjaka i Martinovića ova momčad ima puno skromniji repertoar napadačkih rješenja.

- Nažalost, ostali smo bez dvojice najboljih igrača. To bi se odrazilo na igri svake reprezentacije. Nadovezala se i kriza Lučina. Ne znam što se s njim događa. Na klupskoj razini je imao odličnu sezonu, a ovdje je doživio strmoglavi pad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:36