Na kraju se ozlijedila i Dora Krsnik (arhiva)

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Desetkovana Hrvatska bez izbornika teško poražena u Francuskoj, ozlijedila nam se još jedna važna igračica

Francuska je osigurala plasman na Europsko prvenstvo koje će se krajem ove godine održati u Sloveniji
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. ožujak 2022. 19:10

FRANCUSKA - HRVATSKA 27:19 (13:9)

TOULOUSE – Palača sportova Andre Brouat. Gledatelja 4000. Suci: Mata i Lopez (Španjolska).

FRANCUSKA: Glauser (8), Darleux (6+2); Nocandy, Toublanc 1, Bouquet 3, C. Lassource 3, Zaadi 4(1), Ugolin 4, Kanor 1, Horaček 1(1), D. Lassource, Edwige 1, Nze Minko 4, Ondono 4, Granier 1, Bouktit.

IZBORNIK: Olivier Krumbholz.

HRVATSKA: Bešen, Kapitanović (9), Pijević (0+1); P. Posavec, Krsnik 2, Milosavljević 4(2), D. Kalaus, Ježić 1, Pavlović, Franušić, Šimara 3, Debelić 3, Turk 1, Mamić 2, Blažević, Prkačin 3.

IZBORNICA: Snježana Petika.

SEDMERCI: Francuska 4(2), Hrvatska 5(2).

ISKLJUČENJA: Francuska 8 min. (Toublanc, Zaadi, Kanor, Edwige), Hrvatska 10 min. (Prkačin 2+2, Milosavljević, Šimara, Debelić).

IGRAČICA UTAKMICE: Grace Zaadi.


Hrvatske rukometašice izgubile su dvoboj 4. kola 4. skupine kvalifikacija za EURO, u Toulouseu od Francuske s 19:27 (9:13).

Naše su rukometašice prošlog četvrtka pružile odličan otpor olimpijskim pobjednicama, ogled u Koprivnici Francuska je zaključila neuvjerljivom pobjedom od 21:19. Sjajna je bila hrvatska obrana u tom susretu, svela je izuzetno moćan francuski napad na svega 21 primljeni pogodak, a za nešto više nedostajalo je konkretnosti u napadu.

Znalo se da će 'uzvrat', odnosno utakmica 4. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo s istim suparnikom u Toulouseu predstavljati znatno teži zadatak za 'Kraljice šoka', koje su u ovoj reprezentativnoj akciji bez važnih karika poput Ćamile Mičijević, Larisse Kalaus, Stele Posavec...

Da nevolja bude veća, iznenadni problemi s crijevnom virozom ostavili su na kućnom liječenju izbornika Nenada Šoštarića, kojeg je ovom prilikom na klupi zamijenila njegova prva pomoćnica, nekadašnja reprezentativka Snježana Petika.

Do promjena je došlo i u sastavu naše ekipe. U kadar od 16 igračica uvrštena je i treća vratarka Lucija Bešen, dok je konkurenciju na desnoj vanjskoj poziciji pojačala Lea Franušić. Kod Francuske samo jedna promjena, umjesto Jacques ušla je Ondono.

U lijepom ozračju ispunjene i raspjevane dvorane u Toulouseu Hrvatska je odlično otvorila utakmicu te je u prvih 25 minuta reprizirala prikazano u Koprivnici. Odlična 6-0 obrana s Anom Debelić i Kristinom Prkačin u sredini zaustavila je puno domaćih napada, a šest je važnih obrana upisala Ivana Kapitanović.

Povela je Francuska 8:5 u jednom trenutku, Petika je pozvala minutu odmora i vratili smo se na 8:8. Međutim, nakon 9:9 u završnici prvog dijela hrvatske su rukometašice stale i dozvolile suparniku odvajanje na +4. Kasnije će se ispostaviti da su to bili ključni trenuci koji su odredili pobjednika.

Nisu se Hrvatice predale u nastavku, hrabro su igrale protiv znatno jačeg suparnika, ali Francuska je ipak svjetska rukometna krema i nije joj lako parirati ni u idealnim uvjetima, a kamoli u nekompletnom sastavu. Bilo je ovo ipak malo slabije izdanje u odnosu na prvi ogled s olimpijskim pobjednicama, no u te dvije utakmice Hrvatska je (oslabljena) pružila čak i bolji otpor nego na Euru u Danskoj. Razlozi za optimizam svakako postoje.

Međutim, ima nešto i u širini, koja omogućuje trenerima rotaciju i ravnomjernu raspodjelu snaga. Hrvatska je u dobro parirala sve dok je mogla zaustavljati francusku tranziciju, ali nakon toga je postalo jasno da od preokreta neće biti ništa. Pogotovo nakon što se i u napadu dosta toga promašilo.

Šteta je što je ova utakmica donijela još jednu ozljedu u hrvatskim redovima. U 53. minuti nezgodno je stala Dora Krsnik i pritom ozlijedila gležanj, nadamo se da posljedice neće biti preteške i da će se jedna od naših glavnih uzdanica brzo vratiti u puni pogon.

Ovom je pobjedom Francuska osigurala plasman na Europsko prvenstvo koje će se krajem ove godine održati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Češka i Ukrajina trebale su tijekom tjedna odigrati dvije utakmice u Češkoj, no one su zbog rata u Ukrajini odgođene i pitanje je kad će se i hoće li se uopće odigrati.

Utakmice 5. i 6. kola, u kojima se Hrvatska sastaje s Ukrajinom u gostima (neutralni teren) i Češkom u Poreču, na rasporedu su 20. i 24. travnja.

Linker
26. travanj 2024 04:55