Arena Zagreb

 DAVOR PONGRACIC/CROPIX
BLIŽI SE SVJETSKO PRVENSTVO

Detalji spektakla u Hrvatskoj: ‘Ulaznice će biti od 25 do 70 eura, ali u Zagrebu imamo problem‘

"Format natjecanja je takav da će se većina, čak 63% utakmica odigrati u Hrvatskoj", otkriva Silvio Njirić iz HRS-a
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. listopad 2024. 23:44

Manje od tri mjeseca dijeli nas do novog sportskog spektakla kojem će i Hrvatska biti domaćin. Siječanj je poslovično već zadnjih godina, pa i desetljeća, mjesec rukometa. Predstojeći siječanj nam nosi Svjetsko rukometno prvenstvo. Od 14. siječnja pa sve do 2. veljače Hrvatska, Danska i Norveška ugostit će najbolje rukometne nacije globusa.

Možda jest na prvi pogled malo začudna kombinacija dvije skandinavske i jedne južnoeuropske države u zajedničkoj organizaciji. Kad čovjek spomene da tri države nešto zajednički organiziraju, a dvije su Norveška i Danska, onda se mnogima nameće da je treća opcija recimo... Švedska.

- Ha, treća je trebala biti Švicarska. No, "tihom diplomacijom" smo "uletjeli" mi. Švicarska je naime napravila očito neki "krivi korak", pa smo mi uletjeli.

Tako im i treba, bolje da se oni drže skijanja. Inače, ovu opciju o "uletavanju Hrvatske umjesto Švicarske", na porečkom je Sport Festu otkrio Silvio Njirić, rukometni dužnosnik iz naše nacionalne rukometne organizacije, a inače direktor predstojećeg Svjetskog prvenstva. Nadmetanje koje će otvaranje imati u Danskoj, finale u Norveškoj, dok je nama pripala svečanost organiziranja ždrijeba. Hrvatski gradovi domaćini bit će Zagreb, Varaždin i upravo Poreč.

Nema druge dvorane za trening

- Format natjecanja je takav da će se većina, čak 63% utakmica odigrati u Hrvatskoj. Između ostalih, dvije četvrtfinalne utakmice odigrat će se u Zagrebu, kao i jedna utakmica polufinala - napominje Silvio Njirić.

Hrvatska skupina H u Zagrebu je u društvu Bahreina, Argentine i Egipta. U Poreču će se nadmetati Francuska, Austrija, Katar i Kuvajt, dok će Varaždin u početku uživati u izvedbama reprezentacija Mađarske, Nizozemske, Sjeverne Makedonije i Gvineje. Uz naša tri grada, utakmice rukometnog SP će se igrati u danskom gradu Herningu, te glavnom norveškom gradu, Oslu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Jesu li naše, hrvatske dvorane već spremne za ovo natjecanje ili je potrebno još nešto uraditi?

- Neću previše, odnosno neću uopće komentirati sportsku infrastrukturu. Samo ću vam reći da nam ovih dana dolazi u inspekciju, već treća inspekcija IHF-a, a ono što ih najviše zanimaju su jasno dvorane i hoteli. Ono što želim reći da mi u Zagrebu nemamo drugu dvoranu za trening. Imamo samo Arenu. Dom sportova se preuređuje, Kutija šibica je u jako lošem stanju, Sutinska vrela su još iz doba Univerzijade ‘87. Mi u gradu Zagrebu ne možemo spojiti dvije dvorane za trening, a po kriterijima Međunarodnog rukometnog saveza. Pazite, dvorane za trening! U gradu Zagrebu. Trudimo se proći na inspekciji, štoviše, sigurno ćemo i proći. Toplo se nadam da će dvorane za same utakmice biti ispunjene, te da ćemo uspješno organizirati SP, kako financijski, tako organizacijski.

Kako izgleda komunikacija s vašim kolegama iz Danske i Norveške?

- To stvarno izgleda odlično. Točno smo sve preraspodijelili, ugovorno, od pitanja financija, marketinga, kreativne strategije itd. Imamo sastanke na tjednoj bazi. Odradit ćemo posao jako dobro.

Prodaja ide dobro

Hrvatski rukometni savez ima nemaleno iskustvo u organizaciji najvećih nadmetanja kakva su europska i svjetska prvenstva. Dosad je takvih organizirano u našoj zemlji 5-6 i to samo u ovom stoljeću. Ipak, svaki novi događaj, prvenstvo nosi neka nova iskušenja. Što je iskušenje sada, za ovo SP 2025.?

- Osobno imam veliko iskustvo jer sam u rukometu od 1987., više od 30 godina u HRS-u, te iza sebe imam više od 20 velikih rukometnih natjecanja. Sve to uz dnevni posao u Hrvatskom rukometnom savezu. Norveška ima 15 zaposlenika samo u marketingu, te kompletan novi tim ljudi koji radi samo na organizaciji ovog SP u Norveškoj.

Do kuda ste stigli u ovom trenutku, što još ima za obaviti?

- Mi prvenstveno imamo sjajan kadrovski potencijal, ljude u Poreču, Varaždinu i Zagrebu. Tu smo ekipirani sjajno. Krenuli smo već s prvom promotivnom nacionalnom kampanjom.

Hoćemo li sve to uspjeti i unovčiti, da ne bude baš sve prikazano kao trošak? Pitanje je postavljeno pravom čovjeku jer Silvio Njirić je i prvi čovjek marketinga HRS-a.

- Vjerujem prvo da će se jako puno djece javiti u klubove, rukometne akademije. Nadam se da će se početi baviti rukometom, a to je najviše što mi možemo postići i što u konačnici i ciljamo.

Kolike će biti cijene ulaznica?

- Početkom travnja smo već počeli s prodajom i ona ide dobro. Cijene ulaznica su u svim gradovima različite, a one se kreću od 25 do 70 eura. Ovisno jasno o stupnju natjecanja. To je cijena dnevne ulaznice, za dvije utakmice.

Postoji li i ideja da se neposredno uoči početka natjecanja navijači nastoje dodatno približiti, družiti s našim reprezentativcima, plus medijske akcije, dodatna promidžba natjecanju pred nama?

- Po tom pitanju imamo najboljeg profesionalca, tu je naš Drago Ćosić koji je s nama 5-6 godina. Drago Ćosić je šef press komunikacija, tako da smo i tu maksimalno spremni.

Linker
19. listopad 2024 23:44