KOLEKTIFF
KOMENTAR PREDRAGA ŽUKINE

Dojam oko rukometašica ne može biti gori! Pitanje je hoće li uopće izboriti priliku za obraniti broncu...

Kraljice šoka nisu uspjele iskoračiti na svjetskoj pozornici. Dobile su samo Argentinu i Paragvaj.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 13. prosinac 2021. 18:22

Hrvatske rukometašice su porazom od Austrije završile nastup na SP-u u Španjolskoj. Ukupni dojam? Nije mogao biti gori.

Djevojke koje su prije točno godinu dana na EP-u osvojile broncu, prvo odličje za ženski rukomet od osamostaljenja Hrvatske pri čemu su tukle jake Mađarice, Nizozemke, Srpkinje, Rumunjke, Njemice i Dankinje - uz samo dva poraza od Norveške i Francuske - sada su u potpunosti zakazale. Porazi od Brazila i Japana u prvom krugu u Castellónu, zatim i od Španjolske i Austrije u drugom krugu u Torrevieji, zaključili su listu pobjeda na SP-u na samo dva imena. Na Paragvaj i Argentinu. Ni približno dovoljno bez obzira na činjenicu da su se naše djevojke na SP plasirale prvi put nakon deset godina, ni približno zadovoljavajuće unatoč koroni koja je dotukla snove i ukazala na sumornu stvarnost.

Na SP-u Šoštarić nije mogao računati na Ćamilu Mičijević, Doru Krsnik i Ivanu Dežić, koje su podlegle virusu tijekom turnira, na SP prije toga nije mogao voditi ozlijeđene Dejanu Milosavljević i Doru Kalaus i nešto se posebno nije niti moglo očekivati. Ne od zemlje s tako malom "bazom" kvalitetnih igračica. Ponavljanje uspjeha iz Danske - niti slučajno nije se moglo ostvariti.

Šok zbog korone i izbacivanja tri važne vanjske igračice bio je prevelik, ostatak ekipe nije se mogao oporaviti. Unatoč tim alibijima, alibijima koji stvarno stoje, ipak je moralo bolje od konačnog ...mjesta. Radi se, naime, još uvijek o nominalno trećoj europskoj reprezentaciji; tako barem govore rezultati iz Danske. Nažalost, Španjolsku se brzo mora zaboraviti, trebaju se srediti (loši) dojmovi da s enešto slično ne dogodi u kvalifikacijama za sljedeći EP za točno godinu dana u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. Za podsjećanje, već na startu tih kvalifikacije moglo se vidjeti da nedostaje ona "vatra" iz Danske, naše su igračice u Rijeci poražene od Ukrajine. Nakon toga su slavile u Češkoj, no čeka ih mučan put do EP-a u skupini u kojoj je još moćna Francuska.

Može li se dogoditi da kraljice "šoka" ne odu na EP da bi branile broncu?! Nažalost, može, no to se ne smije dogoditi! Bila bi to propast jednog lijepog Šoštarićevog projekta. Slijede u ožujku utakmice s Francuskinjama, zatim "uzvrat" u Ukrajini sredinom travnja 2022. Biti ili ne biti utakmica za hrvatske rukometašice. Valjda će se dotad oporaviti, nadamo se...

Linker
17. svibanj 2024 10:30