Jozo Čabraja/kolektiff
KAPETAN ‘KAUBOJA‘

Domagoj Duvnjak: Ova Hrvatska ima potencijal, ali okolnosti su sada takve da je teško očekivati napredak

"Kasnio sam na okupljanje zbog više sile. Dobio sam mail na autoputu, bilo je to neugodno iskustvo"
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. travanj 2023. 17:15

Hrvatska danas u Rijeci zaključuje kvalifikacije za Euro koji će se u siječnju 2024. održati u Njemačkoj. Igramo s Belgijom. Prvi smo na tablici, Belgija posljednja bez boda. Mi smo se na Euro plasirali, Belgija nema šanse za plasman. Bez obzira na tu činjenicu gladni smo pobjeda, jer posljednji put doma smo slavili na Croatia Cupu u siječnju, Nizozemska nam nije dala to zadovoljstvo nedavno u Osijeku, što znači da izbornik Goran Perkovac još uvijek čeka prvu domaću pobjedu.

Favoriti jesmo, ali bi najgluplje bilo pomisliti da će to biti samo odrađivanje posla. Ovakva utakmica je jako bitna u građenju onoga što Hrvatsku čeka u skoroj budućnosti. Svaka utakmica je važna, to je sasvim novi pristup na kojem inzistira Perkovac i po kojem će u budućnosti vući poteze.

U Grčkoj smo slavili, nije bilo bajno, ali je bilo sigurno. Sada s nekoliko treninga u Rijeci treba biti malo bolje od toga. Moramo ići naprijed. Rezerve imamo, Perkovac nikoga nije opteretio previše, na raspolaganju ima 20 igrača, priliku želi dati svakome. Protiv Belgije smo u posljednje vrijeme vidjeli i što možemo i što ne možemo. Riječka dvorana na Zametu je rasprodana i dolazi vidjeti ovo drugo. Prošli puta s curama protiv Ukrajine nije imala sreće i to se ne smije ponoviti. Pristup će odrediti sve.

Domagoj Duvnjak je kapetan ove reprezentacije. Ekstra klasa. Njegov Kiel je u žestokom ritmu i to treba respektirati. U novom okruženju on tek lovi konce sa suigračima, posebno u obrani 5-1, što je početak svega što Hrvatska želi igrati. Napadački vidi sve, ali je jako važno s kim i kako je okružen da bi njegova kvaliteta došla do izražaja. Neke stvari su jednostavno nemoguće. Sve to smo vidjeli u Grčkoj prije nekoliko dana.

image
Jozo Čabraja/kolektiff

Nije se Duvnjak baš nauživao u Grčkoj...

- Kasnio sam, viša sila. U ponedjeljak u 6.15 sam krenuo iz Kiela i na autoputu dobio mail da mi je let otkazan. Na druge me nisu mogli uzeti za Atenu, jer su bili puni. Bila je kombinacija vlakom do Frankfurta, ali onda opet ne bih stigao na avion iz Münchena, pa smo odlučili da ću doći u utorak. Eto, i to sam doživio. Neugodno iskustvo, sigurno.

Utakmica s Grcima na kraju je ispala pristojna, iako je imala loš uvod?

- Prvo poluvrijeme smo bili u grču, morali smo dobiti, dok su Grci bili dobri u kontakt igri. Kada smo našli rješenja promašili smo 5-6 zicera, njihov vratar se proslavio i dobro je da uopće nismo ušli s minusom u drugi dio. A drugi dio je bio puno bolji, brži, ne savršen. Imamo problema i u obrani i u napadu, tu rješenja dolaze samo s treningom, dok mi vremena za trening jednostavno nismo imali. To se mora trenirati, uigrati do detalja da bi se vidjelo u igri. Najbitnije je da smo dobili utakmicu i da smo sada mirni. Htjeli smo biti prvi u skupini, ali teško će biti. No, dobro, sa ždrijebom se nikad ne zna. Kada je bilo najteže bili smo najbolji, kada smo imali super nismo napravili ništa.

image
Jozo Čabraja/kolektiff

Ima li ova mladost u reprezentaciji Hrvatske kvalitetu za veće dosege?

- Od ove momčadi može biti nešto. Moramo biti optimisti. Imamo širok izbor i to je jako dobra stvar. Svako okupljanje je jako važno. Lijepo je da su mladi igrači puno pokazali u drugom dijelu protiv Nizozemske, Cindra je povukao u Grčkoj, ali jako je teško u ovim okolnostima očekivati bilo kakav konkretan napredak i kontinuitet igre.

Treba danas dobiti Belgiju?

- Sigurno. Oni uopće nisu loša momčad, premda su na začelju skupine. Imali smo priliku to vidjeti u posljednje vrijeme, posebno u Belgiji kad su nam napravili mnogo problema. Zbog nas samih moramo kvalifikacije završiti pobjedom.

Kiel vam je u žestokom ritmu, igrate i za njemački i za europski naslov?

- Imamo vrlo jaki raspored. Bio je Magdeburg, pa Berlin, pa dva tjedna mira, pa Flensburg. U ponedjeljak idem u Kiel, u utorak idemo za Mannheim, u srijedu je utakmica s Löwenom, jako važna. Navikao sam. Osam kola ima do kraja i to je to. Najvažnija nam je Bundesliga. Europa OK, ali tek kada se dođe do Final Foura.

Borba je s Füchseom u Njemačkoj i sa PSG-om u Ligi prvaka?

- Situacija u Njemačkoj nam je dobra, ali svaki gol do kraja je bitan. Ukupna gol razlika može odlučiti, mi imamo isto bodova kao Berlin i 16 golova više od njih. U Ligi prvaka imamo četvrtfinale protiv PSG-a. Svi ove godine jako gube, osciliraju, sve je to rezultat sve većih napora. Mi smo u Flensburgu izgubili 13. dobili ih doma 10, PSG je razbijen u Kupu 12 od Montpelliera, doma je dobio... PSG je u prednosti jer uzvrat igra doma, što je bila naša prednost lani. No, imamo iskusne igrače i bit će jako zanimljivo. Uz Kielce - Veszprem, to će biti najzanimljivije. Nama je ipak prioritet Prvenstvo, Liga prvaka je ništa posebno dok se ne dođe na Final four. Meni je žao da smo izgubili od Lemga i Leipziga ligu doma, jer da nismo sada bi sve bilo riješeno. No, to je tako - zaključio je Domagoj Duvnjak.

Linker
26. travanj 2024 00:00