Filip Glavaš

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
‘MALO SAM ZAKASNIO...‘

Dugo je čekao svoju priliku! Novo ime i iznenađenje u reprezentaciji Hrvatske: ‘Na to se ne želim vraćati‘

Riječanin je krenuo iz svog grada, preko Poreča do Slovenije, a sad se nada novom iskoraku.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. siječanj 2022. 16:43

Desna krila su nam uvijek bila jaka strana. Krenimo od Smajlagića, preko Džombe i Zrnića, do Horvata i Čupića... Sve ekstra klase. I zato je pogled na tu stranu uvijek vrlo oštar. A nakon ovih priprema i s razlogom, jer se u izboru Hrvoja Horvata za Euru prvi puta našao Filip Glavaš, Riječanin s domaćim stažom u Zametu, pa stažom u slovenskom Trebnju, koji dugo čeka svoju priliku. I sada je ona stigla ispred Josipa Božića Pavletića i Vlade Matanovića čije je reprezentativno iskustvo ipak malo duže. No, Glavaš se nametnuo se izborniku i to je presudilo.

Filip Glavaš pak nije potpuna novost, jer nekada je bio mladi reprezentativac, igrao odlično u domaćem prvenstvu čiji je bio ponajbolji strijelac, ali nekako je sve prolazilo pokraj njega. A on je otišao u Trebnje i tamo, uz Uroša Zormana, stasao u hrvatskog reprezentativca.

- Naravno da sam sretan da sam tu, to je prilika o kojoj sam maštao. Nisam totalna novost, jer sam za sadašnjeg izbornika igrao i u mladoj selekciji, dobro zna moje mogućnosti i kvalitete. Dobio sam priliku i nitko sretniji od mene.

Cilj je skinuti Celje

Puno je pomoglo slovensko Trebnje.

- Bio sam prije toga dobar i u hrvatskoj ligi, ali konkurencija je strašna tako da se moralo pričekati. Onda sam odlučio pokrenuti se, iz Poreča u kojem sam bio nakon Rijeke otišao sam u Trebnje i tu dobio sjajnu priliku. Izabrao sam dobar klub, dobio minutažu i to je za mene bio pun pogodak, a i u Sloveniji su sretni da sam uspio doći u priliku. Trebnje je ozbiljan klub, naša ambicija je u Sloveniji osvojiti Prvenstvo, mislim da to nije nemoguće, jer smo jedini dosad uspjeli u Celju, koje djeluje nepobjedivo, uzeti bod. U svakom slučaju to je veliki izazov. U Europskoj ligi smo za gol ispali od danskog Holstebroa, što je šteta, ali nije neka senzacija.

image

Filip Glavas

PRIVATNI ALBUM

Kakve su vaše osobne ambicije?

- Mene ugovor veže do kraja sezone pa ću nakon toga odlučiti što dalje. Važno je da ponuda ne nedostaje, a u svakom slučaju sam zadovoljan sa svim kako se rasplelo.

Sjetite li se juniorskih dana?

- Da, bili smo solidne generacija, jednom četvrti na Euru mislim, bili su u njoj Šipić, Mandić, ja... U svakom slučaju ulovio sam Horvatova pravila još onda i sada mi je zbog toga u svakom slučaju lakše.

Kasno ste otišli iz Rijeke?

- Možda, ne volim se vraćati na tu priču, jer sam svjestan koliko bismo danas bili dobri. Tu su samo u posljednje vrijeme Jaganjac, Lučin, Načinović, Tomljanović, Starčević, Martinović... No, moram se zahvaliti i Poreču koji mi je jako puno pomogao. A to što sam možda zakasnio, pa dobro da sam za to vrijeme sam završio tri godine brodostrojarstva, pa mogu reći da sam ipak zadovoljan sa svim. Sa 24 godine sam dovoljno mlad da me ambicija nije napustila.

Nismo briljirali nedavno u Sloveniji, na pripremnoj utakmici u Celju poraženi smo s osam razlike od domaćina.

- Da, dobili smo lekciju kako ne može, kako greške kažnjavaju selekcije koje imaju top klasu poput Janca. A svaka s kojom ćemo igrati u Mađarskoj tako nešto može. Mislim ipak da slika nije prava, da možemo bolje, da ćemo to pokazati i vrlo skoro u Osijeku, a ne sumnjam ni u Szegedu makar je ždrijeb vrlo težak, ali što je tu je, da bi mogao napraviti što želiš moraš u svakom trenutku biti pravi. Mislim da imamo kvalitetu pokazati puno. Sigurno da će dolazak igrača iz Njemačke puno donijeti.

Uvijek najviše moguće

Bit ćete na desnom krilu uz prekaljenog Ivana Čupića?

- Ja sam sretan da je tako, jer ta pozicija je uvijek bila vrh u reprezentaciji i spreman sam prihvati svaku ponuđenu priliku. I biti od pomoći da ostvarimo želje.

A želje su...

- Teško je planirati, malo je drukčija reprezentacija, ali Hrvatska je Hrvatska i uvijek želi napraviti najviše moguće. Koliko će to biti u ovom trenutku, vidjet ćemo, samo da nas zdravlje posluži, jer vremena su vrlo specifična - zaključio je Filip Glavaš.

Linker
19. travanj 2024 03:17