ANTE CIZMIC Cropix
ZADNJI VELIKI TEST

Francuska uvjerljivo pobijedila Hrvatsku, jedan od naših najvažnijih igrača dobio crveni karton

Prijateljsku utakmicu Francuske i Hrvatske pratimo iz minute u minutu
Piše: Renata Beluhan, SNObjavljeno: 17. srpanj 2024. 19:29

FRANCUSKA - HRVATSKA 31:26 (18:14)

CHARTRES Suci: Salah Morad i Arthur Brunner (Švicarska)

FRANCUSKA: Gerard (10), Desbonnet (5); Lenne 3, Minne 3, Remili 1, Prandi 3, Richardson 5, Tournat 1, N. Karabatić 1, Mahe, L. Karabatić, Fabregas 6, Descat 6, Porte 1, Nahi 1, Konan. Izbornik: Guillaume Gille

HRVATSKA: Kuzmanović (5), Mandić (5+1); Mihić 2, Šoštarić 8, Šarac 1, Načinović, Pavlović 2, Cindrić 2, Grahovac 1, Lučin, Martinović 4, Šipić 2, Glavaš 1, Srna 1, Klarica 1, Jelinić 1. Izbornik: Dagur Sigurdsson

ISKLJUČENJA: Francuska 6 min. (Porte, Nahi 2+2), Hrvatska 4 min. (Načinović, Srna - izravni crveni karton)


Hrvatska rukometna reprezentacija u Chartresu je izgubila od Francuske, olimpijskog pobjednika iz Tokija 2021. i domaćina skorašnjih OI, posljednji pripremni susret uoči olimpijskog turnira.

Hrvatska je u Francusku otputovala bez kapetana Domagoja Duvnjaka koji je ostao u Opatiji zbog manje rupture mišića soleusa (mišić stražnje strane potkoljenice) pa ga je izbornik odlučio poštedjeti nastupa u Chartresu. S reprezentacijom je tako u Francusku otišao Ivano Pavlović koji je prvobitno u utorak trebao biti oslobođen daljnjih treninga i vratiti se kući. Problema s ozljedama nisu pošteđeni ni Francuzi, a izbornik Guillaume Gille se najviše brine zbog ozljede šake sjajnog desnog vanjskog Dike Mema.

Naša reprezentacija je tijekom priprema za nastup na Igrama do sada odigrala samo jedan susret, protiv Egipta u Varaždinu 6. srpnja i slavila s 36:29. Francuzi su pak prije nekoliko dana u Dortmundu igrali s Nijemcima i izgubili 5 golova razlike (30:35), ali malo se toga moglo zaključiti iz tog dvoboja jer osim Mema nisu igrali ni Nedim Remili, Dylan Nahi i Elohim Prandi.

Nakon prvih 30 minuta susreta u Chartresu puno više razloga za zadovoljstvo imao je francuski izbornik Guillaume Gille jer su njegovi igrači od početka zagospodarili terenom, a olakšala im je i naša porozna igra u obrani. Francuzi su otvorili susret golom Ludovica Fabregasa s crte na asistenciju Nikole Karabatića, svaku našu pogrešku brzo su kažnjavala krila Descat i Lemme i nakon pet minuta je bilo 4:1 za domaćina. Točno na sredini poluvremena kontrom Descata prvi put su domaćini otišli na +5 (16:11) i držali 4-5 golova odmaka do završnice prvog dijela kad su naši igrači smanjili na samo -2 (16:14) petim golom Šoštarića. No, ekspresno s dva gola, Prandija i Minnea, Francuzi se opet odvajaju na +4 s koliko je i završilo prvo poluvrijeme. Fabregas je savršeno koristio obilje prostora u sredini naše obrane i prvo poluvrijeme završio s 4 gola, koliko je zabilo i lijevo krilo Hugo Descat, a iskusni Vincent Gerard je bio sjajni osigurač Francuza s 10 obrana.

Detalj koji se mora izdvojiti je izravni crveni karton Zvonimira Srne na isteku 17. minute. Udarac rukom u lice Nikole Karabatića poslao je našeg lijevog vanjskog na tribine i smanjio rotaciju u našoj momčadi.

Zanimljivo je da je Dagur Sigurdsson susret otvorio s Ivanom Pavlovićem na srednjem vanjskom, a uz njega su bili Tin Lučin i Ivan Martinović u vanjskoj liniji, Lovro Mihić i Mario Šoštarić na krilima, Veron Načinović na crti i Dominik Kuzmanović na golu (5 obrana). Cindrić je ušao u igru sredinom poluvremena, a svoju su priliku dobili i Klarica, koji je u jednom trenutku kratko bio i na desnom krilu, pa Srna sasvim sigurno kraće nego što je Sigurdsson računao, Šarac, Grahovac i Šipić.

Na startu drugog poluvremena Sigurdsson je na naš gol poslao Mateja Mandića (6 obrana), a Gerarda je na francuskom golu zamijenio Remi Desbonnet (5 obrana). Kao i na početku prvog dijela, Francuzi su i start drugog iskoristili za odvajanje. Nakon tri minute igre su imali +6, a prvih pet drugog poluvremena završili sa 7 golova razlike (22:15). Naši igrači u nekoliko navrata spuštali su se na -3, ali i propuštali prilike za eventualno potpuno približavanje. U završnici susreta Francuska je ponovo otišla na +6 (31:25), a Šoštarić je iz sedmerca postavio konačnih 31:26. Naš izbornik je dao priliku za igru svim igračima koje je vodio osim trećeg vratara Meštrića.

Fabregas i Descat su susret završili s po 6 golova, Richardson je dodao 5, dok je kod nas najefikasniji bio Šoštarić s osam golova, a po tri su zabili Martinović i Šipić.

KRAJ UTAKMICE

25:30 Francuzi su došli na plus pet, a zatim mi nismo iskoristili napad.

24:28 Još je pet minuta ostalo do kraja, igra se: gol za gol.

21:25 Evo Francuske opet na plus 4.

20:23 Još jednom Šoštarić sa sedam metara! Evo Hrvatske na minus 3.

19:23 Hrvatska je pogotkom Šoštarića došla na minus 4.

15:22 Evo i sedam pogodaka prednosti za domaćina...

15:21 Francuska prvi put ide na šest pogodaka prednosti...

31. ?

Počeo je drugi dio.

Francuska je puno bolje otvorila susret i vrlo brzo došla na prednost od četiri pogotka. Hrvatska je nešto bolje izgledala kako se bližio kraj prvog dijela, čak su i smanjili prednost na minus 2, ali su Francuzi vratili puls 4 i s tim završili prvi dio.

KRAJ PRVOG DIJELA

14:18 Francuska zabija dva, mi ne odgovaramo i opet smo na minus 4.

14:16 Hrvatska se vraća! Evo nas na samo minus 2, Šoštarić briljira.

12:15 Evo nas na minus tri!

11:15 Klarica zabija i smanjuje na minus 4 pet minuta prije kraja prvog dijela.

9:13 Šoštarić zabija iz sedmerca i smanjuje na minus 4.

7:11 ?

Nakon oštrog starta na Nikoli Karabatiću, Srna je zaradio crveni karton i za njega je utakmica gotova.

5:9 Izbornik Sigurdsson zove prvi timeout. Hrvatska ne izgleda dobro, Francuzi čvrsto drže prednost.

4:8 Evo Francuza i na plus 4...

2:5 Francuzi su vrlo rano došli na tri pogotka prednosti...

0:1 Francuska je zabila prvi pogodak (Fabregas).

1. ?

Počela je utakmica u Chartresu.

17.55 Igrači su izašli na teren te su na redu nacionalne himne.

Najavu piše: Dražen Pinević

Nakon sedam dana druge faze priprema za Olimpijske igre, hrvatska reprezentacija ima drugu provjeru ujedno i posljednju nakon koje deset dana kasnije kreće turnir u Parizu. Današnji suparnik je najteži mogući. Reprezentacija Francuske, koja je ne samo domaćin Olimpijskih igara, već i branitelj naslova pobjednika iz Tokija 2021.

Idilične dane u Opatiji bajnoj, gdje se reprezentacija sjajno osjeća i odlično trenira, poremetila je ozljeda kapetana Domagoja Duvnjaka. Riječ je o ozljedi mišića koja već nekoliko godina prati našeg kapetana. Stoga je obavio detaljne preglede magnetskom rezonancijom kod dr. Borisa Nemeca u Matuljima, koji su pokazali da Domagoj Duvnjak ima manju rupturu mišića soleusa pa ga je izbornik odlučio poštedjeti nastupa u Chartresu. Duvnjak ostaje u Opatiji s fizioterapeutom Josipom Režićem i kondicijskim trenerom Šimom Tomaševićem te nastavlja raditi po posebnom programu. S reprezentacijom je u Francusku zato otputovao Ivano Pavlović, koji je prvobitno u utorak trebao biti oslobođen treninga i vratiti se kući.

Reprezentacija je u Francusku otputovala čarterom s Krka i vratit će se odmah nakon utakmice, tako da će već u četvrtak imati redoviti trening u Opatiji. Budući da izbornik nije želio izgubiti tri dana putovanja redovnim linijama, pogotovo zbog mogućnosti kašnjenja u ljetnim gužvama, organiziran je čarter let preko najmanje pariške zračne luke u Beauvaisu.

- U Opatiji dobro treniramo, unaprjeđujemo našu igru, dok ćemo na ovoj utakmici s Francuskom vidjeti gdje smo i kako stojimo. Duvnjak je ostao u Opatiji, Pavlović je stoga išao s nama. Neće biti puno novoga u igri u odnosu na ono što ste već vidjeli, pokušat ćemo ostvariti neke nove taktičke zamisli. Francuska je domaćin Olimpijskih igara, i oni imaju problema s ozljedama, ali nema sumnje da se žele predstaviti u što boljem svjetlu na domaćem terenu. Vjerujem u dobru utakmicu.

Francuzi su prvu fazu svojih priprema počeli u rukometnom domu u Créteilu, tamo treniraju od 8. srpnja, uz “izlet” u Dortmund, gdje su u nedjelju izgubili od Njemačke 30:35. No, tamo su igrali bez Dike Mema (neće ga biti ni večeras, još je upitan za nastup na Igrama), Nedima Remilija, Dylana Nahija, Elohima Prandija, praktički okosnice momčadi u kojem inače caruje snaga i nevjerojatna individualna kvaliteta. Nakon Eura umjesto Bellahcenea vratio im se nakon duge stanke na gol Vincent Gerard. Uz njega je Desbonnet iz Montpelliera, dok je Bellahcene ostao na popisu rezervi za OI. Obrana ima temelj u dva diva, Luki Karabatiću koji je kapetan reprezentacije i Ludovicu Fabregasu, dok je kao treći uz njih za svaku priliku Karl Konan. To je glavni temelj igre Francuza. Uz njih u sredinu može još Nikola Karabatić i ostali po potrebi. Svakom su jako male šanse u igri jedan na jedan.

Krila će pokažnjavati svaku grešku protivnika, s lijeva jurišaju Descat i Nahi, s desna Lenne i Porte. Pivoti se odlično postavljaju u polukontri, dobro rade s vanjskom linijom, spomenutoj dvojici u obrani tu se dodaje Tournat koji je među pričuvama za OI.
Igru vodi Remili, jedini u sredini s obzirom na to da je Minne na popisu za OI među pričuvama, kako su zbog ozljede Mema ostali na samo jednom ljevaku, Richardsonu, tu je aktiviran Mahe pa izbornik Gino Gille ima neka neodgovorena pitanja. Danas bismo mogli vidjeti na koji će način pokušati odgovoriti...

Uglavnom, Gillov izbor se zove - raskoš i zato je Francuska gdje se god pojavi favorit. Jako malo lopti gube, jako visoki postotak realizacije imaju. Protiv toga je najteže.

Linker
08. rujan 2024 01:21