Francuska bolja od Irana

 JANEK SKARZYNSKI Afp
SVJETSKO PRVENSTVO

Francuzi i Španjolci uvjerljivo do četvrtfinala, potencijalne protivnike u slučaju čuda saznala i Hrvatska

Mađarska je zadržala izglede za plasman u nokaut-fazu, sad im se neke stvari moraju poklopiti.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 22:12

Šest susreta drugog kruga u skupinama u Goteborgu i Krakowu odigrano je u petak. Nakon njih izvjesno je da su mjesta u četvrtfinalu iz skupine u Krakowu osigurali Francuska i Španjolska čiji će međusobni dvoboj u posljednjem kolu odrediti konačnu poziciju za četvrtfinale.

Njihovi protivnici tamo trebali bi biti Norveška i Njemačka čiji će sudar vjerojatno odlučiti isto, ne naprave li Nizozemci čudo. U skupini u Goteborgu Švedska je četvrtfinalist, bit će broj 1, a o dvojci će odlučivati Island i Portugal. Portugal zadnje kolo igra sa Švedskom, a Island sa Brazilom. Dakle, sve je moguće. Portugalu igra samo pobjeda ako Island dobije Brazil. Oni se spajaju s našom grupom u kojoj bi Danska i Egipat trebali proći dalje, a broj 1 će odlučiti njihov međusobni dvoboj u ponedjeljak. Pobjednik će pobjeći od Švedske u četvrtfinalu, a kako je Švedska domaćin to je vrlo poželjno.

U utakmicama u petak u skupini u Krakowu prvo je Španjolska svladala Sloveniju 31:26. Odriozola sa 6 golova bio je najefikasniji Španjolac, dok je za Sloveniju Dolenec zabio 7. U drugom susretu Francuska – Iran 41:29. Kod Francuza Tournat i Briet po 6 komada, kod Irana Yadegari 7. U posljednjem dvoboju dana Poljska je svladala Crnu Goru 27:20. Najefikasniji Poljak bio je sa 6 golova Jadrasczyk, a kod Crne Gore je 5 zabio Miloš Vujović.

U skupini u Goteborgu Portugal je prvo svladao Zelenortske otoke 35:23. Kod Portugalaca 9 pogodaka Areie, kod Zelenorćana Pina je zabio 6. U drugom susretu Mađarska – Brazil 28:25, Lekai 7 za Mađarsku, Monte 6 za Brazil i ponovo crveni karton za Siposa koji je isključen i u susretu protiv Portugala na kraju prve faze natjecanja. U posljednjem susretu dana u velikom skandinavskom derbiju Švedska – Island 35:30. Šveđani u četvrtfinalu. Najefikasniji Pellas kod domaćina sa 8 pogodaka, koliko je zabio i Elisson za Islanđane.

Igrani su i susreti drugog kola President Cupa u Plocku u skupini 1: Čile – Urugvaj 34:24 i Saudijska Arabija – Južna Koreja 23:34. Tu će Čile o Koreja odlučiti o finalistu President Cupa u zadnjem kolu skupine međusobno.

Linker
26. travanj 2024 13:37