Ana Debelić

 RONALD GORSIC Cropix
ANA DEBELIĆ ZA SN

Glavna zvijezda zbog porodiljskog dopusta propušta SP u Švedskoj: ‘Želja je otići do OI kvalifikacija, ali...‘

‘Najviše će ovisiti o nama, svaka promjena nosi nešto novo‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. studeni 2023. 17:53

Ana Debelić je na porodiljskom dopustu. Evelina je oko tri mjeseca stara i trenutno joj je preokupacija. Činjenica da je neće biti u dresu reprezentacije je veliki problem za Ivicu Obrvana, jer Ana Debelić je posljednjih godina ponajbolja kružna napadačica Europe i igračica dvostrukog uzastopnog europskog prvaka Vipersa iz Kristiansanda.

Kako je biti doma dok je reprezentacija na okupu?

- Trenutno su u prvom planu druge preokupacije. Sve ide svojim tijekom, a s curama se čujem stalno, prati kakve su i što se događa. Što se mene tiče ja sam dva mjeseca nakon poroda počela lagano trenirati, prvo traka, pa orbitrek, pa polako i sve ostalo. Nešto sam se dobila u trudnoći, tako da to polako mora dole, ali sve na neki način ide po planu, sve je dobro organizirano.

Hoćete li uspjeti do Goteborga?

- Vjerujem da hoćemo, jer bismo nastavili malo prema Hrvatskoj. Voljela bih biti blizu curama na SP.

Kako vam se čine promjene koje su nastupile?

- Svaka promjena donese nešto novog i boljeg, tako će nadam se i ova. Mi smo dugo radile sa trenerom Šoštarićem, navikle smo na neke stvari, sada je došao novi izbornik on ima svoje postavke, želje, planove, sve to se treba uklopiti u cjelinu i sigurno da i njemu nije lako u takvim okolnostima. Čujem da cure dobro dišu, da je sve ok, a dalje ćemo vidjeti.

Čeka nas težak posao?

- Istina, želja je otići do OI kvalifikacija, ali to neće biti lako. To će ovisiti o puno stvari, jedna je zdravlje naših igračica, druga je fizička sprema bez koje je na ovim natjecanjima dosta teško, a ista će se vidjeti u utakmici protiv Švedske, jer te skandinavske ekipe jao puno trče, imaju vrlo jak ritam kojim često lome protivnike.

Mnogi prečesto spominju Senegal?

- Ima razloga. Moja francuska reprezentativka Sercien Uglin iz Vipersa koja je trenutno ozlijeđena kaže da se radi o igračicama koje igraju jako dobro u Francuskoj. One su tehnički potkovane, prepoznaju rukomet, sada su čujem u Niombili dobili i veliki plus i zato na startu treba biti oprezan. I dobro je da smo igrali protiv Konga na Croatia Cupu, jer je to nešto slično, ali mislim da je u ovom trenutku uz dužno poštovanje Kongo nešto slabiji od Senegala, makar je bio ispred njega na prvenstvu Afrike.

Često se spominje drugi krug?

- Logično. Tu bismo trebali tražiti odgovore, a mislim da bismo odgovore o tome koliko možemo mi trebali imati nakon prvog kruga. Drugi krug bi trebao donijeti Crnu Goru, Mađarsku i Kamerun, to su dobre reprezentacije, ali reprezentacije protiv kojih se da igrati. Ne treba stvari uzimati zdravo za gotovo, recimo mi smo Mađarsku dobile dvaput na posljednja dva velika natjecanja, ali to su sve ozbiljne igračice jake lige. Crna Gora je jaka i izvan terena, pokazalo je to i prošlo EP, to se ne smije podcijeniti, tako da treba biti čvrsto na zemlji i ne letjeti dok se ne odradi utakmica. I njima su igri olimpijske kvalifikacije i one to žele.

Vaš Vipers ne izgleda dobro ove sezone, često posrćete u Ligi prvakinja?

- Nadam se da ćemo proći skupinu, to je realno najvažnije. Imali smo dosta problema s ozljedama, bila je promjena trenera Gjekstad za Hlavatyja, a svaka promjena traži svoje. A s druge strane zahtjevi sa dva europska naslova u nizu su jako visoko. Kada se kompletiramo, bit će to drugačija priča. To su stvari koje se jednostavno događaju, makar mi nismo navikli na njih.

Linker
21. travanj 2024 23:01