Zlatko Horvat, Željko Musa i Mate Šunjić

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX Cropix
MATE ŠUNJIĆ

Hrvat koji brani u Francuskoj uoči Eura: ‘Reprezentacija je svetinja! Francuzi su u koroni, vidjet ćemo...‘

Srbija je s novim izbornikom nova momčad, a Ukrajina pak igra ozbiljan rukomet.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. prosinac 2021. 21:02

Uvijek tu negdje i kada je potrebno. Uvijek dobre volje, premda je u 34 godine prošao mnogo toga. Ni danas, iako igra u Francuskoj, nije sve savršeno kako bi trebalo biti, ali Mate Šunjić je čvrsta glava i na golu Ivryja brani još jednu dobru sezonu. Ivry je trenutno drugoligaš, Mate je nositelj igre, Ivry je vodeći, a naš je golman s 34 posto obrana trenutno četvrti vratar lige, na čijem je čelu proslavljeni francuski vratar Cyril Doumolin.

Priključio se Mate u drugom dijelu priprema u Poreču nakon Božića, jer se u Francuskoj igralo do tada.

- Malo Zagreb, malo doma Metković i to je to. Bilo je kratko, ali brzo, a imam osjećaj da je bilo i duže nego što jest, jer sam bio na više mjesta. Sada sam u Poreču, sve u najboljem redu.

Momčad je ostala

Kako je Mati u Ivryju?

- Dobro je, mi smo prošle godine zbog korone u drugom dijelu sezone bili u jednom košmaru. Imali smo puno zaraženih, imali smo puno odgoda, ali u konačnici nismo uspjeli odgoditi sve jer je Liga inzistirala da se sve odigra, pa nam se dogodilo da cijelu jednu polusezonu odigramo u mjesec dana. U tom periodu smo ostali zbog napornog ritma i ozljeda bez 4-5 važnih igrača. Čak smo i usprkos svemu, puno toga dobili, ali smo na kraju bilo bili kratki za pobjedu, morali smo u Drugu ligu.

No, glava je ostala visoko...

- Kostur je zadržan i pojačan s planiranim igračima. I godina je odlična, imali smo jedan poraz na startu i sve ide svojim tijekom. Na kraju polusezone smo uvjerljivo vodeći s devet bodova prednosti, a recimo Tremblay koji je uložio znatno više, čiji je plan bio Prva liga, već se dosta puta poskliznuo. Ja vjerujem da će tako i ostati, jer samo prvi ulazi u Prvu ligu direktno, dok ostali razigravaju za ulazak u dosta kompliciranom sustavu. Ali, kažem, zbog ove situacije nikad ne znaš i želimo ostati oprezni do kraja.

Vi ste u tome svemu na dobroj razini?

- Pa nikad nije zgodno govoriti o sebi, ali branim puno i stalno. Treneri imaju dosta, da ne kažem i previše povjerenja u mene. Rezultati pokazuju da nema ništa bez vratara.

Uvijek sam tu

Mate malo dođe u reprezentaciju, malo ga nema, uvijek nekako na mala vrata?

- Ja sam navikao, kad me zovu ja sam tu. Meni je reprezentacija uvijek bila svetinja i kakva god da je uloga nema problema. To će i ostati. Ako na bilo koji način mogu pomoći uvijek sam na raspolaganju.

Prošlo je godina...

- Iskustva se skupilo s 34 godine, konstruktivnost mi nikad nije bila problem. Kroz povijest se mijenjala uloga, ali reprezentacija nije za individualna pokazivanja.

Dugo se znate s novim izbornikom?

- Cveba i ja se znamo još od derbija Medveščaka i Dubrave, kada smo igrali jedan protiv drugog. Mlad je trener i to je dosta velika promjena.

Pripreme su drugačije, jako je puno posla, tim je nešto drugačiji.

- Važno je da svi damo sve, napravimo što treba. Treba ustanoviti ciljeve, ali teško je biti pametan u ovoj situaciji. Evidentno je da je dosta toga promijenjeno. Euro nakon OI bude uvijek specifičan, sigurno će i ovaj imati svoju priču. Mi kao Hrvatska uvijek težimo visoko, ali treba biti realan, jer i drugi ulažu i rade jako dobro.

Kako komentirate igru kuglica u izboru skupina?

- Ždrijeb je dosta težak, najteže je to što prolaze dvije selekcije. A naša skupina je vrlo nezgodna, čak i Ukrajina koja igra ozbiljan rukomet. O Francuskoj i Srbiji sve je znano, Francuska je Francuska, Srbija je s novim izbornikom drugačiji tim. Mi s druge strane volimo takve izazove, više nego kada igramo s nekim nazovi slabijim, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi.

Obrana je uvijek ključ

Tu je imao i dodatak...

- Francuzi su u koroni trenutno, zato kažem teško je bilo što prognozirati. Da odradimo prvo ovo što treba pa ćemo vidjeti što će biti.

Malo ste natjecanja prošli, a uvijek ste tu blizu?

- Istina, tako su se složile kockice. Puno sam prošao utakmica, prijateljskih turnira, bio sam i zadnji puta u Egiptu kada se Šego ozlijedio, pa sam ga kratko mijenjao. Uglavnom, nije mi novo nakon toliko godina.

U srijedu ćemo u Sloveniju na prijateljski uzvrat.

- Dobra provjera sigurno, jer je top protivnik. Ono što je ključ je da od starta složimo obranu, jer ona je uvijek bila naš prepoznatljiv znak. Slažem se bez dobrih vratara nema danas u rukometu uspjeha, ali znam i koliko vrataru znači dobra obrana. Dakle, jasno nam je u kom pravcu treba ići – zaključio je Mate Šunjić.

Linker
03. svibanj 2024 05:15