Okupljanje ženske rukometne reprezentacije, Zagreb, 27.02.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/kolektiff

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
PONOVO ZAJEDNO

Hrvatska igra dvije utakmice protiv Srbije, Šoštarić postavlja temelje za dvoboje sa Slovakinjama

Hrvatska ženska reprezentacija okupila se prvi put u 2023. i nakon nekoliko treninga u Prelogu putuje u Staru Pazovu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. veljača 2023. 17:00

Izbornik hrvatske seniorske ženske reprezentacije Nenad Šoštarić okupio je 18 igračica na jednotjednim pripremama. Reprezentacija se u ponedjeljak okupila u Zagrebu i odmah otputovala u Prelog gdje će boraviti do srijede, odraditi tri treninga i dio marketinških obveza prema sponzorima Saveza. Nakon toga putuje u Staru Pazovu u kamp Srpskog nogometnog saveza na zajednički trening i dvije prijateljske utakmice zatvorenog tipa s reprezentacijom Srbije.

Ovo je prvo okupljanje ženske reprezentacije nakon Europskog prvenstva, a od prvotno pozvanih igračica pripreme će zbog ozljeda i bolesti propustiti Ana Debelić, Tena Petika i Larissa Kalaus. Umjesto njih s liste pričuva pozvane su Ana Malec, Tina Barišić i Kristina Prkačin.

Ovo je tzv. EHF Team Week, odnosno prilika da izbornici okupe svoje reprezentacije, a pred našom je uskoro, idući mjesec, iznimno važan dvoboje dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Slovačke pa će biti dosta posla za igračice izbornika Šoštarića.

- Dobili smo jakog suparnika u kvalifikacijama, jednog od najjačih koje smo mogli i sad ćemo odraditi dva mikro ciklusa. U jednom ćemo raditi dosta na taktici igre u obrani i napadu, dodat ćemo neke detalje, a dva susreta protiv Srbije bit će nam dobar pokazatelj za ono što slijedi - rekao je izbornik Šoštarić.

Naravno da je izbornik već uvelike okrenut Slovakinjama i proučava njihovu igru.

- Gledao sam kako igraju, imaju već godinu i pol imaju novog izbornika, Jorgea Dueñasa, koji je vodio reprezentacije Španjolske i Brazila. Igraju španjolski stil rukometa, ali ženski, znači agresivnu 6-0 zonu s puno dubokih izlazaka, strašno brzo u napadu, puno igraju s pivotkinjama i imaju jako dobru vanjsku liniju. Vrlo kvalitetna ekipa i moramo biti jako oprezni.

U reprezentaciji ima nekih novosti, ima onih koje su odsutne zbog ozljeda, ali imamo i povratnicu nakon ozljede Dejanu Milosavljević.

- Klara Birtić se pokazala kroz Ligu prvakinja i domaće prvenstvo i kao ljevakinja na desnom vanjskom može nam donijeti dodatnu vrijednost, igra i obranu i napad što je vrlo bitno. Vratila nam se Dejana Milosavljević, koja je hvala Bogu zdrava, ali još ne znamo kad će se moći priključiti Ćamila Milosavljević, a na ovoj akciji nema Ivane Kapitanović, koja je molila da ju oslobodimo zbog osobnih problema i složio sam se s time. Ono što nije dobro, Ana Debelić je ponovo ozlijedila rame i to moramo vidjeti što će biti jer to je ozbiljna stvar.

Dejana Milosavljević je naravno sretna što je ponovo u reprezentativnom okruženju.

- Lijepo se napokon vratiti zdrava. Mislim da ćemo napraviti dobar uvodni dio, isprobati sve što trebamo i dobro se pripremiti za ono što nas čeka. Poznajemo dosta igračica Slovačke, ali sad ćemo se koncentrirati na sebe, a izborniku ćemo prepustiti da prikupi sve informacije o Slovakinjama koje nam trebaju. (rb)

Reprezentativke na pripremama

Golmanice: Tea Pijević (Alba Fehervar, Mađ). Lucija Bešen (Podravka Vegeta), Antonija Tucaković (Podravka Vegeta)

Krila: Paula Posavec (Gloria Bistrita, Rum). Andrea Šimara (Podravka Vegeta), Tena Japundža (Lokomotiva), Ana Turk (Podravka Vegeta)

Pivotkinje: Katarina Ježić (Vipers, Nor), Sara Šenvald (Podravka Vegeta)

Vanjske igračice: Valentina Blažević (Gloria Buzau, Rum), Tina Barišić (Podravka Vegeta), Dejana Milosavljević (Siofok, Mađ), Ana Malec (Lokomotiva), Stela Posavec (Lokomotiva), Kristina Prkačin (Gloria Buzau, Rum), Dora Kalaus (Podravka Vegeta), Klara Birtić (Lokomotiva), Katarina Pavlović (Targu Jiu, Rum)

Pričuvne igračice: Mara Budić (Dugo Selo ‘55), Ema Guskić (Podravka Vegeta), Lucija Ercegović (Split 2010), Lara Burić (Lokomotiva), Josipa Bebek (Dugo Selo ‘55).

Linker
26. travanj 2024 23:26