Ante Čizmić/Cropix
DOMAGOJ DUVNJAK ZA SN:

‘Hrvatska ima velik potencijal, a sve reprezentacije osim Danske imaju isti problem. Oni su stroj‘

‘Uoči dolaska imat ću priliku biti uz obitelj, a to se jako rijetko kada dogodilo posljednjih godina‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. studeni 2023. 11:33

On nikad nije bolestan, ozlijeđen, a kada ga nema onda ga stvarno nema ni u dresu Kiela ni u dresu Hrvatske. Zato je on pravi kapetan hrvatske rukometne reprezentacije oko kojeg se uvijek vrti naš optimizam uoči velikih natjecanja. Domagoj Duvnjak proteklih tjedan dana u Poreču odradio je s klasičnim žarom, dobro igra u Kielu i sve što mu sada treba je zdravlje uoči Eura koji će se u siječnju igrati u Njemačkoj.

Kako je bilo u Poreču?

- Pa, iskreno rečeno dobro. Radili smo puno, odradili mislim desetak treninga plus utakmicu. Što mi je bilo najbolje? To kada smo se našli svi skupa na večeri, jer smo radili u dvije skupine i praktično se svi skupa nismo mogli ni podružiti, a neke sam vidio prvi puta, nisam ih imao priliku vidjeti na ovakvim okupljanjima.

Što se radilo, na čemu najviše?

- Radili smo svašta, sve što bi nam moglo koristiti u vremenu koje dolazi. I obrane sve, i napad. Izbornik je bio zadovoljan, vidio je stvari koje je želio. Nažalost što jedino nismo bili kompletni, jer su nam falili jaki igrači iz udarne postave u posljednje vrijeme, ali to je jednostavno danas tako.

I koji je zaključak, ima li tu čega, jer na prošlim velikim natjecanjima se baš nismo proslavili?

- Rekao bih da ima potencijala i to odličnog. E sad kako će to izgledati na velikom natjecanju to je teško reći, teško bi bilo i da smo igrali prijateljske utakmice, jer to sve na njima, ni na treninzima, nikada ne bude idealno. Vidjet ćemo kako će izbornik odlučiti, mi samo možemo poželjeti da igrači koji nam trebaju svi igraju puno u klubovima, jer to je jedini način da napredujemo. Nikad ne možeš znati gdje griješiš, ako ne igraš. I drugo bitno, da budemo svi zdravi kada za to dođe vrijeme, jer te ozljede danas mogu odrediti puno toga, ne samo nama nego i svima drugima.

Osim Dancima?

- Dobro, to kako oni izgledaju je specifično i oni su na neki način već stroj. Mogu si priuštiti da poštede Hansena, može ne biti Pytlicka, može na gol doći prvi puta Nilsen da se ne vidi da nema Greeena i Mollera, ne mora igrati Hoxer uopće, makar je najbolji igrač Aalborga u Ligi prvaka, imaju tri pivota Jorgensena, Halda i Saugstrupa, stvarno su postali stroj posljednjih godina i zato su tu gdje jesu.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

A naši protivnici na Euru uskoro…

- Svi za respekt, apsolutno. Čak i Rumunjska nakon što je izgubila dvije utakmice 10 i 20 razlike, jer bez obzira na to Xavi Pasqual je trener koji jako dobro zna što radi i što mu u ovom trenutku treba. O Španjolskoj ne treba trošiti riječi. Još su prije tri godine rekli da su stari, spori, a oni su stalno vrh. I sada mi kaže Reinkind s kojim igram u Kielu da su odlični makar nisu na Zlatnoj ligi imali Dušebajeva, Maquedu, Canellasa, makar su probali neka mlade snage. Oni jednostavno igraju odličan rukomet kojem se jako teško oduprijeti, jer za to moraš biti konstanta svih 60 minuta, a to nije nimalo jednostavno. A kada smo već kod protivnika tu je Austrija koja dobije Portugal bez mog Bylika 7 golova razlike, koja osvoji turnir u Tunisu, koju odlično i dugo vodi Aleš Pajović.

Usput, zašto nije igrao vaš suigrač u Kielu Bylik?

- Zato što treba postati otac, pa su ga oslobodili. Da je bilo negdje bliže od Tunisa, sigurno bi igrao.

I gdje smo tu mi?

- Tu smo, vidjet ćemo. U situaciji smo da sve moramo maksimalno respektirati. Kažem, potencijala ima…

Što se događa s Kielom, teško se sjetiti sezone kada je Kiel nakon samo desetak kola ostao bez šanse u borbi za naslov prvaka Njemačke?

- Da, rijetko se događa, mislim da je zadnji puta bilo 2017. i tada smo završili peti u ligi. Ništa, nismo bili dobri i to je to. Malo su se stvari nadovezale, odu nam tri važna igrača Landin, Sagosen i Zarabec, imamo nekoliko ozlijeđenih kao što je Weinhold, Gurbindo, kao što je bio Pekeler, dobili smo nekoliko novih igrača, oni su dosta mladi kao Skypagotu, novi vratar Belhacene, Bylik se vratio iz ozljede i duge stanke i u takvoj situaciji padovi se jednostavno događaju. No, padamo i dižemo se, borimo se sami sa sobom.

Bacili ste se na Ligu prvaka?

- Mislite ono, ne ide u ligi, pa smo to prekrižili i posvetili se Ligi prvaka? A, nema toga ovdje. Svaka utakmica u svakom natjecanju za Kiel je jednako važna. Pokrenuli smo se i u ligi protiv Hannovera, dobili smo Pariz koji nas je lani izbacio iz Lige prvaka na gostovanju, stvarno smo dobro izgledali i to je potvrda da momčad vrijedi, ali to se ne pokaže uvijek. I nama je teško palo, no moramo se nositi s tim.

Jedino ste Zagreb lako prošli?

- Istina, ulovili smo ih na krivoj nozi i to nije bilo teško za nas, ali Zagreb ove sezone igra odličan rukomet, nije trebao izgubiti ni bod doma protiv Aalborga, ni u Szegedu oba, ne bih dodao ništa na to. I drago mi je za vidjeti i i Zagreb u Ligi prvaka i Nexe u Europa ligi igraju dobar rukomet, da su konkurentni svima i to je jako dobro za sve nas.

Dobro vam je došlo da ne morate na Super Globe u ovom dijelu sezone?

- Da, ali smo već u četvrtak u Hannoveru, pa u nedjelju gostujemo kod RN Lowena, a velika većina nas je bila odsutna prošli tjedan - Mrkva, Landin, Reinkind, Skipagotu, Overby, ja… Sve to treba vratiti u dobro stanje vrlo brzo.

Kada ćete se vratiti u Hrvatsku?

- Pripreme za Euro trebaju mi početi 26. studenog. Inače, Bundesligu čemo ove godine završiti 20. studenog tako da ću uoči dolaska na priprema imati priliku odmoriti i biti uz obitelj, a to se jako rijetko kada dogodilo posljednjih godina.

Kako Nijemci pripremaju Euro u siječnju?

- U Njemačkoj je rukomet spektakl, događaj broj 1 i već sada je jasno da će sve tako i izgledati u siječnju. Pripremaju tu prvu utakmicu u Dusseldorfu uz velike najave. Karte se prodaju naveliko, a mi ćemo igrati u Mannheimu gdje ćemo imati veliku podršku naših ljudi koji tamo žive. Trebat će nam, a to je iz iskustva znam veliki motiv svakome da se pokaže u najboljem svjetlu.

Ponovio je dvije ključne stvari po njemu…

- Najvažnije u ovom trenutku da nam igrači što više igraju u svojim klubovima i da po mogućnosti svi na početak priprema za Euro dođemo zdravi. S ta dva preduvjeta i s potencijalom koji postoji možemo vjerovati da se stvari mogu dobro odvijati. To je puno važnije od bilo kakvih obećanja u ovom trenutku, a priča je uvijek sličan, uvijek se zna tko su favoriti, tko ne, tu se samo možemo ponavljati - zaključio je Domagoj Duvnjak.

Linker
28. travanj 2024 07:04