Hrvatski rukometni reprezentativci

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
ČEKA NAS TEŽAK POSAO

Hrvatska je na velikoj prekretnici! Sve moramo znati prije SP-a, jer vremena za popravak neće biti

Ulazi se u vrijeme velikih napora, trebat će jako dobro osmisliti sve prije nego odemo na Mundijal.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. listopad 2022. 17:14

Još ovaj tjedan, malo Europe i malo domaćeg rukometa, a onda se vraćamo reprezentaciji. Počinju kvalifikacije za Euro 2024. u Njemačkoj. Tamo iz skupine od četiri selekcije vode prva dva mjesta. Realno je da to ostvarimo. Prvo ćemo 12. listopada u Varaždinu igrati s Grcima, onda 16. listopada u belgijskom Hasseltu. Plan je četiri boda, ali ne samo četiri boda.

Samo dva mjeseca kasnije “iz punog trka”, iz napona sezone, ići ćemo na Svjetsko prvenstvo u Švedsku. Na njemu ćemo morati biti među prvih sedam da bismo izborili četvrtfinale, jer ono je jedina šansa da uđemo u olimpijske kvalifikacije za Pariz. Podsjetimo, prošle u Montpellieru zbog Portugala nismo prošli i to je uz onaj minus iz 2000. kada nismo otišli u Sydney najveći neuspjeh hrvatskog rukometa u povijesti. Bili smo loši i na SP u Egiptu i na EP u Mađarskoj, tako da pad treba zaustaviti što je bolje moguće.

Ulazimo u vrijeme velikih napora, velikih ozljeda, problema i trebat će jako dobro osmisliti sve prije nego li odemo u Švedsku. Tamo osmišljavati nećemo moći ništa, jer za to jednostavno neće biti vremena. Računica je vrlo jednostavna. Maksimum u prvom krugu olakšao bi drugi u kojem bi si mogli priuštiti poraz od domaćina Danaca, smanjiti mogući pritisak. Bit će to jako težak posao, makar treba naglasiti da je posljednje SP pokazalo da mi nismo sigurni ni protiv na papiru slabijih.

image

Hrvoje Horvat

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Moramo biti sigurni

E sad, ljeto smo propustili, Mediteranske igre nas nisu zanimale. Tamo su možda neki mladi igrači mogli dobiti šansu plus, pa da sada budemo na čisto s kim i koliko možemo računati. Zato nemamo pravo na rečenicu da nema vremena za neke stvari. Situacija traži čistu sliku, čiste odluke u kojima se mora znati kada i kako u kojem trenutku na koga računamo. Nema dvojbe da imamo dobru reprezentaciju, ali nema ni dvojbe da je u njoj puno nedefiniranih stvari i zato ova akcija koja slijedi mora dati konkretnu sliku stanja. Nemamo pravo nikoga čekati, nemamo pravo tražiti u Švedskoj tko će biti iznenađenje u našoj igri, kao što je u Mađarskoj bio Tin Lučin. Moramo znati točno kojih je 16 ljudi ključ i koje su to zamjene koje mogu uskočiti dogodi li se problem. Moramo biti sigurni.

A nedefiniranih stvari je dosta. Recimo, definiraju su vratari Pešić i Šego, nije problem Mandić na lijevom krilu, oko trojke Duvnjak - Cindrić - Karačić s pravilno raspoređenim poslom možemo slagati ostatak momčadi. Lučin nam se nametnuo kao lijevi vanjski, ali tu su i Mamić i Jaganjac i Šarac i Srna, kojeg sada vjerojatno neće biti, može komotno biti i Ivanković koji je sve bolji u Celju. Tu treba izabrati, po kvaliteti, jer postoje i drugačiji izbori. Imamo situaciju s ljevacima među kojima je Klarica možda trenutno i broj 1, a Klarica to nikad nije bio, dok je u reprezentaciji dosad to bio Martinović. Ali Melsungen zbog njega ne igra dobro, njegova obrana i dalje je nedefinirana, a mi tako ne možemo. Imamo situaciju s pivotima kod kojih je s Marićem slična situacija kao s Martinovićem, dok Šipić igra odlično, ali ne igra na istoj razini kao Marić recimo. Nije nam se još kao broj 1 nametnuo ni Načinović. Musa je pak u godinama u kojima mu treba dobro složiti program za osam utakmica na Euru, jer sve izdržati ne može.

Težak posao za Horvata

Čupić još nije dobar u Zagrebu kao lani, dok je drugo desno krilo Glavaš koji ne igra na visokoj europskoj razini. Imamo situaciju da je Štrlek odličan i čekamo da to bude ponovo i Jelinić. Dakle, imamo puno nedefiniranih stvari, a jako malo vremena da bismo sve postavili na mjesto. U tjednu u kojem će se reprezentacija okupiti imat ćemo dvije utakmice, jedno putovanje i tu treba vidjeti s igračima možemo li biti momčad kakvu svi želimo ili je samo važno biti u reprezentaciji pa kako god da prošli.

Hrvoje Horvat je pred teškim poslom. Važno mu je samo dobiti dvije utakmice u kvalifikacijama, bilo kako, a puno važnije mu je dobiti definiranu sliku onoga što nas čeka u prosincu i siječnju. Ne treba računati na idealno stanje jer sezona je u punom jeku, s tim uvijek dolaze i problemi. Uostalom, nikad nije bilo idealno, ali smo izgubili nit - kako. Nju treba pronaći.

Linker
19. travanj 2024 11:50