Domagoj Duvnjak i Marin Jelinić

 Ante Čizmić/Cropix
PAKLEN ŽDRIJEB

Hrvatska je sada prva u redu za olimpijske kvalifikacije, ali čeka je nikad teži put do Pariza 2024.

Naša će reprezentacija vjerojatno završiti u skupini u kojoj će igrati tri europske momčadi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 11:03

U siječnju 2024. godine održat će se Europsko prvenstvo u Njemačkoj i Afričko prvenstvo u Egiptu. O njima će ovisiti hoće li Hrvatska dobiti priliku za sudjelovanje u olimpijskim kvalifikacijama za nastup 2024. u Parizu. Izgledi su realni, ali ništa nije sigurno. Može se dogoditi da Egipat ne bude prvak Afrike ili da nijedna od osam selekcija koje su igrale četvrtfinale SP u Švedskoj ne bude europski prvak, nego recimo Island, Srbija, Slovenija, Mađarska…

Poklopi li se takva situacija, jedina opcija može ostati pozivnica na jedno od dva mjesta s Eura koja već nisu ni na jedan način osigurali olimpijske kvalifikacije. A ni to ne mora niti sigurno koliko god izgledno izgledalo.

Dakle, morat ćemo čekati godinu dana i nadati se da će sve ispasti kako želimo. Ali kako god da ispadne, neće nam vjerojatno biti lako, jer bismo, kako stvari stoje, upali u skupinu s tri europske selekcije, a vidjeli smo na prošlim kvalifikacija u Montpellieru koliko to može biti opasno.

Slovencima isti scenarij

Za sada je važno znati da su OI osigurali domaćin Francuska i Danska. Naime, ako Francuzi budu svjetski prvaci, Danska će kao najbolja druga sa SP ići direktno na OI, jer su Francuzi kao domaćini direktno unutra.

Dakle i osmo mjesto s ovog SP ide u kvalifikacije za OI, a mi kao deveti sada smo prvi u redu čekanja. Idealno bi bilo da prvak Europe bude netko od prvih mjesta ovdje, a prvak Afrike Egipat, jer bi u tom slučaju za OI igrale i 9. i 10. selekcija sa Svjetskog prvenstva. Dakle, u igri smo sada još mi i Slovenija, ali i jednima i drugima zagarantirane su skupine sa po tri europske selekcije, dogodi li se tako nešto.

Za prošle OI u kvalifikacije su ušli i Brazilci kao deveti, jer su Španjolska, koja je tada bila sedma, i Egipat, koji je tada bio osmi, izborili direktna mjesta na OI zahvaljujući osvajanju kontinentalnih naslova.

Slijedi vrijeme neizvjesnosti

Europa je na Euru u Austriji 2020. dobila još dvije selekcije koje to pravo nisu izborile kroz plasman na SP, to su bile Slovenija kao Europa 1 i Portugal kao Europa 2. Slovenija nije prošla na turniru u Njemačkoj, jer je bila treća iza domaćina i Švedske, samo ispred Alžira, a Portugal je prošao u Montpellieru uz Francusku izbacivši nas i Tunis. Brazil kao deveti sa SP lako prošao na turniru u Podgorici kao drugi iza domaćina, a ispred Koreje i Čilea koja je bila najlakša. Zato je najbolji biti posljednji koji sa SP ulazi u taj olimpijski kvalifikacijski krug i lakše bi bilo da sa SP ne uđe deseti, što je isto tako moguće vrlo lako.

Uglavnom, čeka nas dosta neizvjesnosti, čeka nas promjena, čekaju nas kvalifikacije za Euro, pa i sam Euro dogodine u siječnju gdje sve mora biti ‘na čistu‘ da bismo OI kvalifikacije dočekali čiste glave. Dakle, znamo sve što nas čeka i neće se moći reći da je bilo malo vremena, kao što se nije moglo reći ni za SP u Švedskoj za koje smo imali tri godine pripreme, a nismo napravili posao po koji idemo.

Linker
21. travanj 2024 09:52