Hrvatska ženska rukometna reprezentacija

 VLADO KOS/Cropix
OBJAVLJEN ŽDRIJEB

Hrvatska na SP-u u skupini sa Švedskom, Kinom i Senegalom, cilj je izboriti četvrtfinale

Izabranice Nenada Šoštarića igrat će u dvorani Scandinavium u Göteborgu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. srpanj 2023. 17:03

U Göteborgu je u legendarnoj Scandinavium Areni u četvrtak popodne izvučen ždrijeb SP rukometašica koje će se igrati u studenom i prosincu ove godine. Izvlačile su uz čelnike IHF-a Patrica Struba i Pera Bertelsena, švedska reprezentativka Jamina Roberts i norveška reprezentativka Kari Brattseth. Predstavljena je i maskota SP, vjeverica Vilje. U ždrijebu je bila i Hrvatska, svrstana u drugi od četiri bubnja na izvlačenju. Igrat ćemo u skupini u Göteborgu, a protivnici će nam biti Švedska, Kina i Senegal.

Prvo su podijeljeni nositelji u već predviđene skupine i Brazil iz Bubnja 1 u skupinu G. Onda je izvučen četvrti, pa treći bubanj, a mi smo došli na red na kraju. Bilo je možda najvažnije promašiti skupine u Stavangeru gdje su Francuska i Norveška, jer s njima je put do četvrtfinala vrlo težak. Uspjeli smo, izvukli smo skupinu A s domaćinom, Kinom i Senegalom, a spajamo se u drugom krugu sa skupinom B u kojoj su Crna Gora, Mađarska, Kamerun i Paragvaj. Računica je jasna, dva od tri jaka moramo dobiti, a ta tri jaka su Švedska, Mađarska i Crna Gora.

Cilj je izboriti četvrtfinale, s njim i kartu za moguću olimpijsku vizu u Parizu što je odavno planirano kada je riječ o ovoj generaciji rukometašica.

O protivnicima kratko. Švedska je domaćin i ponajbolja selekcija danas, Kina i Senegal nam ne smiju biti prepreka. Od Srbije nismo slabiji, a Mađarsku smo na posljednjem Euru dobili i preko nje izborili drugi krug. Tko će biti treći iz te skupine Kamerun ili Paragvaj nije posebno važno.

A nakon ždrijeba u Švedskoj naš izbornik Nenad Šoštarić kaže:

- Važno je da smo izbjegli C i D skupine. Švedska je s Axnerom vrlo jaka, to dokazuje da su stalno blizu medaljama. Imaju vrhunske igračice svugdje po Europi. Kina je u rukama Europljanki Derapasko i Lazović. Kongo će nam biti na priprema u Sloveniji, imamo dobre kontakte s IHF seminara. Crna Gora je treća u Europi, Mađarsku smo dobili na zadnja dva Eura. Nama je važno da budemo spremni i zdravi kada bude trebalo. Iz svega dosad imali smo jako puno prilike naučiti.

A Svjetsko prvenstvo rukometašica igrat će se od 29. studenog do 17. prosinca u tri skandinavske države - Švedskoj, Danskoj i Norveškoj. Gradovi domaćini bit će po dva iz svake države - Herning i Frederikshavn u Danskoj, Stavanger i Trondheim u Norveškoj, te Helsingborg i Göteborg u Švedskoj. Igrat će 24 reprezentacije, naslov svjetskih prvakinja branit će Norveška.

Na SP će igrati 32 selekcije, čak njih 18 iz Europe, Azija i Amerika imaju po 5 selekcija, Afrika 4. 30 selekcija došlo je kroz kvalifikacije, a IHF je pozivnice dao Islandu i Austriji. Inače, Island i Grenland bit će prvi puta na SP, dok su rekorderi po broju nastupa Danska i Norveška s 21.

U prvom krugu osam je skupina po 4 selekcije, po tri iz svake skupine idu dalje. Posljednje plasirani igraju za President Cup.

U drugom krugu spajaju se skupina AB (Göteborg), CD (Trondheim), EF (Herning) i GH (Frederikshavn). Iz tih skupina prva dva sastava igrat će četvrtfinale sustavom (1)2I–2IV, (2)1IV–2II, (3)1I-2III, (4)3I–1II. U polufinalu se spajaju 1-3, 2-4. Četvrtfinala će se igrati u Trondheimu i Herningu, a sama završnica u Herningu u Danskoj.

Svjetski prvak ide direktno na OI u Pariz koje su osigurali već domaćin Francuska i aktualni europski prvak Norveška. Reprezentacije poredane od 2. do 7. mjesta idu u kvalifikacije za OI, a u njih mogu ići i(ili) osmi i deveti sa SP, ako su među prvih sedam Francuska i Norveška. Osim toga ako je netko od prvaka kontinenata među 7, onda može ići još netko, ali u ženskom rukometu je to teško očekivati. Zato je jako važno ići među 8, a ako ne, onda biti što bolji u ostatku poretka koji se računa po odigranim susretima. Dakle, svaki gol može biti jako važan. Jako važan detalj za Hrvatsku koja će na SP tražiti svoju drugu priliku otići na OI nakon Londona 2012. godine.

Linker
07. prosinac 2023 15:42