GORAN SEBELIC Cropix
NADOMAK CILJA

Hrvatska nije jednom bila u nemogućoj situaciji, dobili smo šansu i treba je uzeti: ‘Možemo igrati s njima‘

Pred vratima smo cilja i sada ih treba samo otvoriti. Mađarska je ozbiljan protivnik
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. prosinac 2023. 12:16

Hrvatska je nadomak cilja postavljenog još prije šest godina kada je Nenad Šoštarić počeo okupljati reprezentaciju. A cilj je izboriti olimpijske kvalifikacije za nastup u Parizu 2024. i na njima se pokušati plasirati drugi puta na olimpijski turnir nakon Londona.

Išli smo na ovo SP s ciljem da od tri ključne utakmice, barem dvije trebamo dobiti za dosegnuti to. No, dogodilo nam se da smo izgubili neočekivani bod od Senegala, pa nam tako Crna Gora bježi za taj bod i makar smo je dobili međusobno, makar moramo dobiti i Mađarsku u posljednjem dvoboju, morat ćemo čekati rasplet posljednjeg dvoboja u skupini u Goteborgu između Švedske koja se već plasirala u četvrtfinale i Crne Gore, jer Crnogorke imaju šansu pobjedom osigurati prolaz.

Nije svejedno ni Šveđankama, jer se lako može dogoditi da u četvrtfinalu idu na Dansku u Herningu, a Danska to može potvrditi uspije li dobiti Njemačku što je u granicama očekivanja. Dakle, svi imaju motiv, možda je to najvažnija stvar u ovom trenutku nakon našeg kiksa sa Senegalom kojeg da nije bilo, sve bi bilo znatno jednostavnije.

image
HRS

Ne briljiramo u Goteborgu, ali došli smo do velike prilike i pokazali smo da usprkos svim teškoćama imamo iskustvo stjecano vremenom s kojim se možemo izdići do pothvata. Pokazali smo to protiv Crne Gore koja je bila prva meč lopta u iznimno teškom dvoboju, a imamo dobra iskustva s Mađarskom, dobili smo ih na posljednja dva Eura, prošli puta su nam zabili u Ljubljani samo 18 pogodaka, prije toga u Danskoj 22 i način kako do cilja se nazire. To je utakmica koja ne priznaje ni umor, ni probleme, koja se ne igra nego pobjeđuje. I naše rukometašice to znaju i sutra će biti, uvjereni smo, u svom najboljem izdanju u Švedskoj.

Pred vratima smo cilja i sada ih treba samo otvoriti. Mađarska je ozbiljan protivnik, Mađarska nema šanse za četvfinale, jer ako i dobije nas, Crnu Goru i da izgubi od Švedske neće moći zbog međusobnog poraza. Ali Mađarice imaju šanse za OI kvalifikacije, jer su Norveška i Francuska među osam, pa će sa ovog SP i deveti imati šansu za Pariz, a to je važno saznanje i nama. Jedan legendarni trener je rekao da u ‘damen handballu nikad nema nemogućeg‘ i na taj način u utakmicu će ući sigurno i Mađarice.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Moramo napraviti svoj dio posla, jer na što će biti nakon nas u utakmici Švedske i Crne Gore ne možemo utjecati zbog onog boda izgubljenog od Senegala. A da ga nije bilo, u slučaju istog broja bodova s Crnom Gorom, Hrvatska bi bila ispred. No, nismo jednom bili u nemogućoj situaciji i treba vjerovati u onaj karakter koji nas je 2020. dogurao do najvećeg uspjeha u povijesti. Njemu se isto vraćamo uvijek, normalno, baš kao i zlatu iz Portugala 2003. makar su priče možda drugačije. Istina, ne postoje iste dvije priče i zato je sport uvijek drugačiji, zanimljiviji. Činjenica da imamo šansu je velika stvar i zato je treba uzeti s obje ruke.

Ivica Obrvan nije bio posebno zabrinut nakon Kameruna, makar su neki upitnici ostali, ali ovo je SP i na njemu je uvijek najvažniji svaki sljedeći susret. Gledati unatrag sigurno neće puno pomoći.

- Nije bilo bajno drugo poluvrijeme protiv Kameruna, ali moramo biti malo manje kritični svi, na čelu sa mnom, jer i prvi dio je sastavni dio te utakmice. Idemo dalje, mislimo na Mađarsku. Dobitak je da smo u turniru dobili sve igračice.

A sada Mađarska?

- Gledali smo ih, u istoj su skupini s nama. Crna Gora ih je dobila, izgubile su šanse za četvrtfinale, ali imaju šansu za plasman u OI kvalifikacije. Mađarska je brza reprezentacija, traži polukontru, drugi val, lopta do krila… Pokazalo se da Hrvatska može s njima, ali radi se o jako dobrom protivniku za svaki respekt. Željeli smo doći do ovog i sada smo pred ciljem, želimo to ostvariti.

image
ADAM IHSE/TT Afp

Još malo o Mađarskoj?

- Bit će i fizički zahtjevna utakmica, igra jedan na jedan s njihovim najvažnijim igračicama. Motiva neće nedostajati, vratarke su dobre, obrana je veći dio turnira bila u odličnom izdanju. Napad je taj koji će nam sutra otključati vrata četvrtfinala, jer iz faze napada počinje drugi stupanj obrane, a to je protiv Mađarske najvažniji segment igre. I protiv Švedsko smo to radili korektno, pa mislim da možemo i protiv Mađarske – zaključio je Ivica Obrvan.

A naša po mnogima prva napadačka violina o kojoj će u igri koju je spominjao izbornik Ivica Obrvan, najviše ovisiti je Valentina Blažević.

- Moramo pobijediti i vjerujem da će biti tako. Malo nam protiv Kameruna u drugom dijelu nije išlo kako je izbornik zamislio, ali nekad ne ide kako zamislite. Nekad jednostavno ne ide i ne treba se na to više vraćati. Mađarsku znamo, možda nam čak i leže, možemo igrati s njima. Mislim da će obrana biti najvažnija u toj utakmici. To će morati naša najbolja izvedba do sada. Pobijediti Mađarsku, pa biti u četvrfinalu ili biti deveti ili deseti, planovi se ne mijenjaju. Mora se ići na glavu i to je to, bez previše filozofije – zaključila je Valentina Blažević.

Dosadašnji susreti s Mađarskom

Uvijek gusto, Hrvatska vodi 4:3

Dvaput na SP i pet puta na Eurima igrale su dosada naše rukometašice protiv Mađarica. Pamtimo četiri pobjede i tri poraza. U Danskoj gdje se Euro igrao i 1996. godine u Kopenhagenu ostvarili smo svoju najuvjerljiviju pobjedu od 5 golova razlike. Uvijek je bilo uzbudljivo osim prije četiri godine na Euru u Francuskoj kada su nas Mađarice dobile lako u Besanconu. Mi smo njih dobili na prošlom Euru u Ljubljani u sudaru odluke za prolaz u drugi krug natjecanja.

Posljednji puta na SP igrali smo u Rusiji prije 18 godina i tada smo minimalno poraženi u Sankt Petersburgu.

1995. SP u Mađarskoj 15:17

1996. Euro u Danskoj 24:19

2005. SP u Rusiji 26:27

2012. Euro u Srbiji 28:27

2018. Euro u Francuskoj 18:24

2020. Euro u Danskoj 24:22

2022. Euro u Sloveniji 21:18

Linker
26. srpanj 2024 18:32