GORAN SEBELIC Cropix
CROATIA CUP

Hrvatska osvojila turnir u Poreču! Popravlja se obrana, raste optimizam uoči Svjetskog prvenstva

U posljednjem susretu turnira u Poreču Hrvatska lako svladala Izrael
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 22:47

Hrvatska - Izrael 37 (20) - 23 (10)

POREČ Dvorana Žatika. Gledatelja 2.700. Suci: Mikelić i Paradžina (Hrvatska).

HRVATSKA: Slavić (5), Kuzmanović (9+2); Mihić 1, Glavaš 3, Musa 2, Duvnjak, Cindrić 5, Martinović 8 (4), Jelinić 1, Kraljević 2, Šušnja, Šipić 3, Srna 2, Šarac 1, Gojun, Karačić 5, Klarica 1, Šebetić 2. Izbornik Hrvoje Horvat

IZRAEL: Shamir, Tepper (3+1), Shem Tov (3); Katz, Stelman, Bodenheimer 2, Cohen 8 (3), Dayan, Mosindi 5, Appo, Natsia, Oberman, Segal, Suissa, Sarfati 3, Peso 3 (1), Maman, Motola 1. Izbornik Dragan Đukić

SEDMERCI: Hrvatska 7 (5), Izrael 7 (5)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Musa 2, Srna 15, Jelinić 26, 39), Izrael 8 minuta (Turkenitz 5 CK, Mosindi 30, Bodenheimer 48, Shem Tov 59)

IGRAČ UTAKMICE: Ivan Martinović


Hrvatska je pobjednik Croatia Cupa u Poreču i s pobjedom protiv Izraela odlazi na SP koje će u petak u 20.30 u Jonkopingu otvoriti protiv Egipta. Prigovori na obranu urodili su plodom, Izrael se nije uspio napucavati kao Italija i Makedonija. Jasno, još to nije savršeno, niti je Izrael mjerilo, ali je vrijedno primijetiti.

Izrael je bio posljednja hrvatska provjera pred SP u Švedskoj. Počeli smo u obrani 6-0 s Musom i Gojunom, uz njih Duvnjak i Martinović, za napad je Karačić mijenjao Gojuna. Vidjela se težnja da budemo brži, krila nam je odmah dala obrana penala Dominika Kuzmanovića, no malo nas je ugasila ista prilika koju nije uspio realizirati Karačić. Onda je zbog klizećeg starta nad Kraljevićem ekspresno s crvenim kartonom izletio Turkenitz, pa se tek nakon toga utakmica počela pomalo slagati.

Teška je bila naša obrana za Izraelce, samo je Cohen brzim šutem sa sredine uspio to razbijati. Kasnili smo, a to nikad nije poželjno. No, napad je djelovao prilično sigurno odigravao akcije, pa smo već nakon deset minuta otišli na plus 4, jer Izraelu je napad puno manje uspijevao nego nama. Nakon 10:5 Dragan Đukić je prvi puta morao pozvati time-out.

Nakon 15 minuta krenuli smo s izmjenama, prvo Srna za Duvnjaka, pa Šebetić za Martinovića. Martinović se vraćao samo za napad. Pa je na sredinu došao Cindrić. Ritam nam je omelo isključenje Srne. Onda je došao i Šipić, ostao na kraju obrane, uz njega je stigao Jelinić da bude lakše. Okrenuli smo na 5-1 s Duvnjakom, pa kasnije sa Jelinićem, Šušnja je bio iza. Dosta smo širine pokazali u tom dijelu utakmice. I dobro je znati da imamo puno rješenja za svaku situaciju, čak kada u igri nema ni Muse, ni Gojuna, ni Duvnjaka.

Dosegnuli smo +10 u 28. minuti utakmice i to je bilo za svaku pohvalu. S istom razlikom otišlo se i na odmor.

Zadržali smo ozbiljnost i u nastavku, bilo je očito da je svima bilo stalo da se pokažu, jer je utakmica bila i izborna za švedski sastav koji može imati samo 16 igrača u postavi za utakmicu. U drugom dijelu na gol je došao Kuzmanović. Mihić i Glavaš su došli na krila, Šarac u igru, Duvnjak i Musa stali su u 5-1. Karačić je vodio napad. Sve je imalo glavu i rep, makar su noge postajale sve teže, jer i ova utakmica nam je došla iz puno treninga. Tek sada počinje priprema za Egipat.

Slavljenik Luka Cindrić uključio se na sredini drugog dijela. I nekako se utakmica vrtjela oko deset golova razlike. Izrael se trudio koliko je mogao, no razlika u kvaliteti bila je očita, kao i širina naše klupe u odnosu na protivnika.

U samom finišu je priliku dobio i Klarica, Martinovića je Horvat malo prištedio, kao i Duvnjaka, jer na tolikoj razlici nije bilo nekakvog posebnog smisla drugačije. Dobro je bilo vidjeti da Šušnja i Šarac drže na kraju sredinu obrane i da prednost u tom trenutku ponovo raste. Na Izraelu smo isprobali malo tvrđu varijantu igre, no sve je to šala u odnosu na ono što će nam trebati recimo protiv Egipta i Danske. Na kraju smo u odnosu na Makedoniju vidjeli i Severca koji se dobro uklopio u nedjeljnu izvedu našeg tima i za nagradu dobio sedmerac kojeg je nažalost promašio. Koliko sve to skupa vrijedi teško je ocijeniti, ali neće nam dugo trebati da provjerimo. U petak ćemo jako puno toga znati.

Horvat: Bolji smo obrambeno

Bili su nakon pobjede protiv Izraela zadovoljniji naši igrači, ali nažalost nismo saznali Koliko to zadovoljstvo vrijedi, jer Izrael nije bio adekvatan protivnik našim ambicijama u Švedskoj.

Izbornik Hrvoje Horvat nakon uvjerljivih 37:23 kaže:

- Bili smo bolji obrambeno nego prethodna dva puta. Vidi se da smo bili svježiji. Obrana 6-0 još uvijek je bolja i morat ćemo načiniti dodatni napor da i 5-1 dovedemo na razinu koju želimo.

Koliko mislite igrača voditi u Švedsku?

- Pa kako stvari stoje 19, vidjet ćemo kako je na napore odreagirao Martinovićev gležanj. Poštedjeli smo ga u drugom dijelu jer nismo željeli neke komplikacije.

Nismo sigurni da imate 16 sigurnih za Egipat?

- Pa, nismo još odlučili, imamo ideju, a i sljedeći dani će pokazati kako će se situacija odvijati. Mi krećemo za Švedsku u utorak nakon ručka. Zato ćemo još pričekati s nekim odlukama – zaključio je Hrvoje Horvat.

Domagoj Duvnjak je zadovoljan pobjedom i atmosferom u Poreču, ali teško je procijeniti koliko to težinu ima za veliku scenu.

- Baš tako, moramo raditi na sebi i danas nam je cilj bio da malo podignemo tu obranu i u tome smo uspjeli. Imamo još posla do Švedske, morat ćemo sve izanalizirati i doći u Jonkoping maksimalno spremni za prvu utakmicu.

Makar ima dva nova vratara, obijica su zaslužili prolaznu ocjenu, a posebno je dojmljiv bio Dominik Kuzmanović. Mladi vratar prvo dio je branio sedmerce, a drugi još dodao osam obrana iz igre i nameće ozbiljnu kandidaturu za prvi izbor.

- Bili smo bolji u obrani, mislim da su dečki puno bolje zatvarali u u 6-0 i u 5-1. Ja sam s obranom zadovoljan, s našom suradnjom s blokom. Naravno da to u utakmicama koje dolaze sve treba doći an višu razinu, ali mislim da to izgleda vrlo dobro.

Zadovoljan je Lovro Mihić…

- Dobro smo otrčali utakmicu, zabili smo ponovo lake golove što nam je vrlo važno. Obrambeno smo se korigirali, moramo još bolje, ali osjećam da se dižemo i ad to iz dana u dan postaje sve bolje. Neka tako i ostane.

Dragan Đukić izbornik Izraela nije mogao biti nezadovoljan izvedbom svog tima makar su završili na -14.

- Mislim da smo pružili korektan otpor, Hrvatske je reprezentacija iz vrha svjetskog rukometa. Nama je problem plus i bilo da smo drugu utakmicu odigrali u dva dana, mi to ipak nismo u stanju u ovom trenutku. No, znam da će nam ovakve utakmice sigurno koristiti u budućnosti kada namjeravamo napraviti iskorak i pokušati se plasirati na Europsko prvenstvo 2024. godine.

Linker
06. svibanj 2024 20:41