GORAN SEBELIC Cropix
PRIPREME ZA SP

Hrvatska pobjedom nad Makedonijom otvorila Croatia Cup: ‘Kad vidim rezultat boli me glava‘

‘Napadački je to bilo OK, obrambeno ne i morat ćemo to popraviti protiv Izraela‘, rekao je izbornik
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. siječanj 2023. 22:15

Hrvatska – Makedonija 40:34 (22:19)

POREČ Dvorana Žatika. Gledatelja 4.000. Suci: Mikelić i Paradžina (Hrvatska)

HRVATSKA: Šunjić (4), Kuzmanović (5+1); Mihić 4, Jelinić 1, Glavaš 4 (1), Kraljević 6, Musa 2, Grahovac, Šipić, Srna 3, Šarac 1, Gojun, Duvnjak 2, Karačić 5 (2), Cindrić 2, Severac, Klarica, Martinović 8, Šebetić 2.

Izbornik Hrvoje Horvat

MAKEDONIJA: Tomovski (3), Kižić (1); Manaskov 9, Kosteski 1, Peševski 3, F. Kuzmanovski 7 (4), Serafimov, Georgievski 2, Atanasijević 3, Petrov, Markoski, Stojković, Gjonov 1, Gorgijev 1, Jagurinoski 4, Mladenović 3.

Izbornik Kiro Lazarov

SEDMERCI: Hrvatska 3 (3), Makedonija 5 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Gojun 16, Šebetić 39), Makedonija 2 minute (Savrevski 41)

IGRAČ UTAKMICE: Ivan Martinović

CROATIA CUP U prvoj utakmici Hrvatska svladala Makedoniju

Najbolja stvar – povratak Martinovića


Hrvatska je pobjedom otvorila nastup na Croatia Cupu. Imali smo lijepog posla protiv Makedonije, vidjeli dobrog, ali i lošeg koje nam se na SP neće smjeti događati. To loše posebno se odnosi na igru u obrani, makar ne treba zdravo za gotovo uzimati prijateljske utakmice.

Mlada Makedonija bila nam je zanimljiv protivnik za prvi izlazak iz mini priprema. Znali smo da ćemo morati trčati, jer Makedonci to rade jako dobro s Lazarovom. I makar su došli oslabljeni bez Taleskog i Mitrevskog radili su nam velike probleme. Pa se nakon 22:19 u poluvremenu može reći – napad ja bio dobar, a obrana jako loša.

Igrali smo 5-1, bili smo spori, jako puno mjesta je bilo za vanjske igrače Makedonije, posljedično za Žarka Peševskog na crti, a on je uredno trpao iza Šunjića koji je naš prvi vratar sudeći po dosadašnjim susretima. Ako nije mogao Peševski, na brzi centar nas je lovio Dejan Manaskov koji nam je u prvom dijelu zabio čak 7 pogodaka, previše definitivno.

Vidjeli smo 5-1 prvo s Duvnjakom i Musom iza, na halfovima sa Šebetićem i Jelinićem, kasnije smo vidjeli malo 5-1 s Jelinićem, vidjeli smo 6-0 u tandemima Musa – Gojun, Šarac – Musa, Gojun – Šarac. Obrana – napad su se mijenjali Gojun – Šipić. Makedonci su držali ritam i nisu nam dali mira, a činjenica da su zabili 19 komada za 30 minuta govori o svim problemima koje smo imali.

Napadački najveća stvar je povratak Ivana Martinovića. S njim smo dobili napadačku lakoću, to izgleda jako dobro, puno bolje nego obrana u kojoj ga je često mijenjao Šebetić da se pokušamo krpati. Prva ideja je vrtnja u krugu Duvnjak Cindrić Karačić, a jako dobra stvar je sjajan odgovor malog Paola Kraljevića koji je počeo utakmicu, koji je u prvom dijelu zabio 6 pogodaka, neke iz tranzicije, neke s krila, neke s prolaza na crtu i to je stvar koja sigurno obogaćuje našu igru.

Drugi dio smo počeli sa novim krilima Mihićem i Glavašom, te s ustaljenom obranom i vanjskom linijom. Kuzmanović je došao na gol umjesto Šunjića i nakon obranjenog penala u prvom dijelu počeo sa obranjenim zicerom u drugom.

Onda su pomalo počeli kapati i ostali, prvo Srna, pa u sredinu obrane i u dva pravca Grahovac, pa Klarica u dva pravca. Imali smo mali problem da mijenjamo Martinovića za obranu dijagonalno, no Makedonija nije bila protivnik koji je to mogao naplatiti, a i s krajem im je padala snaga. Uz sve probleme malo smo popravili i obranu, Kuzmanović je nastavio odlično braniti, a prednost je počela rasti i ušli smo u miran finiš. Zadržali smo se više u 6-0, jer za 5-1 nije bilo lakih nogu, barem ne još. No, to može i te kako biti važna opcija za našu igru.

Karačić je mirno priveo utakmicu kraju, rutinski je odigrao finiš razigravajući momčad koja je s nekim novim licima pokazala širinu koja može biti i te kako važna za ono što nas čeka na SP u Švedskoj. Probali smo i igru 7 na 6, ali to tradicionalno nismo dobro odradili, pa je Makedonija na prazan gol spustila minus. To može u nekoj sigurnijoj varijanti, ali ne pod svaku cijenu, jer je vrlo opasno. Završili smo na pristojnih +6, dobro reklo bi se.

Danas od 20.15 u drugom susretu igraju Makedonija – Izrael, a u nedjelju od 20.15 sati Hrvatska – Izrael. U nedjelju će u poluvremenu utakmice biti dodijeljene i kristalne lopta SN najboljima u Hrvatskoj za 2022. godinu.

Slavić i Šušnja na tribini

Na tribini su za ovu priliku, točnije iza naše klupe ostali Dino Slavić i Leon Šušnja. Zanimljiv odabir izbornika Horvata dok preciziramo obrambene stvari koje nam trebaju biti glavna snaga na SP. No, vjerojatno će njih dvojica dobiti šansu protiv Izraela. Nije bilo ni Marija Šoštarića koji je bio s timom, ali koji je s obzirom da ne može igrati do 25. siječnja otišao doma.

Horvat: Kad pogledam rezultat boli me glava

Ispalo je sve dobro, svi su igrali, nitko se nije ozliejdio, pobiejdili smo 6 razlike, Žatika je bila puna. Za pripreme ne možeš očekivati više, no izbornik Hrvoje Horvat je realan tip:

- Atmosfera je nevjerojatna, puna dvorana je iznenađenje i poticaj za sve nas. Kad pogledam rezultat boli me glava, iskreno. Nismo bili defanzivno dobri, obrana se igra nogama, a ne rukama, puno smo dozvoli protivniku unutar devet metara. Obrana nam ne smije patiti zbog tranzicije prema naprijed i s tim se dobro moramo pozabaviti do početka SP. Napadački je bilo OK.

Svi su dobili priliku koji su bili u sastavu osim Severca?

- Ideja je bila da podijelimo minutažu, napadački je to bilo OK, obrambeno ne i morat ćemo to popraviti protiv Izraela u drugoj utakmici koja nas očekuje u nedjelju.

Nisu u timu bili Slavić i Šušnja?

- Planirano je bilo tako, imamo još za odigrati do kraja priprema. Dobro je da su svi koji su bili igrali i to je stvar koja nam mora donijeti plus. Širina je jako važna za ono što nas očekuje u Švedskoj.

Ivan Martinović proslavio je 25. rođendan na pravi način. Bio je naš najbolji igrač.

- Poželio sam se igre, dugo sam bio ozlijeđen, a došli su mi i moji za rođendan. Pokazao sam da mogu. Drago mi je zbog toga. Na zagrijavanju me još malo stisne, ali pred ovakvom publikom nije problem. Spreman sam. Nadam se da ćemo i u Švedskoj imati podršku kao u Puli i Poreču i da ćemo naravno imati jaču obranu. Bilo je samo nekoliko trenutaka da smo uspjeli odigrati pravu obranu, a to mora biti puno bolje.

Zvonimir Srna je opet bio dobar. Odlično je nadomjestio poziciju halfa i lijevog vanjskog.

- Nismo se dobro vraćali, više smo lake golove primali nego što je trebalo, ali drugo poluvrijeme su se oni malo umorili, mi malo izrotirali i mislim da je to bilo to. Treba znati da smo iz treninga, da će to sigurno biti i bolje.

Makedonski izbornik Kiro Lazarov sličnog mišljenja.

- Dobar test za nas. Previše primljenih golova za ozbiljniji rezultat. Mislim da smo se dobro držali, ali iskustvo i širina Hrvatske bilo je presudno.

Linker
12. svibanj 2024 10:44