Goran Perkovac je počeo s pripremama za EP

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
OKUPLJANJE REPREZENTACIJE

Hrvatska počela s treninzima za Euro, čekaju je dvije ‘generalke‘, ovo su pitanja koja traže odgovor

Rukometna reprezentacija je pomlađena, jer većine udarnih igrača iz jakih stranih liga još nema u kadru
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. prosinac 2023. 12:53

U nedjelju kasno navečer počelo je okupljanje za početak priprema muške rukometne reprezentacije za nastup na Euru u Njemačkoj od 10. siječnja, odnosno za nas dva dana kasnije kad u Mannheimu igramo prvu utakmicu sa Španjolskom. Okupili su se u Zagrebu, prvi dio će se i trenirati u tamošnjoj Kutiji šibica i trajat će do 23. prosinca. Taj popis Gorana Perkovac na tragu je nedavnog okupljanja kada je na pripremama sudjelovalo čak 39 igrača.

I na ovom popisu za prvi dio priprema ima igrača koji nisu u kombinacijama za nastup na Euru, ali jesu za budućnost. Reklo bi se, čeliči se reprezentativni duh, dok će se tek na drugom dijelu priprema koji će se održavati u Poreču reprezentacija kompletirati s igračima kojima još traju lige u Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj i Švicarskoj. S Mađarskom je situacija pola - pola, jer Jelinić je tu, dok Stepančić ima problema s laktom.

Tek na Euru u Njemačkoj u prvoj utakmici protiv Španjolske dobit ćemo konačnu sliku 16 igrača koji će nas povesti na Euru s nastojanjem da prođemo prvi krug, da u drugom budemo konkurentni svima, onda dokle dođemo, jer u Njemačkoj sigurno nije lako igrati, što povijest jako lako dokazuje. Na ovom Euru možda bitnija stvar je da dočekamo nastup u olimpijskim kvalifikacijama, imamo šansu kao prvi na čekanju sa SP, imamo šansu ako se dobro plasiramo na Euru ili ako Egipat bude prvak Afrike na Prvenstvu koje se održava kod njih istovremeno kad i Euro u Njemačkoj.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix
image
DARKO TOMAŠ/Cropix

Za Gorana Perkovca ostaje nekoliko pitanja na koje mora dati odgovore prije nastupa u Njemačkoj. On ih vjerojatno ima, ali u pripremama nikad ne znaš što se može dogoditi, pa treba pričekati. Prvo, hoće li Mandić i Kuzmanović koji su sjajni ove sezone biti vratarski tandem, drugo tko je igrač kojeg tražimo u sredini obrane uz Srnu, treće koji će vanjski s lijeve, koji s desne strane dobiti prednost. I četvrto, možda i najvažnije, hoćemo li našu udarnu trojku Duvnjak - Karačić - Cindrić dobiti u maksimalnom izdanju, što je jako važno za izvedbu naše reprezentacije na velikom natjecanju.

- Osnovni cilj je postaviti na najjače obranu 6-0 i 5-1 i iz nje dobiti tranziciju kojoj težimo. Težit ćemo diciplini u igri, vraćanju u obranu, jer je to sigurno jedan od najvažnijih segmenata igre. Imamo plan, imamo sliku, ali u priprema se uvijek mogu dogoditi nepredviđene stvari, pa zato ne treba baratati s konačnim popisom u ovom trenutku. Imamo i u prvom dijelu priprema dovoljno snage da postavimo neke stvari kako želimo - rekao je izbornik Goran Perkovac uoči okupljanja.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix
image
DARKO TOMAŠ/Cropix

U svemu tome momčad se mora spremiti za skupinu koja nije prejaka, dok može biti nezgodna. Fokus je na uvod sa Španjolskom koji dosta toga može odrediti, za to treba biti jako spreman, hrabar i odlučan, jer se radi o protivniku svjetske klase.

Imat ćemo u siječnju i dvije provjere na Croatia Cupu u Poreču, gosti će nam biti jake reprezentacije Slovenije i Crne Gore koju će dovesti naš Vlado Šola. Protiv Crne Gore trebali bismo igrati 4. siječnja, protiv Slovenije dva dana kasnije. Tu će se već vidjeti konture igre s kojoj se mislimo suprotstaviti na Euru prvo Španjolskoj, Austriji i Rumunjskoj, nakon toga ne sumnjamo i Njemačkoj, Francuskoj, te Makedoniji ili Švicarskoj.


Crna Gora i Slovenija dobar uvod u Španjolsku

Trenira se u Kutiji šibica. Počeo je prvi dio priprema reprezentacije za nastup na Euru u siječnju u Njemačkoj. Tim je pomlađen, jer većine udarnih igrača iz jakih stranih liga još nema u kadru. Osim toga, od onih koji su tu, nema na treningu ni Luke Cindrića koji je pod virozom i naknadno će se uključiti u program Gorana Perkovca i Borisa Dvoršeka.

Ostali su tu, stigao je recimo i mađarski tandem iz Szegeda Jelinić – Šoštarić, što je svakako za veliku pohvalu. Tu su i zagrebaši Glavaš, Srna, Klarica, Mandić koji su sjajnim igrama u Ligi prvaka poslali najbolju poruku izborniku. U ponedjeljka se uglavnom igrao nogomet, treba malo relaksirati momčad jer još do subote i nedjelje svi su bili u klupskim pogonima. Onaj udarni dio priprema kada se priključuju svi počinje iza Božića, trajat će u dva dijela, do Nove godine i nakon Nove godine kada u Poreču imamo i Croatia Cup na kojem ćemo igrati protiv Crne Gore i Slovenije.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix
image
DARKO TOMAŠ/Cropix

Treba ponoviti da igramo skupinu u Mannheimu, da za prolaz ud rugi krug trebamo biti među prve dvije selekcije među kojima su Španjolska, Austrija i Rumunjska. U tom slučaju u drugom krugu se spajamo sa po dva sastava iz skupina A i C. To su iz skupine A gotovo sigurno Francuska i Njemačka, a iz skupine C kandidata za dva mjesta je više – Island, Mađarska, Srbija i Crna Gora. Uglavnom, čeka nas šest teških utakmica i za to se treba spremiti najbolje što je moguće, jer malo samo iza toga nadamo se igrati u olimpijskim kvalifikacijama koje čekamo još od lani nakon SP u Švedskoj. Trebalo bi biti ok, ali nikad se ne zna.

- Sezona je bila jako naporna dosad, a čekaju nas i jake pripreme da spremni dočekamo nastup na Euru. Nismo trenutno kompletni, klupske obveze još traju, ali možda se i mlađi pokažu u dobrom svjetlu i zasluže prilike. Slovenije i Crna Gora isto očekuju puno do Eura i bit će nam dobri protivnici u pripremama. Španjolsku svi znamo, Austrija i Rumunjska imaju jače momčadi od toga što se misli i čeka nas zahtjevan posao već od starta - kaže na početku priprema jedan od onih koji bi trebao biti neupitan za prvih 16 Marin Jelinić.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix

Filip Glavaš, naš najbolji igrač na prošlom SP u Švedskoj, nije imao savršenu polusezonu, ali vjeruje u bolje dane.

- Sad se trebamo prešaltati u glavama i posvetiti se Euru koji nas očekuje. Veselim se domaćoj atmosferi u Njemačkoj i to će nam sigurno dobro doći protiv jakih protivnika. Utakmica protiv Španjolske mogla bi odrediti dosta toga odmah u startu, zato je dobro da za uvod u nju imamo testove protiv jakih selekcija Crne Gore i Slovenije - kaže reprezentativno desno krilo.

Trenira se svaki dan, ujutro do 10.00 i popodne od 18.00 u Kutiji šibica.


21 za prvi dio priprema

Vratari: M. Mandić, Kuzmanović, Perić

Lijeva krila: Jelinić, Barbić, Goti Maričić

Desna krila: Šoštarić, Glavaš, Molc, Kraljević

Pivoti: Pribetić, Raužan, Malinarić

Lijevi vanjski: Srna, Moslavac, Ivanković, Hršak

Srednji vanjski: Cindrić, Sirotić

Desni vanjski: Klarica, Maraš

Nakon Božića priključuju se Ivić, Mihić, D. Mandić, Kušan, Načinović, Šipić, Hrstić, Mamić, Lučin, Šarac, Duvnjak, Karačić, Stepančić, I. Martinović

Trebali bi ostati - za očekivati je - M. Mandić, Kuzmanović, Jelinić, Glavaš, Šoštarić, Srna, Cindrić, Klarica i Maraš. To bi trebalo biti 23 igrača za završne pripreme, 16 od njih će biti izabrani za prvu utakmicu protiv Španjolske u Mannheimu 12. siječnja.

Plan je da u Njemačku ide 20 igrača, ali plan se uvijek može promijeniti. Kao i popis igrača za drugi dio priprema, jer nepredviđene stvari se događaju svakome. Ovo je samo pretpostavka raspleta.

Linker
03. svibanj 2024 23:24