Arhiva

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
VELIKO SLAVLJE

Hrvatska preokretom u dramatičnoj završnici ostvarila veliku pobjedu, sve smo bliže Svjetskom prvenstvu

U prvom susretu europskog play-offa Hrvatska u Šali svladala slovačku rukometnu reprezentaciju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. travanj 2023. 21:02

SLOVAČKA - HRVATSKA 23:25 (8:11)

SLOVAČKA: Ivanitsya, Oguntoye (12+2); Dvorščakova, Popovcova, Štefanikova, Pocsikova 3, Trunkova 1, Habankova 1, Konigova, Holejova 5 (2), Bajciova 1, Lantz 7 (1), Gyoriova, Bujnohova, Rajnohova 2, Bizik 3. Izbornik Jorge Duenas

HRVATSKA: Pijević (6), Bešen (5); P. Posavec 2, Šenvald, S. Posavec, Milosavljević 2, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 3, Japunđža, Burić 4, Šimara 2, Petika 3, Birtić 5 (1), Blažević 2 (2), Prkačin 1. Izbornik Nenad Šoštarić

SEDMERCI: Slovačka 4 (3), Hrvatska 5 (3)

ISKLJUČENJA: Slovačka 14 minuta (Bujnohova 2, 13, 46 ck, Lantz 23, Dvorščakova 54, Bizikova 55, Rajnohova 57), Hrvatska 12 minuta (Birtić 16, Ježić 25, 43, Milosavljević 29, Prkačin 49, Petika 50)

IGRAČICA UTAKMICE: Viktorija Oguntoye

ŠALA Gradska sportska dvorana. Gledatelja 2.500. Sutkinje: Hatipoglu i Simsek (Turska)


Hrvatska je bliže SP-u. Pobijedili smo s dva razlike u Slovačkoj, imamo uzvrat u srijedu u 18.00 u Slavonskom Brodu i to bi trebalo biti ispunjenje plana. Slovačka nas je nakon +2 prednosti počastila u finišu s nekoliko gluposti, isključenja u nizu, a pokloni te vrste se ne odbijaju. I makar nismo bili briljantni, bilo je dosta za pobjedu, to je najvažnije.

Dobro smo se postavili, čvrsto u obrani od samog starta. Vidjelo se da smo se detaljno pripremili za Barboru Lantz koju je naša obrana jako dobro zatvarala. Milosavljević direktno, tandem Prkačin i Ježić na sredini, Tea Pijević na golu. Bilo je važno sigurno ući u utakmicu, mi smo to učinili s 3:0 i sve je nakon toga bilo lakše, makar nije sve bilo savršeno, posebno napadački.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

Puno smo grešaka radili, puno neodlučnosti pokazali i to nas je koštalo da ne odemo s velikom prednošću već na poluvrijeme. Obrana je bila odlična, ali nismo to najbolje iskoristili pa smo umjesto +7 imali +3 nakon 30 minuta. No, dobro, u takvim utakmicama najvažnija je sigurnost, a mi smo je imali. U tom uvodnom dijelu utakmice Tea Pijević je imala svoj mali show, klasično, ulovila je tri žive lopte i zabila jedan gol, što je naravno dalo sigurnost našoj igri.

Slovakinje su težile brzoj lopti u napadu, ali nemaju kvalitetu kada naiđu na beton kakav je ponekad bila naša obrana. Napadački smo prvi puta igrali s Klarom Birtić na desnom vanjskom, s Dejanom Milosavljević koje dugo nije bilo u timu zbog ozljede, Ježić je bez Debelić morala krvariti u oba pravca, ali je to napravila kapetanski i povukla ekipu prema plusu. Makar smo imali tri isključenja u prvom dijelu, makar su dva bila u posljednjih pet minuta istoga što nam se ne smije događati, makar su turske sutkinje bile prebrzopotezne, to se nije vidjelo na rezultatu. Bili smo pretvrd orah za Slovakinje. Napadački nam je malo smetala i vrlo dobra domaća vratarka Oguntoye, nismo zabijali čak ni ono što smo morali (ziceri Burić, Ježić, P. Posavec, penal Milosavljević), ali ni to se na sreću nije osjetilo na rezultatu, tek na živcima izbornika Šoštarića. No, navikao je.

image

Nenad Šoštarić

JURE MAKOVEC Afp

Drugi dio smo počeli jednako loše u napadu, ali i slabije u obrani, pa je Slovačka nakon nekoliko minuta ulovila egal na 12:12, pa je Šoštarić zvao time out ne bi li uvjerio igračice da moraju aktivno napadati na gol protivnica. Ulaskom Petike i Šimare smo se resetirali i opet otišli u plus 3 u seriji. Nije nam ni trebalo da bude drugačije. No, opet smo serijom grešaka pustili Slovačku da ostane u utakmici, pa smo nakon 15:15 ponovo morali misliti o plusu. Nismo imali gasa dovršiti utakmicu.

Slovačka je to iskoristila, Šoštarić je pokušao miješati karte ne bi li razbio problem, no Slovačka je u 48. minuti prvi puta povela 18:17. Izvukla nas je Lucija Bešen, a realizacijom Tene Petike vratili smo se odmah u plus. Problem je bio što se razigrala Barbora Lantz što je vuklo Slovačku, a razbranila se i Viktorija Oguntoye. I na 22:20 za Slovačku postalo je nezgodno za nas.

Ohrabrile su se domaće rukometašice, digla se dvorana u Šali. S dvije isključene igračice Slovačke, Oguntoye je obranila penal Blažević i Slovačka se našla u prilici koju je sanjala. Ali šansa ih je zbunila, počastile su nas s tri isključenja u nizu, vratili smo se na 22:22. Dva gola Lare Burić vraćaju nas u prednost, Šimara podebljava i to bi bilo to. Birtić je samo potvrdila.

Muka ni za što, ali ipak pobjeda i korak bliže SP-u, to je najvažnije.

Srbija +9 u Turskoj

U petak je odigrana još jedna utakmica play-offa europskih kvalifikacija za SP.

Srbija je u Turskoj pobijedila 33:24 i s +9 prije uzvrata doma osigurala nastup na SP-u. Za Tursku 8 golova Caliskan, za Srbiju 9 Sanje Radosavljević.

Linker
08. svibanj 2024 11:13